Gammele stoel weer als nieuw in Repaircafé Parkstad Limburg bij Continium

In Nederland worden ontzettend veel spullen weggegooid. Ook producten waar niets mis mee is en die na een eenvoudige reparatie weer jaren te gebruiken zijn. Met het oog op duurzaamheid en de huidige crisis, is repareren het betere alternatief voor weggooien. Op zaterdag 20 april 2013 vindt daarom in Discovery Center Continium te Kerkrade een Repaircafé plaats. In samenwerking met Repaircafé Parkstad Limburg organiseert het Continium deze bijeenkomst, waarin iedereen met een kapot product van harte welkom om dit (samen) te repareren. Het Repaircafé duurt van 13.00 tot 16.30 uur en is gratis toegankelijk.

Meld je reparatie aan
Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee: van gammele stoel tot jurk met winkelhaak. In het Repaircafé gaan ze samen met reparatiedeskundigen aan de slag om het product te repareren. Wie niets heeft om te repareren, neemt een kop koffie of thee of helpt bij een reparatie van iemand anders. Diverse gereedschappen en verschillende materialen zijn aanwezig in het Repaircafé. Door vooraf de gewenste reparatie aan te melden via ?subject=Aanmelden Repaircafé 20 april 2013">deze link, is de kans groter dat specifiek benodigd materiaal voor een reparatie ook aanwezig is.

Duurzame overdracht van reparatiekennis
Het Repaircafé is een initiatief uit 2007 van Martine Postma en vindt inmiddels op veel locaties in Nederland plaats. Doel van het Repair Café is enerzijds te zorgen voor een mentaliteitsverandering onder de bevolking door mensen anders naar hun spullen te laten kijken. Wanneer er minder wordt weggegooid, zorgt dit niet alleen voor minder afval, maar ook voor een lagere CO2-uitstoot, doordat er minder geproduceerd – of gerecycled – hoeft te worden. Bovendien helpt het Repaircafé om de praktische ervaring van mensen die reparaties nog uit kunnen voeren te delen en over te dragen. Dit laatste laat mensen hun talenten ontdekken en brengt mensen weer bij elkaar. Repaircafé Parkstad Limburg is een onderdeel van Transition Towns Parksjtad. Transition Towns is een organisatie die de eigen streek (de lokale samenleving) met lokale mensen probeert te verbeteren, verbeteren van lokale economie, verbeteren van het buurtgevoel door mensen weer met elkaar in contact brengen, mensen die op een zijspoor staan er weer bij betrekken.
Discovery Center Continium besteedt gedurende 2013 extra aandacht aan innovatieve en creatieve initiatieven, die ons helpen de toekomst op duurzame wijze vorm te geven. Dat dergelijke initiatieven niet altijd te maken hebben met vernuftige technieken of uitvindingen, bewijst het Repaircafé.

Vergelijkbare berichten