|

Café Mondiaal: Klimaatmaatregelen en armoede

Op donderdag 7 oktober 2021 organiseert Heerlen Mondiaal de 71ste editie van Café Mondiaal met als thema: Klimaatmaatregelen en armoede.
Deze editie in de Week van de Duurzaamheid begint om 19.30u en vindt plaats bij Café Pelt, Pancratiusplein 48, te Heerlen.

Iedereen met een beetje gezond verstand is er nu wel van overtuigd dat het klimaat verandert en dat onze samenleving alle zeilen moet bijzetten om de gevolgen daarvan binnen de perken te houden. In toenemende mate worden er dan ook onder de noemer ‘klimaatadaptie’ maatregelen voorgesteld en ook al uitgevoerd.
Maar er zijn heel veel mensen die niet aan deze maatregelen toekomen, bijvoorbeeld vanwege financiële redenen, of omdat hun wereld te klein is om alles te verhapstukken. ‘Het zal mijn tijd wel duren’. ‘Ik heb het al moeilijk genoeg met mijn eigen problemen’. Veel mensen kunnen of willen maar moeilijk hun gedrag veranderen. Er is veel meer nodig dan vergroting van het zich bewust zijn van. Materiële ondersteuning bijvoorbeeld?

Raf Janssen is ‘armoedesocioloog’. Hij zal deze Café Mondiaal het vraagstuk belichten hoe mensen de mogelijkheid moeten krijgen om te kunnen blijven meedoen aan een samenleving die steeds meer van hun verlangt. Hoe krijg je draagvlak voor klimaatmaatregelen bij mensen die daar niet eenvoudig de beurs voor kunnen trekken. Om een voorbeeld te noemen: arme mensen voeden zich vaker met goedkoop vlees, ook omdat gezonder en duurzaam geproduceerd voedsel te duur voor ze is.
Na een korte inleiding zal Raf uiteraard actief aan het gesprek deelnemen.

Vanwege het Coronavirus is aanmelding vooraf met opgave van naam en telefoonnummer gewenst.
Aanmelden kan bij Harrie Winteraeken, hwinteraeken(at)hotmail.com of 045 522 87 20 (b.g.g. a.u.b. boodschap inspreken).
Het horecabeleid ten aanzien van het Coronavirus is van toepassing.

Café Mondiaal
Deze aflevering van Café Mondiaal wordt georganiseerd door HeerlenMondiaal. Zoals gewoonlijk zal Harrie Winteraeken de discussie leiden.
Raf Janssen (1945) is ‘armoedesocioloog’ en zet zich vanaf 1975 landelijk en lokaal in voor het tot stand brengen van een samenleving zonder armoede, waarin alles en iedereen ruimte heeft voor een waardig en respectvol bestaan.
Hij was 30 jaar lang aanvoerder van een landelijke ‘gideonsbende’ die zelforganisaties van armen aanspoorde en hielp om zelf het woord te nemen, actie te voeren en mee te doen in het maatschappelijke debat. Hij promoveerde in 1990 bij de socioloog Cees Schuyt op een studie over de verarming van mens en milieu met als centrale stelling dat het armoedevraagstuk en het milieuvraagstuk nauw met elkaar samen- hangen en dat beide vraagstukken niet opgelost kunnen worden zolang de markteconomie de dienst uitmaakt in de samenleving. Raf woont in Peel en Maas. Hij was daar jarenlang wethouder en is momenteel politiek actief als raadslid voor de fractie PvdA/ GroenLinks.

Vergelijkbare berichten