De belangrijkste impuls om een spel te spelen is sociaal; d.w.z. we doen het omdat we iets samen willen doen. Hoe ironisch is het dan eigenlijk dat in de meeste spellen onze inspanningen erop gericht zijn om iemand bankroet te laten gaan of zijn legers te verslaan, in andere woorden, om van een ander af te komen! We leren snel om de zwakheden van een ander te herkennen om hem of haar vervolgens uit het spel te gooien.

Mensen van verschillende leeftijden en met verschillende capaciteiten zouden in staat moeten zijn om niet tegen elkaar maar sámen met elkaar te spelen, waarbij ieder – naar beste kunnen – bijdraagt aan het gezamenlijk resultaat. Niemand valt meer uit de boot, allen bereiken gezamenlijk de eindstreep af allen verliezen gezamenlijk.

De hier onder genoemde spellen zijn gebaseerd op samenwerking. Er wordt niet tegen elkaar maar met elkaar gespeeld.


De spellen hieronder komen van: Museum voor Vrede en Geweldloosheid
wereldspel

WERELDSPEL

(Engelstalig met Nederlandse spelregels.)

De spelers hebben de zorg voor denkbeeldige landen. Ze beheren de natuurlijke rijkdommen en moeten opkomende problemen oplossen. Om op de snel veranderende omstandigheden in te spelen moeten ze overleg plegen, handelsverdragen sluiten, vredesteams trainen en inzetten, wereldwijde conferenties beleggen, kortom alles doen wat nodig is.
Ze winnen als ze samen alle wereldproblemen oplossen zonder dat er tussentijds een wereldoorlog uitbreekt.
Een echt vredesspel dus!
De kleurrijke doos bevat: een hardkartonnen spelbord, aardekaarten, landenkaarten, probleem- en oplossingsfiches, biljetten van 1 miljard dollar, een dobbelsteen en uitvoerige spelregels.
Voor 2 tot 6 spelers. Leeftijd vanaf 10 jaar. Speelduur ca. 60 minuten.
Prijs € 25,–.


VREDE IN ONZE TIJD

Vrede in onze tijd
(Engelstalig met Nederlandse spelregels.)
De spelers vertegenwoordigen 6 landen.
Ze helpen elkaar om op alle gebieden, zowel binnen als tussen hun landen, evenwichtige en duurzame verhoudingen te realiseren.
Zo zorgen ze dat er geen oorlog komt.
Als er toch een oorlog uitbreekt hebben alle spelers verloren.
Met spelregels, 6 landenkaarten en 110 spelkaartjes die staan voor bevolking, land, grondstoffen, werk, technologie, religie, enz.

Voor 6 tot 18 speler(s). Leeftijd vanaf 12 jaar.
Prijs € 15,-.


GROK

GROK

GROK is in Nederland uitgegeven door Earthgames.

Soms weet je niet precies wat je voelt en wat je nodig hebt. Dan kun je daar ook niet over praten. Er ontstaan misverstanden en onbegrip. De kaarten van het GROKspel geven je de woorden die je zocht. GROK verlegt de aandacht van oordelen en grieven naar wat iemand voelt en nodig heeft.
Doelstellingen: leren samenwerken, communiceren, inleven in een ander, empathie ontwikkelen, kijk op je eigen en andermans gevoelens en behoeften.

Doelgroep: jongeren en volwassenen, spelmogelijkheden vanaf 8 jaar.

GROK is een kaartspel dat woorden geeft aan gevoelens en behoeften en de communicatie verlevendigt.

GROK bestaat uit 56 GEVOEL-kaarten en 56 BEHOEFTE-kaarten waarmee 18 verschillende spellen zijn te spelen. De spellen variëren in moeilijkheid. Sommige spellen kunnen daarmee ook door kinderen vanaf 8 jaar en door jongeren gespeeld worden. GROK maakt de vele nuances in behoeften en gevoelens zichtbaar in kunstzinnige, tijdloze kaarten gemaakt door illustratrice en vormgeefster Margreet de Bruin.

GROK is gemaakt bij de Ecodrukkers, gedrukt op FSC papier met bio-inkten, gemaakt van recycled karton en klimaatneutraal geproduceerd. Het spel is een bewerking uit het Engels door Justine Mol.

Leeftijd vanaf 8 jaar.
Prijs: €42,50


De spellen hieronder komen van Atalanta:

GROENE VOETEN SPEL

Een spel met vraagkaarten, verzamelkaarten (‘basisbehoeften’ en ‘groene voeten’) en pestkaarten (‘grote voeten’). Over milieu, economie, verdeling van voedsel, klimaatverandering en de mondiale voetafdruk. Om realistisch te spelen (welke keuzes maak jij en maak ik in het dagelijks leven en welke gevolgen hebben die voor onze voetafdruk?), of niet-competitief (gezamenlijk binnen het spel bepalen welke keuzes tot de meest wenselijke wereld leiden) — of ‘gewoon’ om de punten. Hoe het spel ook gespeeld wordt, het gaat niet om goede of foute antwoorden op de vragen maar om creatief denken over mogelijkheden en verbeteringen, individueel en samen. Denken, spelen, uitproberen, en toepassen in het dagelijks leven. Want een groenere wereld is mogelijk, en is de moeite waard voor mensen en ijsberen. Of niet? Het Groene Voeten Spel is geschikt voor volwassenen en voor jongeren vanaf een jaar of twaalf. Met kinderen kan het in aangepaste vorm gespeeld worden, bijvoorbeeld zonder vraagkaarten of samen met volwassenen. Het spel kan gespeeld worden met 2, 3 of 4 spelers. Met meer kan ook, maar dan in teams.
Het spel is bedacht en ontwikkeld door uitgeverij Atalanta in Utrecht. Met dank aan De Kleine Aarde in Boxtel voor alle informatie rond het begrip ‘mondiale voetafdruk’.
(Voor mensen die het spel al hebben en het bijvoorbeeld met een grotere groep willen spelen is er een speciale groenevoetenbladzijde over het spel. Hier ook in het kort wat meer over de mondiale voetafdruk.)

110 kaarten
Prijs: €9,95


KLEINE VOETEN SPEL

Het Kleine Voeten Spel is een eenvoudiger versie van het Groene Voeten Spel geschikt voor kinderen en volwassenen vanaf ongeveer 8 jaar. Het is net als het Groene Voeten Spel, een gezelschapsspel over milieu, economie, verdeling van voedsel, klimaatverandering en de mondiale voetafdruk. Spelenderwijs raken de deelnemers in gesprek over eerlijke verdeling en milieuvriendelijker leven. Ook in het Kleine Voeten Spel streven de deelnemers ernaar hun voetafdruk te verkleinen en toch in hun basisbehoeften te voorzien.

Het spel is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Met jongere kinderen kan het in aangepaste vorm gespeeld worden. Het spel kan gespeeld worden met 2 tot 4 spelers, grotere groepen kunnen in teams spelen.

Het spel bestaat uit een doosje met kaarten: basisbehoeftenkaarten, actiekaarten, groenevoetenkaarten, grotevoetenkaarten, terugvalkaarten en vraagkaarten.

Het gaat erom de zeven basisbehoeften neer te leggen en tegelijk zoveel mogelijk groenevoetenkaarten verzamelen en bovendien de grotevoetenkaarten zo snel mogelijk kwijt te raken bij je medespelers of in de weglegstapel.

Het Kleine Voeten Spel kan gewoon thuis gebruikt worden maar leent zich ook goed voor in de schoolklas. Het kan kinderen helpen in te zien dat de keuzes die zij maken wel degelijk gevolgen hebben voor de wereld.

Kleine Voeten Spel – grote en kleine voetstappen op onze enige aarde. Gedrukt op kringloop(speelkaart-)karton

110 kaarten
Prijs: €9,95