EERSTE REPARATIEDAG GEREDGOED GROOT SUCCES!
Zoals de meeste mensen wel in de krant en weekkranten hebben kunnen zien, is er goede publiciteit geweest rond de oprichting van het reparatiecafé.
De dag zelf, zaterdag 20 november werd goed bezocht. Een groot schoolbord op straat voor de ingang van de Luciushof liet de mensen weten waar ze moesten zijn. Wethouder Gillessen, die Milieu en Duurzaamheid in zijn portefeuille heeft, opende onze “werkwinkel” met een fraaie toespraak. Emma Jung luisterde de opening op met accordeonmuziek en hield dit een poosje aan door de bezoekers met haar spel te verwelkomen.
De deskundigen namen hun plaats in, nadat zij hun gereedschappen hadden klaargelegd en iedereen had meteen zijn handen vol aan de vele wensen van de mensen….. Er ontstond een enorme bedrijvigheid. De sfeer deed een beetje denken aan het tv-programma ‘Tussen Kunst en Kitsch’, waar iedereen met zijn dierbare spullen naar toe kan komen. Dit constateerde journaliste Judith Houben van de Limburger/Limburgs dagblad. Zij verbleef geruime tijd in ons reparatiecafé om interviews af te nemen en kopte maandagochtend met de zeer originele titel: Tussen ‘Kunst en Kapot’ in Luciushof en schreef daarbij een geestig stukje.
Die middag registreerde ik als gastvrouw 35 reparatiewensen, waarvan 8 fietsreparaties, die op een andere locatie, een eindje verderop plaatsvonden. Als de reparatie gelukt was, noteerde ik dat met een bolletje óf een kruisje, indien niet gelukt. Hoewel het aangebodene van uiteenlopende aard was, kunnen we wel stellen dat de meeste mensen met een defect huishoudelijk apparaat aankwamen en de elektriciens hadden het dan ook heel druk. Soms was het een kwestie van alle schroefjes nog eens goed aandraaien of een apparaat schoonmaken en dan deed ie het weer!
Zo was er een vrouw die met een groot koffiepadautomaat kwam, waarvan een hendeltje het niet meer deed. Er bleek een oude koffiepad ergens achter geschoven te zijn! Die werd verwijderd en toen werkte alles weer. Af en toe was iets echt versleten, ja en dan luidde het advies: toch maar weggooien en een nieuwe kopen!
Doordat het bekeken wordt door een deskundige, weet je wel waar je aan toe bent. Als je niet ter plekke geholpen kan worden, wordt er wel een advies gegeven. Niemand komt voor niets. Iedereen krijgt de aandacht die nodig is om het euvel te onderzoeken en het eventueel samen op te lossen. Het gaat immers om het zelf leren repareren.
Bij de naai-experts werd getornd en genaaid. Ook werden er veel goeie tips gegeven, want er leefden veel huishoudelijke vragen, ook op computergebied. De Knoppenwinkel, die eenmalig haar diensten aanbood werd goed bezocht. Zij zijn elke dinsdagochtend in het Open Huis bereikbaar!
Een vrouw kreeg deskundig advies van de computer-expert over haar verstoorde MP4speler, die met aanwijzingen door haarzelf ontstoord kon worden. Twee jonge meiden kwamen vragen hoe een computer “schoon te maken” en wilden ook nog iets van de elektro-monteur weten.
Verder kwamen heel wat nieuwsgierige bezoekers zomaar een kijkje nemen, ook een paar potentiële elektriciens voor de toekomst, die meteen aan de slag moesten omdat er een rij ontstond bij de eerste elektro-monteur.
Er was koffie/thee, fris en vlaai en mensen konden op de leestafel boeken over reparaties van allerlei aard raadplegen. Kortom, de sfeer was aangenaam en gezellig.
De eerstvolgende reparatiedag zal plaatsvinden op zaterdag 29 januari ook weer in de grote zaal van het Open Huis (Luciushof) van 13.00 – 17.00 uur. We blijven zoeken naar elektro-monteurs, want niet iedere vrijwilliger kan zich vrijmaken op die laatste zaterdag van de maand. Het vaste team bestaat uit: Iemand die goed is in hout en metaal, 2 naai-experts, 1 à 2 elektriciens, 2 computer-experts en een fietsenmaker.
Het project Reparatiecafé GEREDGOED is een initiatief van Transition Town Parksjtad.
email: geredgoed@gmail.com
december 2010
Petra Timmermans