|

Café Mondiaal: ‘Plastic is overal’

Afbeelding van www.plasticsoupfoundation.org

Donderdag 5 maart, aanvang 19.30 uur.
Café d’r Klinge, Pancratiusplein 47 Heerlen-centrum.

Een van de meest kenmerkende voorbeelden van hoe ‘de mens’ zijn omgeving wereldwijd heeft vervuild, is de aanwezigheid van plastic afval. Plastic is een kunststof die niet van nature in de natuur voorkomt. Veel plasticsoorten breken niet af en hopen dus op. Door de stroming binnen de oceanen verzamelt zich in bepaalde gebieden veel plastic wat we tegenwoordig ‘plastic soup’ noemen. Veel dieren herkennen plastic niet als levensbedreigend en krijgen het met het voedsel binnen. Vissen en dolfijnen raken in visnetten verstrikt en sterven. Ook krijgen dieren te veel kleine plasticdeeltjes onbewust binnen, die dan weer in hun lichaam accumuleren en zo de normale spijsvertering belemmeren.

Deze Café Mondiaal gaat over de vervuiling van onze aarde en ook onze omgeving met plastics. Yvonne Carstens zal de inleiding verzorgen. Daarna zullen we in gesprek gaan waarbij vragen aan de orde komen zoals: ‘waar komt al dat plastic vandaan? Is alleen opruimen voldoende? Is ‘de mens’ een onverbeterlijke smeerkees of kunnen we ook wat doen aan de bronnen? In dit verband zal ook aandacht worden besteed aan het Interregproject LIVES dat in de Euregio-Maas momenteel wordt uitgevoerd.

Deze aflevering van Café Mondiaal wordt georganiseerd door HeerlenMondiaal. Yvonne Carstens zal de korte inleiding verzorgen. Harrie Winteraeken is zoals gewoonlijk de gespreksleider.

Introductie Yvonne Carstens: zij werkt niet vanuit een bepaalde organisatie maar is zelf wel bewust bezig met voeding en natuur en het verminderen van plastic. Zij vindt het leuk om daar wat over te vertellen. Yvonne is werkzaam in het onderwijs en heeft een jong gezin.

Vergelijkbare berichten