Café Mondiaal: het basisinkomen nuttig en haalbaar ?

Op donderdag 4 oktober 2018 organiseert Heerlen Mondiaal de 52 ste editie van Café Mondiaal met als thema: het basisinkomen nuttig en haalbaar?

Deze editie begint om 19.30 en vindt plaats in Café Pelt, gelegen aan het Pancratiusplein 48 te Heerlen.

Doet een basisinkomen armoede verdwijnen? Maakt het basisinkomen ieder mens als vanzelf waardevol? En vraagt de invoering alleen maar om politieke daadkracht? Volgens Michel van Gelder, die de inleiding van deze Café Mondiaal verzorgt, wel.

Een basisinkomen, ook wel basiszekerheid genoemd, voorziet iedereen die dat nodig heeft van voldoende geld om te kunnen wonen, eten en desgewenst te studeren, zonder verplichtingen. Uit eerdere experimenten blijkt dat een basisinkomen niet leidt tot luiheid, maar juist tot meer (betaalde) bedrijvigheid, betere school- prestaties, minder (geestelijke) ziekte, minder criminaliteit en politie-inzet, lagere gezondheidszorg en minder verzorgingsstaat bureaucratie. De meerderheid in de landelijke en gemeentelijke politiek is nog geen voorstander van het basisinkomen. Dit komt volgens Michel van Gelder omdat men ofwel onvoldoende inhoudsdeskundig is, men angst heeft voor het onbekende, en/of een andere ideologie aanhangt hoe onze maatschappij eigenlijk ingericht moet zijn.

Verschillende financieringsmodellen laten zien dat het invoeren van een basisinkomen financieel haalbaar is, andere berekeningen zijn minder positief. Het gaat hier dan ook primair om een politieke keuze. Michel van Gelder is er in ieder geval van overtuigd dat een basisinkomen ook in Nederland haalbaar is en positief zal uitpakken.

En hoe komen we tot de invoering van een basisinkomen? Met voorzichtig experimenteren voor bijstandsgerechtigden? En zet de gemeente Heerlen met haar plannen tenminste een eerste stap?

Café Mondiaal

Deze aflevering van Café Mondiaal wordt georganiseerd door Heerlen Mondiaal en Parksjtad in Transitie. Harrie Winteraeken zal de discussie leiden.

Michel van Gelder verzorgt de inleiding. Hij woont en werkt als internist gespecialiseerd in bloedziekten (hematologie) in Maastricht. En is lid van de Partij voor de Dieren.
Door het werk van Rutger Bregman, journalist bij De Correspondent, is hij zich gaan verdiepen in de ins en outs van een basisinkomen. Hij raakte overtuigd van de mens- en wereldverbeterende mogelijkheden van een basisinkomen en hij zet zich daarom in om de invoering van een basisinkomen te realiseren.

Vergelijkbare berichten