| | |

Café Mondiaal thema: ‘Vredesspellen voor meer saamhorigheid’

Donderdag 2 mei, aanvang 19.30 uur.

Café Pelt, Pancratiusplein 48, 6411 JZ Heerlen-centrum

Aan de vooravond van de 79ste Dodenherdenking en Bevrijdingsdag geven we invulling aan het thema Vrede door in de Café Mondiaal samenwerkingsspellen of Vredesspellen centraal te stellen. Veel gespeelde spellen (Monopoly, Risk, Mens erger je niet en tal van moderne varianten) en vooral ook veel computerspellen zijn gericht om je medespelers te zien als tegenstanders met het doel ze te verslaan of zelfs te vernietigen. Ze zijn in ieder geval niet gericht op saamhorigheid.

Wat zijn Vredesspellen of samenwerkingsspellen en wat kunnen ze tegenover veel gangbare spellen stellen? Wat is het doel van de meeste samenwerkingsspellen en voor wie kan het spelen van Vredesspellen interessant zijn? Hebben samenwerkingsspellen opvoedkundige waarde en/of zijn ze nuttig voor persoonlijke vorming en samenwerking? En zijn ze ook leuk om te spelen?

Leo de Groot van het Vredesplatform Heerlen zal een korte inleiding houden over samenwerkingsspellen over het algemeen en zijn ervaringen daarmee. Om daarna beter kennis te maken met samenwerkingsspellen zullen we vervolgens in kleine groepjes vier samenwerkingsspellen met het thema Vrede spelen.

Natuurlijk is er na afloop nog gelegenheid om over de Vredesspellen in gesprek te gaan.

******************************************************************************************************

Achtergrondinformatie:

  • Deze aflevering van Café Mondiaal wordt georganiseerd door het Vredesplatform Heerlen en HeerlenMondiaal. Zoals gewoonlijk zal Harrie Winteraeken de discussie leiden.
  • Informatie over de inleider Leo de Groot: Leo is al sinds de 80er jaren actief voor de Vredesbeweging en in het bijzonder het Vredesplatform Heerlen en het Vredesburo Heerlen. Ook heeft hij aan diverse geweldloze vredesacties deelgenomen, waaronder bezetting van militaire objecten. Sinds ± 10 jaar is hij actief voor Parkstad in Transitie (klimaatverandering, energietransitie en Repair Café’s) en is hij de initiatiefnemer en trekker van de Dobbeltuin in Meezenbroek.

Vergelijkbare berichten