|

Groendak project op Het Parapluiehuis Heerlen

Door Guido Wilmes

We zijn bezig met een groendak project wat wij zelf op Het Parapluiehuis in het centrum van Heerlen dit weekend (15/16 juli) willen gaan realiseren. Om zoveel mogelijk betrokkenheid te genereren is besloten om het niet uit te besteden maar zelf te doen met vrijwilligers, omwonende en betrokken ondernemers. Het dak is er speciaal voor aangepast en alles is besteld bij Groenedaken.net. Via sociale media is al veel aandacht voor het initiatief en gevraagd om mee te helpen met het eerste permanenten (particuliere) groendak midden in het centrum (Saroleastraat 64) van Heerlen. Onder het motto ‘samen maken we de stad groener en koeler’ en met een financiële stimulatie van de gemeente hopen we dat er iets in beweging wordt gezet. Het is met 90m2 misschien maar een druppel op een gloeiende plaat maar het zaadje ? is wel al geplant. Zo heeft via LinkedIn de VVe van het tegenovergelegen Corio Center (5800m2) ons al uitgenodigd om ook naar hun dak te komen kijken, helpen ze ook mee en heeft ook de krant (Limburger) contact met ons opgenomen.

We hopen ook andere ondernemers, pandeigenaren en bedrijven in het centrum enthousiast te krijgen om hun dak te vergroenen en zou een samenwerking met Parksjtad in Transitie dan ook een logisch vervolg zijn. Wellicht hebben jullie ook al veel ervaring en bereid die kennis (met ons) te delen.

Een mogelijkheid die wij willen bieden is dat zolang de renovatie van het appartement boven de winkel nog niet is afgerond, geïnteresseerden op het door ons gerealiseerd groendak kunnen komen kijken. Daarbij willen wij ook graag de mogelijkheid laten zien van het combineren met zonnepanelen. Mooi zou het dan ook zijn als er voldoende belangstelling is daarvoor, informatiebijeenkomsten te houden, iets waar jullie wellicht al veel ervaring mee hebben.

Tot slot heb ik een concrete hulpvraag (durf te vragen 😉

Zouden mensen in jouw netwerk het leuk vinden om a.s. vrijdagavond (en/of zaterdagmorgen) met ons groendak mee te helpen?

We zitten namelijk met veel materiaal op 4 pallets wat snel weg moet uit de winkelstraat en wat het dak op moet. Het kan via de trap door het huis maar om elkaar niet in de weg te lopen moet dit per verdieping gebeuren. Het hoogste en grootste dak (50m2) kan alleen via een ladder bereikt worden. Als alles dan boven is kunnen we op het dak een workshop groendaken verzorgen en zorgen wij natuurlijk voor de natjes en droogjes.

Contact Guido Willems: g.wilmes(at)pvm.nl

Vergelijkbare berichten