|

Café Mondiaal : Ramp in de Amazone

Op donderdag 6 februari organiseert Heerlen Mondiaal de 64 ste editie van Café Mondiaal met als thema: Ramp in de Amazone

Deze editie begint om 19.30 en vindt plaats in Café Pelt gelegen op het Pancratiusplein in Heerlen.

Tijdens deze Café Mondiaal wordt de uitzending van Zembla van 12 december 2019 ‘Ramp in het Regenwoud’ vertoond. De uitzending geeft een indringend beeld van de bedreiging van het Amazonegebied en de betrokkenheid van Nederlandse bedrijven, banken en overheid daarbij.

Daarna zal Geert Bles kort iets vertellen over de activiteiten in Heerlen om deze misstanden aan de kaak te stellen. In de discussie zal onder andere de vraag aan de orde komen wat we nog meer kunnen doen.

Al heel lang wordt het Amazone regenwoud bedreigd door grootschalige landbouw, mijnbouw en de aanleg van wegen. Grote stukken bos worden gekapt of platgebrand om plaats te maken voor de verbouw van vooral soja. In Nederland gebruikt de intensieve veehouderij veel soja als veevoer. Maar er is meer. De mijnbouw vergiftigt grond. De inheemse bevolking raakt haar bestaansbronnen kwijt, wordt verjaagd en soms vermoord.

In Nederland maken veel mensen zich zorgen over de ontwikkelingen in het Amazonegebied, maar je hoort minder over de Nederlandse betrokkenheid daarbij. De Amazonewerkgroep richt zich vooral op dat laatste.

Op 16 mei vorig jaar heeft ze een open brief geschreven aan de betrokken bedrijven en aan minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Verder zijn Tweede Kamerleden benaderd en bedrijven gebeld.

Uit de documentaire van Zembla bleek dat ook pensioenfondsen en banken betrokken zijn bij de ontbossing van het Amazonegebied. Daarom organiseerde de Amazonewerkgroep op 23 december 2019 een protestactie bij het filiaal van de ING-bank in Heerlen. De ING-bank is namelijk een grote investeerder in het Amazonegebied.

Café Mondiaal

Deze aflevering van Café Mondiaal wordt georganiseerd door HeerlenMondiaal in samenwerking met de Amazonegroep.

Harrie Winteraeken zal de discussie leiden.

Voor meer informatie over deze Café Mondiaal kunt u terecht bij:
Harrie Winteraeken 06-52375611 hwinteraeken(at)hotmail.com

Vergelijkbare berichten