Bezoek aan Aarde-Werk De Stegge Winterswijk1

Praktijkschool, Rustoord, Inspiratieplek, Permacultuurtuin, Oase

Voor het uitbreiden van de kennis voor de werkgroep permacultuur hebben we in juli 2012 met enkele mensen uit Zuid Limburg een zeer inspirerend bezoek gebracht bij Aarde-Werk de Stegge in Winterswijk. Dit is deel 1 van een (foto)verslag hierover.
Ontdekken en beleven. Dat is wat je bij Aarde-Werk de Stegge kunt doen. Het ontdekken begint al als je (toevallig) voorbij komt. Een grote hooiberg steekt boven de bomen uit en je denkt: “Wat zal daar toch zijn?” Eenmaal op het terrein valt je oog op de boerderij waar de eigenaren wonen. Zij hebben het land zo ingericht dat bezoekers vrij kunnen rondlopen en van alles leren over duurzaamheid in de natuur.

Welkom's bord aan de ingang
Welkom’s bord aan de ingang
Plattegrond en beschrijving van Aarde-Werk de Stegge
Plattegrond en beschrijving van Aarde-Werk de Stegge
Praktijkschool: bouwen aan een duurzaam leefsysteem met permacultuur

De initiatiefnemers van het project Aarde-Werk de Stegge willen een groeiende groep bewust levende mensen vinden, aanspreken en inspireren tot duurzaam gedrag in huishouding, bedrijf en school.
Van te voren hadden we een afspraak gemaakt voor ons bezoek en daar aangekomen werden we hartelijk ontvangen door de eigenaars.

Jan-Willem van de Velde en Gea Boessenkool
Jan-Willem van de Velde en Gea Boessenkool

Jan-Willem van de Velde en Gea Boessenkool werden verliefd op dit prachtige plekje in het buitengebied van Winterswijk-Kotten. Een verliefdheid die zich inmiddels verdiept heeft tot een diepe en blijvende liefde en dankbaarheid hier te mogen wonen en werken. Ze kunnen hier hun droom, eens begonnen in het stadse Den Haag, verder realiseren en werkelijkheid maken: bouwen aan en werken in een zo duurzaam mogelijk leefsysteem voor mens, plant en dier.

De Praktijkschool voor Duurzaamheid wil informatie daarover verspreiden en mensen stimuleren hun leefwijze in overeenstemming te brengen met wat de aarde kan bieden en verdragen. In de educatieve activiteiten leggen ze nadruk op ervaringsgericht leren, kennisontwikkeling en toepassingen van principes uit de permacultuur. Het terrein van 1,8 ha. wordt daarom fasegewijs uitgebouwd tot een duurzaam leefsysteem waarin biologische voedselproductie en kringlooptoepassingen voor water, voedsel en energie centraal staan.

Blijvende gedragsverandering onder invloed van diepe ecologie

Hun activiteiten leiden tot blijvende gedragsverandering, omdat ze aansluiten bij de diepere drijfveren van mensen. Deze zijn niet aan mode of tijdgeest gebonden, maar leiden in het leerproces tot de intrinsieke motivatie voor duurzaam gedrag van mensen in de verschillende gebieden van hun leven. Aarde-Werk de Stegge werkt vanuit een visie op een duurzame toekomst, o.a. geïnspireerd door het gedachtegoed van ‘Deep Ecology’ dus met het oog op het welzijn en de mogelijkheden van de komende generaties. Onderdeel hiervan is het zo min mogelijk beslag leggen op de de aardse energie- en grondstoffenvoorraden.

Bedden met combinatieteeld
Bedden met combinatieteelt

Door combinatieteelt toe te passen, kan men intensiever van de grond gebruik maken, zonder dat het wordt uitgeput. Bij combinatieteelt staan planten die elkaar ondersteunen naast elkaar.

Op het terrein van Aarde-Werk de Stegge wordt beeldend en door middel van tekstbordjes voorlichting gegeven.

Weergave van het gemiddelde drinkwatergebruik per Nederlander per dag
Weergave van het gemiddelde drinkwatergebruik per Nederlander per dag
Schematische weergave van het helofytenfilter dat het grijze water zuivert
Schematische weergave van het helofytenfilter dat het grijze water zuivert

Elke Nederlander gebruikt dagelijks in huis 12 emmers = 120 liter drinkwater.

Het rietbed van het helofytenfilter
Het rietbed van het helofytenfilter
Buitentoilet zonder water oftewel nonolet
In de tuin staat een composttoilet zonder water oftewel nonolet

Er is op het terrein ook een compost toilet. Wie wil weten hoe die er uit kan zien en hoe die werkt kijkt naar een filmpje hierover uit de V.S.

10.SAM_0113a
Stroomhuuske
Uitleg over de zonnepanelen
Uitleg over de zonnepanelen

In de permacultuur heeft elk element meerdere functies. Zo ook het stroomhuuske: dit is tevens de aardappelschuur. Aardappelschuren werden heel veel gebouwd in de Achterhoek. Vroeger werden er in de winter de aardappelen, bieten en wortelen vorstvrij bewaard in een laag zand, afgedekt met stro. De schuur wordt nu gebruikt om kruiden in de wind te drogen, machines en gereedschap op te slaan en te schuilen.

Compostbak met 4 vakken
Compostplaats met 4 vakken
Uitleg wat er in de compost mag
Uitleg wat er in de compost gaat

Verder lezen: Bezoek aan Aarde-Werk De Stegge Winterswijk2

Verder lezen: Bezoek aan Aarde-Werk de Stegge Winterswijk3

Vergelijkbare berichten