| |

Aanleg buurttuin Dobbelsteijnstraat Heerlen deel3

37. SAM_0680
1 oktober 2013

Vanaf 1 oktober krijgen we 2 ochtenden in de week versterking van een werkploeg van Schoon-GMS-Heerlen bij het aanleggen van de buurttuin.

Harde werkers die een enorme boost aan het inrichten van de tuin geven. Er waren tijden dat ons de moed in de schoenen zonk, b.v. bij het aanleggen van de stenencirkel voor een terras: Als we voor de zoveelste keer de stenen voor het terras uit de vijver moesten halen en toen de cirkel voor de tweede keer weer opgebroken was.

Nu werd er flink aangepakt en schoten we erg snel op. Van de woningcoöperatie hadden we een grote hoeveelheid stoeptegels gekregen, die de werkploeg van Schoon-GMS kwam brengen. Hierboven worden die ingezet als pad voor de kruidenspiraal.

38. SAM_0677

Er wordt met frisse moed gewerkt aan het herstel van de stenencirkel.

39. SAM_0730

Een timmerman zet een compostbak met drie vakken in elkaar. De pallets daarvoor konden we gratis mee krijgen van bedrijven op het industrie terrein In de Cramer in Heerlen. Dit heeft ons alleen een doos spijkers gekost. Het rijden voor de pallets werd gesponsord door Toon van den Berg, die zich erg inzet voor het aanleggen van de tuin.

40. SAM_0731

Nadat we de wens hadden uitgesproken voor boomstronken, takken en compost voor het maken van een verhoogd bed, kwam Schoon-GMS met een lading snoeiafval aan. In een ochtend tijd, is de basis voor het verhoogde bed bij de vijver aangelegd. Er zit allerlei nog levend materiaal in. Het zal een verrassing worden wat daarvan straks gaat opkomen.

41. SAM_0737

42. SAM_0761
9 november 2013 Werkzaterdag

Een in de buurt wonende “buurvrouw van de tuin” heeft ons gevraagd om de mogelijkheid om mee te helpen in de tuin, uit te breiden naar de zaterdag. Zo kwamen we erop om twee werkzaterdagen uit te roepen en daar enigszins bekendheid aan te geven. Zaterdag 9 november was zo een dag en het was prachtig weer geworden. Hierboven is Mieke houtsnippers aan het scheppen met haar baby van een paar maanden oud op de buik gebonden. De baby vond het prachtig en was vrolijk aan het protsen.

43. SAM_0764

Het moeras in wording. Door de overvloedige regenval van te voren, is het moeras en de vijver aardig met water gevuld.

44. SAM_0765

Rechts is een kronkelpad met het begin van een kronkelmuurtje te zien. Vanaf het muurtje tot aan de stoep komen fruitstruiken en als het meezit ook fruitbomen.

45. SAM_0767

Even een drinkpauze.

46. SAM_0770

Deze groente bedden zijn aangelegd door één schep diep te spitten en de wand schuin af te steken waardoor het pad twee scheppen breed wordt. De bedden zijn ± 120 cm breed waardoor ze later goed te bewerken zijn. Het is ingezaaid met wikke, een groenbemester. Het inzaaien is vrij laat gebeurd, toen het al kouder begon te worden. Eigenlijk te koud voor de wikke om nog goed uit te komen.

47. SAM_0771

De compost uit de buurtmoestuin hadden we op een gedeelte van de groentecirkel aangebracht. Het heeft veel zaad in zich en er komen erwten (ook een stikstofbinder dus groenbemester) op, radijs, prei en meer.

In het najaar is er een kleine oogst geweest van koriander, venkel, rode melde, basilicum, rode biet en sperziebonen.

48. SAM_0774

Achter de vijver is het hügelbed oftewel het verhoogde bed te zien.

49. SAM_0778

Op een rocket stove wordt soep opgewarmd. Deze rocket stove is van afvalmateriaal gemaakt en is zeer zuinig met brandstof. Doordat het vuur onder de verbrandingsgassen brand, wordt dit nog eens extra opgestookt en is er nauwelijks rook als de stoof op temperatuur is.

50. SAM_0783

Het vuur brand goed. De soep is al aan het dampen.

51. SAM_0786

Lekker in het zonnetje van de overheerlijke soep genieten.

52. SAM_0787

Een wilgenhut van levende wilgentakken. Als het goed is, lopen deze in het voorjaar uit en kunnen we de hut dicht gaan vlechten met de uitlopers.

Over bouwen met levend materiaal oftewel levend bouwen, staan prachtige voorbeelden op The Greenman Project.

53. SAM_0788

Er is al enkele Japanse wijnbes uitlopers geplant. De vruchten hiervan rijpen eind juni tot half augustus. Meer over deze plant: hier en hier.

54. SAM_0789

Aan de ingang zijn ook wilgentakken gepoot, in een boog aan elkaar gezet. Dit gaat dienen als pergola voor hop en misschien nog een andere plant.

Een wijkbewoonster heeft ons een aardige hoeveelheid sierstenen geschonken. Deze gaan dienst doen als terras, zodat het mogelijk is met een rolstoel naar de vijver te rijden.

Vervolg:

Vergelijkbare berichten