Bezoek aan Aarde-Werk De Stegge Winterswijk3

Vervolg van: Bezoek aan Aarde-Werk De Stegge Winterswijk2

Eerder bericht: Bezoek aan Aarde-Werk de Stegge Winterswijk1

28.SAM_0149a

Geriefbosjes: Door het opnieuw aanplanten van geriefbosjes en houtwallen met inheemse struiken en bomen en door oude bomen te snoeien, ontstaan schuil- en nestplaatsen voor vogels en insecten en gebruikshout voor de boer (bijvoorbeeld voor wilgentenen, of voor hout voor stelen van buil of schop).

29.SAM_0154a

Wilgenhut: doordat met levend hout gewerkt is en de stammen ingegraven zijn, gaan ze weer uitlopen en vormen op den duur een dichte hut.

Paddenpool
Paddenpool

32.SAM_0166a

De poel: Deze paddenpoel is in 2008 uitgegraven. Aan de rand van een ecosysteem ontstaat altijd meer soortenrijkdom dan in het midden. Van dat principe maak je in een permacultuurontwerp gebruik door veel randen te maken. Je ziet dat bij de poel, de bosrand en de sloot. Daar komen meer bloeiende planten, libellen, salamanders, kikkers en padden voor.

Op de grens van land en water gedijen meer soorten dan in elk van beiden afzonderlijk.

33.SAM_0159a

Op het buurland wordt op een niet biologische manier mais verbouwd. Dit heeft de eigenaars van Aarde-werk de Stegge doen besluiten om een brede buffer tussen hun tuin en het land ernaast aan te houden in de vorm van een weide.

34.SAM_0175a

Het woonhuis.

35.SAM_0171a

Het radhuisje wordt ook als logeerplek gebruikt.

36.SAM_0181a

37.SAM_0147a

Bijenkorven, zonder bijen geen plantbevruchting.

38.SAM_0169a

Cursusruimte ‘De Schoppe’ in aanbouw.

39.SAM_0197a

Deze bostuin is in 2010 aangelegd. Er zijn vrucht- en zaaddragende bomen en struiken geplant in 4 lagen. Over 10 jaar is het bos uitgegroeid tot een stabiel, voedsel-producerend systeem.

Kruinlaag: Hoge fruitbomen en tamme kastanjes gaan de kruin vormen van het bos. Als de bomen groter worden, worden ook vruchtdragende klimplanten geplant.

Struiklaag: Klein fruit als braam, bes en framboos vormt de struiklaag, samen met lage vruchtbomen als mispel en appelbes.

Kruidlaag: Meerjarige of zelfzaaiende, eetbare planten vormen de kruidlaag die onder de bomen en op de open plekken groeit.

Aardlaag: Bodemorganismen, bacteriën, schimmels en wormen transformeren blad en ander afval tot compost of transporteren ondergronds de voedingsstoffen naar plekken waar deze het meest nodig zijn.

40.SAM_0198a

Voedselbos in wording.

Vervolg van: Bezoek aan Aarde-Werk De Stegge Winterswijk2

Eerder bericht: Bezoek aan Aarde-Werk de Stegge Winterswijk1

 

Vergelijkbare berichten