Diverse boeken

In deze rubriek vindt u de boeken en brochures die wij op de stand van Transition Town Parksjtad hebben. Ze zijn ook na een afspraak op het depot adres te koop.


De volgende boeken zijn in te zien en gratis te downloaden via de website www.hitte.nu:
Basishandleiding Transition Towns; Het Transitie Handboek; Hitte; De laatste generatie; Klimaatdukaten. Daarbij moet wel op opgemerkt worden dat het uitprinten van de boeken een grotere ecologische voetafdruk heeft dan het kopen ervan.


Het Oergevoel - Agnes Meijs

HET OERGEVOEL
Agnes Meijs

Vraag je kinderen of ze meegaan naar het bos dan krijg je niet meteen een enthousiaste reactie, een uitzondering daargelaten. Vraag je kinderen of ze vuur willen maken, dan krijg je een “ja, cool!” in koor en staan ze direct in de startblokken. Ook sporen zoeken, sluipen door het struikgewas, hutten bouwen, eetbare bessen en blaadjes zoeken zijn activiteiten die kinderen hartstikke leuk vinden én hen weer in contact brengen met de natuur. Zo kunnen ze er een zorgzame en respectvolle band mee opbouwen. En de natuur helpt hen zich persoonlijk evenwichtig te ontwikkelen.

Met kinderen de natuur intrekken om die natuur echt te beleven, vraagt van ouders en begeleiders dat ze ook naar hun eigen band met de natuur kijken, naar de manier waarop zij ermee omgaan. Agnes Meijs laat aan de hand van vele voorbeelden zien, dat wanneer je je eigen vermogen tot ontdekken en verwonderen weer hebt teruggevonden en je vanuit zintuiglijke beleving aan de slag gaat, je tot diepgaande en fijne natuurervaringen komt. In de 10 jaar dat Agnes met kinderen en natuurbeleving bezig is, constateerde zij ook dat kinderen de natuur nog sterker en intensiever beleven, zodra we een beroep doen op hun overlevingsinstincten. Kinderen lopen dan heel gauw warm om mee te doen. Ook de zogenaamde korte spanningsboog blijkt ineens veel ruimer te worden wanneer kinderen het oergevoel ervaren, daar, diep van binnen.

Dit oergevoel en de vaardigheden die daarbij horen gaan terug naar de tijd dat de mensen als jager/verzamelaar en eenvoudige boeren sterk met de natuur waren verbonden. Alle zintuigen stonden op scherp om de benodigde informatie te krijgen. De mensen waren afhankelijk van het weer, het landschap en de seizoenen. Ze haalden eten, kleding, beschutting en werktuigen uit de natuur. Er waren geen educatieve natuurprogramma’s: het leven zelf was de leerschool. Al doende, in het begin spelenderwijs en vaak al snel serieuzer, leerden de kinderen van de ouderen de benodigde vaardigheden en ontdekten ze hun eigen kwaliteiten.

Dit boek bevat naast persoonlijke ervaringen veel ideeën en vooral praktische tips voor (groot)ouders, leerkrachten, natuur- en milieumedewerkers, natuurgidsen, buurtwerkers en iedereen die graag met kinderen dat intense oergevoel en daarmee de weldadige band met de natuur willen ervaren.

€ 24,95


De taal van de vrede - Marshall B. Rosenberg

DE TAAL VAN DE VREDE
Marshall B. Rosenberg

Marshall Rosenberg zegt over dit gloednieuwe boek:
‘Meestal is het zo, dat als we vreedzame veranderingen willen bewerkstelligen, we de manier dienen te veranderen waarop we onszelf en anderen zien, en de manier waarop we onze behoeftes vervullen. Dit is een van de meest uitdagende aspecten van het spreken van de taal van de vrede, want we dienen er eerlijk en open voor te zijn, nauwgezet na te gaan wat zich in ons afspeelt en bepaalde vastgeroeste ideeën los te laten die te maken hebben met oordelen, angst, verplichtingen, plichtsbesef, schuld en schaamte, straf en beloning. Dat is niet altijd even makkelijk, maar het is zeker de moeite waard.’

€ 18,95


De Kracht van Acht - Margrete Stoute-Boots

DE KRACHT VAN ACHT
Margrete Stoute-Boots

Het wordt soms zo gemakkelijk gezegd: “Blijf in je kracht” of “Kom in je kracht”. Maar over welke kracht gaat het dan?

Dit boek is een kennismaking met en een verdieping van acht verschillende krachten die samen De Kracht van 8 vormen. Het is een voortvloeisel uit het krachtwerk dat Margrete Stoute-Boots voor kinderen creëerde. Veel materialen en werkvormen zijn nu ‘vertaald’ in volwassenentaal om de acht krachten ook voor volwassenen handen en voeten te geven. Dit biedt een scala aan mogelijkheden voor iedereen die zijn eigen kracht wil vinden of vergroten en wil bijdragen aan een betere samenwerking met anderen – kinderen, collega’s, werknemers, familie, vrienden of wie dan ook.

Naast verdieping van de acht krachten besteedt het boek ruimte aan krachtwerk, krachtverhalen en de link tussen de acht krachten en de Nieuwe Tijd. Op de bijgesloten cd staat de geleide visualisatie ‘Kleurenreis’, die je kunt gebruiken om individueel of in groepsverband de acht krachten te verdiepen. Het boek is uitgegeven door Uitgeverij Andromeda.

U kunt ook 2 tracks van bijgesloten CD beluisteren via onderstaande links:

Inleiding De Kracht van Acht
Kleurenreis

Deze tracks zijn aangeboden door: Uno Records, Triumphperenlaan 5, 3452 EK Vleuten

paperback
180 pag.
€ 17,95


transitieomslag

BASISHANDLEIDING TRANSITION TOWNS
Ben Brangwyn & Rob Hopkins

Hoe word je een transitiestad, dorp, streek, gemeenschap of zelfs eiland?

Een uitgave van Transitienetwerk Vlaanderen en Transition Towns Nederland
i.s.m. Uitgeverij Jan van Arkel. Isbn 978 90 6224 484 3

paperback
100 pag.
€ 5,–


transition-handbook-150x150HET TRANSITIE HANDBOEK
Van olie-afhankelijkheid naar lokale veerkracht

Rob Hopkins

‘Dit is veel meer dan zomaar een boek. Het is een handleiding voor een beweging. En niet zomaar een beweging, maar één die de belangrijkste sociale beweging kan blijken te zijn die we ooit gehad hebben omdat hij de samenleving behoedt voor ineenstorting ten gevolge van het dubbele gevaar van piekolie en klimaatverandering.’

Mark Lynas

23×23 cm
274 p.
€ 17,50


hitteomslag

HITTE
Hoe voorkomen we dat de planeet verbrandt?

George Monbiot

90% minder kooldioxide uitstoot in 2030 is mogelijk. Er is wel een totaalplan nodig en alleen bij een eerlijke verdeling zal de omschakeling slagen. Monbiot gaat na wat wel en niet helpt en kan. George Monbiot is een invloedrijk commentator, die schrijft voor The Guardian.

pocket
360 p.
€ 5,00


laatstegeneratieomslag2

DE LAATSTE GENERATIE
Hoe de natuur wraak neemt voor het broeikaseffect

Fred Pearce

Ons klimaat kan zomaar omslaan naar tropisch. We tarten de natuur die nu van zich af begint te bijten. Deze uitleg van het hoe en waarom van klimaatverandering door Engelands topjournalist leest als een thriller.
Er is een nieuwe paperbackeditie met een voorwoord ‘najaar 2009’ (14,95), maar in het pakket zit de (ook nog leverbare) pocketeditie.

paperback
360 p.
€ 5,00


MILIEUDUKATENomslag

Energieslank leven met KLIMAATDUKATEN
Stapsgewijs minder energieverbruik voor allemaal

David Fleming

We moeten ons verbruik van fossiele brandstoffen inperken. Dan lukt alleen als we eerlijk delen. De econoom David Fleming heeft een simpel plan om een nachtmerrie te vermijden. Bouwen aan een koolstofarme maatschappij wordt met klimaatdukaten leuk en uitdagend. Het plan is aangevuld met een Nederlandse inleiding en bijlagen van brede strekking.

pocket
160 p.
€ 5,00


MondialeVoetafdruk1

Nut & Noodzaak van de MONDIALE VOETAFDRUK
Jan Juffermans

Over de mondiale gebruiksruimte, duurzaamheid en mensenrechten. Dit boek gaat over de benutting en de verdeling van de mondiale gebruiksruimte. Dat is de ruimte op aarde, die biologisch productief is. Die ruimte staat onder grote druk, qua kwantiteit en qua kwaliteit. Dat komt door vele oorzaken, maar met name door gevaarlijke stoffen, de alsmaar stijgende productie en consumptie en een snel groeiende wereldbevolking. Dat die ontwikkelingen ernstige gevolgen hebben voor ons en volgende generaties is nog maar nauwelijks tot de meeste mensen doorgedrongen. Omdat de verbanden nog niet goed zichtbaar zijn en we de grenzen nog niet zo goed kennen. Wellicht ook omdat het om ‘zachte’ grenzen gaat. De natuur laat, tot op zekere hoogte, over zich lopen. Dit boek is gratis te downloaden via de website.

pocket
160 pag.
€14,50


permacultuur

Cursus PERMACULTUUR
Ontwerpen met de natuur

Ontwerp een lekkere tuin met permacultuur. Cursus door Douwe Beerda. Ook te downloaden via internet: www.permacultuurnederland.org. Of koop een geprint exemplaar.
Les 1: Wat is permacultuur?
Les 2: Planten als basis van het ecosysteem.
Les 3: Functies van planten en hun relatie tot hun omgeving.
Les 4: Zonering en hulpbronnen.
Les 5: Ecosysteem herstel & permacultuur wereldwijd.
Les 6: Permacultuur als denkmechanisme.

Brochure A4
54 pag.
€4,50


tuinenvanovervloed

TUINEN VAN OVERVLOED
Fransje de Waard

Permacultuur als duurzame inspiratie voor de leefomgeving.

Eind jaren zeventig ontstond in Australië een aantal nieuwe ideeën over de ontwikkeling van duurzame ecosystemen. De daaruit volgende principes kregen de naam ‘permacultuur’: permanente (agro)cultuur.
Twintig jaar later zijn de toepassingen van dit pakket oersimpele, ecologische principes overal terug te vinden. De tien principes van de permacultuur blijken niet alleen ecologisch van aard, maar bevatten tevens potentieel voor maatschappelijke vernieuwing.
Dit boek zet deze principes voor u op een rijtje en laat zien hoe er overal ter wereld wonderen mee worden verricht. Het boek nodigt u vervolgens uit om zelf aan de slag te gaan.

Het enige Nederlandstalige boek over permacultuur uit 1996, door Fransje de Waard. Lange tijd was het niet leverbaar maar onlangs werd nog een flinke stapel boeken ontdekt waardoor het nu tijdelijk alsnog verkrijgbaar is!

Paperback
256 pag.
€12,50 UITVERKOCHT

Het was uitverkocht maar in verband met de aanhoudende vraag werd het bijgedrukt. Het boek kreeg een andere omslag, de inhoud is hetzelfde. Het nawerk (nuttige adressen) werd geactualiseerd.

Paperback, 240 pag.
€ 14,95


ecotuinieren_voor_beginners

Ecologisch tuinieren voor beginners
Een uitgave van Velt vzw Vereniging voor Ecologische Leef- en Teeltwijze.

Ecologische tuiniers werken graag samen met de natuur. Die heeft immers sterke troeven om voor lekkere en mooie groenten te zorgen. En moeilijk hoeft het niet te zijn, ecologisch tuinieren. Wie zich er nog nooit aan waagde, krijgt er met deze uitgave wel zin in. Je maakt snel kennis met de basis van het ecologisch tuinieren. Hoe verzorg je de bodem, waarom kies je voor vruchtwisseling en hoe bescherm je je groenten tegen plagen en belagers? Vervolgens krijg je een overzicht van de tuinactiviteiten, van maand tot maand. Je hebt niet veel ruimte of kennis nodig om te beginnen: dit boekje richt zich tot beginners en gaat uit van een kleine tuin. Het beschrijft bovendien eerder gemakkelijke teelten. Maar ook voor wie het groter of wat moeilijker ziet, is dit een goede basis voor succes.

pocket
71 pag.
€9,95


kleinfruitECOLOGISCHE TEELT VAN KLEINFRUIT
Een uitgave van Velt vzw Vereniging voor Ecologische Leef- en Teeltwijze.

Wat is er heerlijker dan zomaar fruit te kunnen snoepen, recht van de struik en nog wel op kinderhoogte? Met kleinfruit kan het. Bessen vragen weinig plaats, je hebt er al snel vruchten van en ze zijn gewoon erg lekker. Zelfs in een klein tuintje kan één bessenstruik voor extra tuinplezier zorgen. Of wat dacht je van een vijgenboompje in een pot of van aardbeien in een toren, misschien kies je liever voor originele eetbare bessen in je siertuin? Kortom: met kleinfruit kan je heel veelzijdig aan de slag. Dit boekje geeft je massa’s tips voor geslaagd èn vooral ecologisch tuinplezier. Nieuw in deze tweede druk zijn de hoofdstukken over vijgen en aardbeien. Het hoofdstuk “Bewaren en verwerken” stelt je in staat om langer te genieten van je kleinfruit. En ook het hoofdstuk “Wilde bessen in de siertuin” voegt een bijzondere dimensie toe aan deze editie.

pocket
179 pag.
€7,95


Seizoenen op smaak

“Seizoenen op smaak” bevat tips om zelf aan de slag te kunnen gaan: een groente- en fruitkalender, websites waar je producten van de boerderij kan kopen, een overzicht van bladgroenten die je ook in de winter als slaatje kan verwerken. In een eerste deel zoemt Luk Naets in op de verschillende aspecten van duurzame voeding. De auteur, reeds meer dan 15 jaar consumenten-medewerker bij Velt, geeft informatie over seizoensgroenten, biologische ingrediënten, lokale productie, waarom afval vermijden en wat een eerlijke prijs betekent voor de boer. In een tweede deel schotelt Geert Groffen, onze chef potager u een dozijn recepten per seizoen voor. Hele gewone groenten zoals wortelen en courgette, maar dan net iets anders klaargemaakt. Of minder bekende groenten als pastinaak en sluimerwt. Bij elk recept is de bereidingstijd aangegeven.
auteur Geert Groffen en Luk Naets

84 blz.
€12.50


Vergelijkbare berichten