|

Bezoek aan Aarde-Werk De Stegge Winterswijk2

Vervolg van: Bezoek aan Aarde-Werk de Stegge Winterswijk1

Bij een aantal wilde kruiden is een beschrijving aanwezig op een tekstbordje.

15.SAM_0125a

Sint-Janskruid Hypericum perforatum

Hiervan kan je het blad en de bloem gebruiken. Het wordt gebruikt als olie en als extract in pilvorm. Toepassing: De olie bij brandwonden. De pillen bij milde vormen van (winter)depressie. Als je het blad tegen het licht houdt, zie je bolletjes van de geneeskrachtige olie in het blad.

16.SAM_0126a

Duizendblad Achillea millefolium

Hiervan wordt het verse blad gebruikt nadat het gekneusd is. Het wordt gebruikt bij bloedende wondjes om het bloeden te stelpen: kneus het blad door er bijvoorbeeld een fles overheen te rollen, totdat het plantensap vrijkomt en leg het op de wond.

17.SAM_0132a

Brandnetel Urtica dioica

Hiervan worden de verse toppen gebruikt als thee, als soep of als spinazie. Brandnetel bevat meer vitamine C dan citrusfruit en staat bol van de mineralen. Neem er zoveel van als je wilt wanneer je je lichaam wilt reinigen of als je moet aansterken. Pak het blad in het midden beet, dan wordt je niet geprikt.

18.SAM_0139a

Zevenblad Aegopodium podagraria

Hiervan worden de verse jonge blaadjes gebruikt als salade, soep- of stamppotgroente. Je kan het gebruiken bij zin in een oer-maaltijd die bol staat van de vitamine C en provitamine A.

Plantenklimrek van natuurlijk materiaal
Plantenklimrek van natuurlijk materiaal
Bonenklimrek
Bonenklimrek

21.SAM_0136a

22.SAM_0140a

Hier een paar wwoof-ers aan het werk. Sinds 2009 is de Praktijkschool voor Duurzaamheid aangesloten bij het internationale netwerk van W.W.O.O.F. -ers. Deze organisatie bemiddelt tussen boerenbedrijven en mensen die het boerenleven willen leren kennen door er een tijdje te leven en meewerken. Ze werden willing workers on organic farms genoemd. W.W.O.O.F. staat nu voor World Wide Opportunities on Organic Farms. Ze komen vanuit de hele wereld en werken ongeveer 6 uur per dag op een bedrijf en krijgen in ruil daarvoor kost en inwoning. De meesten zijn in de leeftijd tussen twintig en dertig jaar en willen graag ervaring opdoen met het verbouwen van voedsel of het houden van vee. Bij Aarde-Werk de Stegge hebben W.W.O.O.F.-ers meegewerkt aan het bouwen van houten bruggetjes over de sloot, wieden (uiteraard op een tuinderij) verzamelen van strobalen op de graanakker en maaien.

23.SAM_0178a

Wwoof-ers uit Italië maken hier broden vanaf het malen van de graankorrels: zie de graanmolen rechts op de foto.

24.SAM_0144a

De slaapplek van de wwoof-ers in de hooiberg.
Stro isoleert goed! Binnen varieert de temperatuur tussen de 0 en 18 graden het jaar rond. Ideaal voor opslag van wintergroenten, hooi, stro en graan.

25.SAM_0141a

Meditatieplek in het midden van de tuinderij.

Eerder bericht: Bezoek aan Aarde-Werk de Stegge Winterswijk1

Verder lezen: Bezoek aan Aarde-Werk de Stegge Winterswijk3

Vergelijkbare berichten