| | |

Gratis film over uitputting en herstel van de bodem

Earth Buddies gezocht – Indiase guru rijdt 30.000 km op motor voor project

Op 18 maart vertonen drie krasse ‘Earth Buddies’ de film Kiss the Ground in de Buurtzaal van Sam Sam, Mijnzetellaan 6 te Heerlen. Zij vragen hiermee aandacht voor de actie van de Indiase Sadhguru. Deze immens populaire spirituele leider heeft wereldwijd ruim 9 miljoen volgelingen. Op maandag 21 maart vertrekt hij vanuit Londen voor een 30.000 km lange tocht op zijn motor door 24 landen, terug naar India. Sadhguru (in 1967 geboren als Jaggi Vasudev in Mysore) zal 100 dagen over de terugreis doen en ontmoet regeringsleiders, politici, influencers en burgers voor zijn ‘Conscious Planet Project’. “Als we niks doen, zijn er nog maar 60 oogsten binnen te halen. Dan is de aarde op en wordt grond onvruchtbaar zand.”

Degeneratie
Onze bodem en landbouwgrond worden uitgeput en vergiftigd. Al in 2014 waarschuwde de UN ervoor dat we met de overheersende landbouwmethode de grond uitputten. De voedingswaarde van ons eten is schrikbarend gedaald. Het gemiddelde calcium-, magnesium- en ijzergehalte van onze kool, sla, tomaten en spinazie bijvoorbeeld daalde met 80-90% tussen 1914 en 2018. Om dezelfde hoeveelheid vitamine C binnen te krijgen als onze voorouders moeten we nu 8 i.p.v. 1 sinaasappel eten. 52% Van de agrarische bodem is al gedegenereerd en in de VS is 50% van de toplaag verdwenen. In Europa bevat ruim ¾ van de bodem minder dan 2% organisch materiaal – voor India geldt dat 62% van de bodem minder dan 0,5% organisch materiaal bevat. Zonder organisch materiaal verandert de grond in zand. Onvruchtbare bodem is niet meer te herstellen en zal tot een grote woestijn leiden (verwoestijning).

Herstel
Sadhguru’s Isha Foundation heeft sinds 1992 grootschalige bomen- en rivierenprojecten opgezet. Hij is een veelgenodigde spreker en auteur van boeken. Nu start hij een wereldwijde campagne om bewustzijn voor de ernst van de situatie te creëren. Herstel van de bodem is mogelijk en zal bijdragen aan de klimaatverbetering omdat gezonde grond CO2 bindt. Maar dan moeten we stoppen met in de grond te wroeten en de natuur haar werk laten doen. We kunnen allemaal bijdragen aan dat herstel.

Baanbrekend
De film Kiss the Ground (2020) is een prachtige documentaire over regeneratieve landbouw. Een methode die zich kenmerkt door het vermogen om ons klimaat in balans te brengen en de wereld van voedsel te voorzien. Het is een inspirerende en baanbrekende film, die inzicht geeft in een levensvatbare oplossing voor onze klimaatcrisis. Met epische beelden gemaakt op 5 continenten, opvallende opnames van NASA en NOAA en verbluffende animaties. Interviews met vooraanstaande wetenschappers, ecologen en experts, waaronder de Nobelprijswinnaar voor klimaat, leden van het International Panel on Climate Change, topwetenschappers van de National Oceanic and Atmospheric Association (NOAA).

Earth Buddy
Leo de Groot (63), Riekie Geer (70) uit Heerlen en Jeanette Wolters (60) uit Maastricht zijn permanauten en zeer betrokken bij een gezonde aarde. Voorafgaand aan de film zal Riekie daarover iets vertellen en wat een Earth Buddy doet voor het project Conscious Planet van Sadhguru. Na afloop kunnen we de documentaire bespreken.

Aanmelden:

Datum: 18 maart
Plaats: Buurtzaal van Sam Sam, Mijnzetellaan 6 Heerlen
Start: 19.30 u inloop vanaf 19.15 u
Einde: 22.00 u
Entree: wat het je waard is, met hapje en drankje
Film duur: 1.25 uur
Trailer: https://kisstheground.com/support-the-film/
Info: 06-31920210

Vergelijkbare berichten