|

Heerlen wil starten met de eerste Zadenbibliotheek in Limburg

Er zijn al 69 zadenbibliotheken in Nederland en er is er nog geen in Limburg. Als het aan initiatiefneemster Christine Adams ligt komt daar gauw verandering in. Zij heeft het initiatief gestart om Zadenbibliotheek Limburg te beginnen in Heerlen.

Zadenbibliotheken zijn al langer bekend in Amerika, daarna overgewaaid naar België en in 2015 is zadenbibliotheek Fryslân gestart. Het biedt mensen de mogelijkheid zaden te ruilen, lenen en te delen. Heb je zin om dit initiatief mee vorm te geven neem dan contact op met Christine Adams christine.adams855(at)gmail.com. Over ongeveer een maand zal de eerste bijeenkomst plaatsvinden.

Wat is een zadenbibliotheek?

Dit is een plek waar je gratis zaden kunt lenen en ruilen. Elke zadenbieb locatie heeft een wisselend assortiment zaden. Het zijn zaden van groenten, kruiden en bloemen. De zadencollectie bestaat uit zaden die terug zijn gebracht door leners, door tuiniers die hebben geoogst uit hun tuinen. Soms zijn er ook restanten van overgebleven biologische zaden van telers. Hoe werkt het lenen? Je kunt zaden gratis “lenen”. In de zadenbibliotheek geldt geen uitleentermijn, er zijn geen boetes: de bibliotheek werkt vanuit 100% vertrouwen. Je kiest zaden die je nieuwsgierig maken of die je graag wilt hebben. Zaden ruilen en doneren Door het lenen, ruilen en doneren van zaden ontstaat een steeds grotere collectie. Hierdoor dragen we, met elkaar, bij aan een grotere biodiversiteit en dat is winst voor de Natuur en daarmee uiteindelijk voor ons! Lees meer op Zadenbibliotheek Nederland.

Christien zegt: “We zullen samen vorm geven aan de zadenbibliotheek in Heerlen door na te denken over: Wat is de draagkracht van de zadenbibliotheek? We willen een netwerk creëren, van mensen die dit idee mee gaan dragen.

Wat is je doelgroep? Voor wie is je zadenbieb van belang? Denk aan de interesses, vrijetijdsbesteding, levensfase, etc. van je doelgroep.

Op welke manier krijgt de zadenbieb daar een plek in? Hoe wil je worden gezien? Denk aan de uitstraling van onze zadenbieb.

We krijgen een logo van de landelijke stichting en een vermelding op hun site. Verdere keuzes hebben gevolgen voor de locatie, het verpakken van de zaden en de presentatie ervan. Waar is je fysieke plek?”

Vergelijkbare berichten