| | | |

Dag van het Klimaat Heerlen 2021

Zaterdag 30 oktober 2021 Pancratiusplein Heerlen van 10.30u-16.30u

In de Nationale klimaatweek 2021 organiseren we in Heerlen een gezellige markt waar klimaat en dat wat we zelf kunnen bijdragen om klimaatverandering tegen te gaan centraal staat. Met info stands over duurzaamheid met plantaardig eten, duurzame producten en volop gratis kinderactiviteiten. Dus kom ook een kijkje nemen!

Op deze gezellige markt zie je wat je zelf in een paar stappen kan doen om mee te helpen aan een duurzame toekomst.

Standhouders zoals Woonwijzerwinkel, Coöperatie Heerlen Duurzaam, Bameco, New Energy Systems, InnoviDak, laten met voorbeelden zien hoe we onze energierekening omlaag kunnen krijgen.
Ook Parksjtad in Transitie, Grootouders voor het klimaat en de Stadswerkplaats kunnen niet ontbreken op de Dag van het Klimaat Heerlen.

Maar ook met duurzaam eten en verzorgen kan je een steentje bijdragen voor een mooie toekomst. We kunnen smullen van het ‘eten van Les’ en heel veel lekkers van Aline Ploeg van groenergras die ook een expositie heeft op het plein.

De buurderij verkoopt mooie lokale producten en bij MBx Apothecary kun je terecht voor mooie ambachtelijke zepen, verzorgingsproducten die zacht zijn voor mens en milieu en misschien wel al voor een mooi cadeautje voor de feestdagen.

IVN-natuureducatie verzorgt educatieve activiteiten voor kinderen en buitenschoolse opvang Bos-BSO organiseert allerlei knutselactiviteiten en schminkt terwijl de papa’s, mama’s, opa’s en oma’s kunnen snuffelen tussen alle moois en bijzonders dat te zien is op de markt.

Deze prachtige markt kon alleen tot stand komen dankzij de hulp van Gemeente Heerlen, Scouting Kapelaan Berix en heel veel lieve vrijwilligers. Waarvoor dank!

Daarnaast vind je op de Bongerd een curiosamarkt en een Marching Band speelt in de stad traditionele jazz en dixie land muziek. Een aanrader dus!

Achtergrond

De klimaattop in Glasgow (31 oktober tot 12 november)

Spanje is op weg naar een woestijnklimaat, Griekenland, Zuid-Italië en Turkije maar ook Noord- Afrika, het hele Midden-Oosten worden zo heet dat je overdag niet naar buiten kunt en ’s nachts niet kunt slapen. Extreme weersomstandigheden treden vaker op. Denk aan de overstromingen in Limburg, Duitsland en België. Bosbranden in Zuid-Europa en Californië, maar ook in landen waar we het niet verwachten zoals de hitte in Canada (48graden) afgelopen zomer.

Het klimaatprobleem ís er! Geen tijd te verliezen dus om de ‘doelstelling van Parijs’ te realiseren. Want als we alle huidige plannen optellen, warmt de aarde straks met 3 graden op in plaats van het afgesproken maximum van 1,5 tot 2 graden.
Alle landen moeten behoorlijk betere plannen op tafel leggen tijdens deze wereldtop!

In het verlengde daarvan is in Nederland de week van 28 oktober tot 5 november uitgeroepen tot Nationale Klimaatweek.
Slimmer energie opwekken en klimaatbewuster leven en werken. Samen maken we Nederland steeds duurzamer. De overheid, burgers en organisaties dragen hun steentje al bij, maar het is nog niet genoeg, allemaal moeten we een tandje bijzetten.

Vergelijkbare berichten