Cursusdocent Leo de Groot

Cursus (h)eerlijk moestuinieren bijna afgerond

In maart hebben 2 leden van de werkgroep permacultuur een moestuin cursus verzorgt op basis van permacultuur. De bewoners rond de Dobbelsteijnstraat in Meezenbroek, waren speciaal voor deze cursus uitgenodigd. In de Dobbelsteijnstraat bevind zich immers de Dobbeltuin. De cursus (h)eerlijk moestuinieren bestaat uit 10 uur theorielessen en 10 uur praktijk. In de theorielessen zijn er onderwerpen aan bod gekomen als:

  • de permacultuur principes
  • de 5 zones definiëren
  • waar let je op voor een tuinontwerp
  • aarde en vruchtbaarheid
  • voor en nadelen van mulchen
  • wel of niet spitten
  • compost maken
  • wisselteelt en combinatieteelt
  • natuurlijke bemesting
  • bestrijding/voorkomen van plantenziektes en plagen

Voor elke theorieles is er een cursuspakket waarin meer theorie staat dan behandeld kan worden. Zo krijgen de cursusdeelnemers aardig wat bagage mee.
Als rode draad door de cursus liep het maken van een eigen tuinontwerp/teeltplan. Aan het eind van de theorielessen hadden de meeste cursisten hier een aardig begin aan gemaakt. Het maken van een tuinontwerp/teeltplan is een proces dat langer duurt dan een cursus moestuinieren.
Hieronder volgt een foto impressie van de cursus.

Cursusdocent Leo de Groot
Cursusdocent Leo de Groot verteld over de cursus opbouw
De 3 hoofdprincipes van permacultuur
De 3 hoofdprincipes van permacultuur
12 Permacultuur principes van David Holmgren
12 Permacultuur principes van David Holmgren
Cursusdocente Aline Twilt
Cursusdocente Aline Twilt verteld over de zones
Compost onderzoek
Compost onderzoek
Compost onderzoek 2
Compost onderzoek 2
Het werken in groepjes
Het werken in groepjes
Het werken in groepjes 2
Het werken in groepjes 2
Het werken in groepjes 3
Het werken in groepjes 3
Cursiste Gonnie en haar ontwerp
Cursiste Gonnie en haar ontwerp

SAM_0225a

SAM_0226a

 

 

 

 

Cursiste Sandra verteld over haar tuinontwerp
Cursiste Sandra verteld over haar tuinontwerp
Cursist Erik verteld over zijn ontwerp
Cursist Erik verteld over zijn ontwerp
Uitgetekend tuinontwerp
Uitgetekend tuinontwerp

Op za 5 april was de eerste praktijkdag op de Dobbeltuin.
Hieronder volgt een verslag van Gonnie:

Verslagje van de praktijkdag behorende bij de cursus (H)eerlijk moestuinieren.

Vandaag zaterdag 5 april hebben wij na 4 theorielessen over moestuinieren de eerste van de totaal 2 praktijkdagen. Deze praktijkdag hebben we in de “Dobbeltuin”, een projecttuin van Transition Town Parksjtad die ligt aan de Dobbelsteijnstraat in Heerlen.

De Dobbeltuin ziet er goed uit je kunt zien dat er ontzettend veel werk is verzet. Wat eerst een vuilstortplaats was van de buurt ziet er nu al gecultiveerd uit met zaaibedden een grote kuil, wat in de toekomst een vijver moet worden, een kruidenspiraal etc., mooie paadjes van houtsnippers en een stevig hek om de tuin heen.

Iedereen is er rond 10 uur, we verzamelen ons rond de hollywoodschommel (ja echt!) de cursisten Jolanda, Bianca, Toon, Marion, Kitty, Gonnie en onze leraren Leo en Alina.
We beginnen natuurlijk met koffie, kruidenthee en wat lekkers erbij, heel gezellig, maar daarna komen de opdrachten. Behalve het onkruid wieden, zaaien en omplanten van plantjes moet de composthoop omgeschept worden en tijdens het omscheppen wordt de insectenpopulatie geteld in het compost. Ook zou Leo graag een begin willen maken met een heus insectenhotel. De taken worden verdeeld en iedereen gaat aan het werk. Jolanda en Marion hebben zichtbaar plezier in de compost opdracht. Leo en Gonnie slepen Pallets, palen, kistjes en ander materiaal bij elkaar voor de bouw van het insectenhotel. Kitty en Toon gaan met de auto een grote boomstronk ophalen die een mooie plaats zal krijgen in de Dobbeltuin.
Tijdens een welverdiende pauze krijgen we zelf gemaakte soep van Alina, pompoenpotje en pannenkoeken van Jolanda en andere lekkernijen, iedereen heeft iets gemaakt.
De bedrijvigheid in de tuin blijft niet onopgemerkt want er komt een buurtbewoner langs die nog wel een mooie plant heeft voor in de tuin. Hij wordt spontaan uitgenodigd op de koffie en deze uitnodiging neemt hij dan ook graag aan.
Uiteindelijk zo tegen 16.30 uur gaat iedereen moe maar voldaan naar huis. De composthoop, met een magere insectenpopulatie, heeft weer nieuwe zuurstof gekregen, er is veel onkruid gewied en bloemen gezaaid en de plant van de buurman en een boomstronk van Kitty hebben dankzij Kitty een mooie plaats gekregen in de tuin.
En het insectenhotel daar gaan we de volgende keer mee verder.

Gonnie

SAM_0229a

Werk in uitvoering
Werk in uitvoering
Incektenhotel in de maak
Insectenhotel in de maak
Het omscheppen van de composthoop
Het omscheppen van de composthoop

Op zaterdag 3 mei is de tweede praktijkdag. Het is dan tevens de Internationale dag van de permacultuur. Misschien komen er dan wel meer mensen een handje meehelpen in de Dobbeltuin.

Vergelijkbare berichten