| | |

Documentaire Merchants of Doubt vrij. 6 okt.

Merchants of Doubt (Nederlands: verkopers van twijfel) is een Amerikaanse documentaire uit 2014 gebaseerd op het gelijknamige boek uit 2010 van Naomi Oreskes en Erik M. Conway.

MERCHANTS OF DOUBT neemt het publiek mee op een grappige, satirische maar ook verhelderende tocht door de Amerikaanse goochelindustrie. Filmmaker Robert Kenner belicht een geheimzinnige groep charismatische, vlotte onderzoekers die inhuurbaar zijn en die zichzelf in de media presenteren als wetenschappelijke deskundigen – maar die tot doel hebben zoveel mogelijk twijfel te zaaien over goed onderbouwde onderzoeken over de gevaren van giftige stoffen, geneesmiddelen en klimaatverandering.

De film behandelt het gebruik van de public relations en marketingstrategieën die de tabaksindustrie hanteerde om hun markt te beschermen op het gebied van gezondheidsrisico’s. De meest opvallende strategie is het gebruik van schijnwetenschappers die twijfel zaaien over wetenschappelijke onderzoeksresultaten.

De documentaire start met een professionele goochelaar die de methodes en de tactieken toont hoe een menigte de aandacht kan verliezen en afgeleid wordt. Naar analogie van deze tactieken wordt geïllustreerd hoe de tabaksindustrie succesvol de regelgeving rond een tabakswetgeving kon vertragen, lang nadat een wetenschappelijke consensus bestond over de risico’s bij roken.

Een tweede voorbeeld dat onder de loep genomen wordt, is hoe de producenten van brandvertragers hun marktaandeel wisten te beschermen nadat schadelijke toxische gevolgen van de brandvertragers aangetroffen werden.

De centrale bezorgdheid van deze documentaire is dat deze tactieken nu nog steeds gebruikt worden om maatregelen met betrekking tot het inperken van de uitstoot van broeikasgassen door de groeiende risico’s van de globale klimaatopwarming uit te doen stellen.

De film wordt op vrijdag 6 oktober vertoond in de Buurtzaal van Sam Sam, Mijnzetellaan 6, Heerlen.

Inloop 19.15u Aanvang 19.30u

Entree: Vrije gave

Opgeven:

Vergelijkbare berichten