Café Mondiaal, 8de aflevering: PERMACULTUUR

Donderdag 6 februari, aanvang 19.30 uur.
Café Pelt, Pancratiusplein 48, Heerlen.

Deze complilatie van twee foto's (uit Permaculture Magazine) en zijn daadwerkelijk hetzelfde landschap, met enkele jaren ertussen. Bron: Permaculture Magazine, nummer 62 www.permaculture-magazine.co.uk
Deze compilatie van twee foto’s (uit Permaculture Magazine) zijn daadwerkelijk hetzelfde landschap, met enkele jaren ertussen.
Bron: Permaculture Magazine, nummer 62
www.permaculture-magazine.co.uk

Permacultuur

Permacultuur is een veel omvattend onderwerp dat vooral duidt op een zinvolle en betrokken manier invulling te geven aan duurzaamheid. Permacultuur strek zich uit van ‘eetbare’ tuin of bos (als tegenhanger van conventionele landbouw), via waterzuivering, energie, afvalverwerking, ecologische wonen, LETS (Local Exchange Trading System), tot sociale diversiteit, kennis delen en mensen bewust maken.

Permacultuur biedt concrete handvatten voor een meer zelfvoorzienend leven, voor gemeenschapsvorming & sociale samenhang en voor inspiratie en betrokkenheid bij een veranderende wereld. Tevens biedt Permacultuur oplossingen voor het wereldvoedselvraagstuk, gezondere voeding (meer mineralen en geen kunstmest en geen chemische bestrijdingsmiddelen). Het is ook een manier van ontwerpen met als doel om ecosystemen te creëren waarbij de natuur als inspiratie genomen wordt. Permacultuur is meestal of wordt uiteindelijk een onderdeel van Transition Towns, als oplossing voor een lokale economie, veerkracht en onafhankelijk worden van fossiele brandstoffen die ooit opraken en enorm vervuilen.

Helmut Steeman zal hierover een inleiding geven.

******************************************************************************

Achtergrondinformatie

 • Deze aflevering van Café Mondiaal wordt georganiseerd door Transition Town Parksjtad Limburg in samenwerking met HeerlenMondiaal.
 • Café Mondiaal beoogt verdieping te geven aan inhoudelijke thema’s, die betrekking hebben op mondiale problemen: ontwikkelingsproblematiek, verdeling armoede en rijkdom, vredesvraagstukken, klimaat- en milieuproblemen. De bijeenkomsten bestaan behalve uit een korte inleiding, vooral uit gesprek en discussie. Er wordt over het algemeen geen gebruik gemaakt van ‘ingevlogen deskundigen’, maar alle aanwezigen krijgen desgewenst de gelegenheid om hun zegje te doen. De bijeenkomsten zijn zelf niet specifiek gericht op resultaat, maar men kan wel inspiratie en motivatie opdoen om met een bepaald thema aan de slag te gaan.
  • Café Mondiaal is normaal gesproken de eerste donderdag van de maand in café Pelt.
  • Voor meer informatie kunt u terecht bij Helmut Steeman of Harrie Winteraeken.

  Transition Town Parksjtad
  Helmut Steeman
  tel.nr.: 06 417 21 989
  e-mailadres: helmut.steeman(at)gmail.com

  HeerlenMondiaal:logo-hm
  Harrie Winteraeken (voorzitter)
  tel.nr. thuis: 045 522 87 20
  tel.nr. mobiel: 06 523 756 11
  e-mailadres: hwinteraeken(at)hotmail.com

  Zie ook de website van HeerlenMondiaal: www.heerlenmondiaal.nl

Vergelijkbare berichten