Excursie eetbare wilde planten en bloemen
Riëtte Janssen,- natuurgids en kookdocent-, leidt deze excursie en kookworkshop. Tijdens de wandeling worden er allerlei soorten planten en bloemen verzameld. Hiervan wordt erna smakelijke gerechten gemaakt. Verzamelen 14.00 uur Centrum Savoir Vivre Napoleonstraat 43, Valkenburg. Rond 18.00 uur sluiten we af met een gezamenlijke maaltijd.
De deelnemers ontvangen een uitgebreide lijst met eetbare bloemen en planten en de recepten die gemaakt worden op papier. Wilt u meer gezonde en lekkere recepten waar ook gebruik gemaakt wordt van bloemen wilde planten en kruiden dan kunt u die iedere maand gratis downloaden (www.moermanvereniging.nl)
Deze eenmalige aanbieding is speciaal voor Transition Town. Kosten zijn € 15,-.
Maximaal aantal deelnemers 20. Aanmelden: of telefoon: 045-5725409
Een manier om gratis voedsel te verzamelen is je voedsel direct uit de natuur te halen. Overal groeien eetbare planten, kruiden, vruchten, noten en paddenstoelen. Langs de kust, in bermen en weilanden, in het bos en in de tuin. Let er wel altijd op dat wat je plukt niet te dicht in de buurt van vervuilende wegen en industrieën groeit.
De brandnetel is onderhand de bekendste. De brandnetel, is een overblijvende plant die 30 tot 150 cm hoog wordt. Te vinden in bossen, langs wegen, hagen en bij gebouwen. De lentescheuten en jonge zomerblaadjes laten sudderen. Het koken zal de brandharen vernietigen. Kan gebruikt worden voor thee en soep. Brandnetels zijn rijk aan vitamine C en ijzer.
Smalle weegbree, is een vaste plant met een korte wortel en een wortelrozet. De bladeren zijn recht, lancetvormig en lopen met drie tot zeven nerven naar het midden toe. Komt voor in velden en tuinen, bloeit van mei tot september. Verzamel jonge bladeren in de lente voordat zich bloemstengels ontwikkeld hebben. De planten herstellen zich snel, zodat het mogelijk is ze meerdere keren te plukken. Bevat veel vitamine C provitamine A, kalium, calcium en enzymen. Weegbree is gezond in een salade.
Paardebloem, is een vaste plant die veel voorkomt. Er zijn vele soorten paardebloemen, ze zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden. De paardebloem bevat melkachtig sap. De bladeren staan in een wortelrozet, zijn langwerpig, gelobd, veerspletig en getand. De bladeren en wortels kun je het beste oogsten voordat de plant in bloei komt. De bladeren bevatten vitamine C, provitamine A verder bevatten ze Kalium, Natrium, Mangaan, Koper en Aluminium, de wortels zijn geschikt voor diabetici. Jonge bladeren doen het goed in salade.