|

Heuvelcultuur

Tijdens de Permacultuur ontwerp cursus 2011 op De Twaalf Ambachten werd er door één van de cursisten een presentatie over het gebruik van heuveltechniek gegeven.
Verhoogde bedden hebben een aanzienlijk voordeel tegenover normale bedden op grond niveau.
In het boek Sepp Holzer’s Permaculture A Practical Guide for Farmers, Smallholders & Gardeners, omschrijft Sepp het toepassen van heuvelcultuur.
Er worden microklimaten gecreëerd die voor heel verschillende planten gunstig zijn. De bedden zijn los gebouwd, wat de aarde helpt om meer water op te nemen. Het regenwater wordt als een spons opgezogen. Het water wordt opgeslagen in het lager gelegen gebied van de bedden en de holle ruimtes daar aanwezig terwijl het verhoogde gedeelte vrij snel uitdroogt. Het resultaat is dat en droog en nat gebied ontstaat. Een andere eigenschap is dat het verhoogde gedeelte sneller opwarmt, wat gunstig is in een koud klimaat en op grote hoogtes. Goed beluchtte en correct beplantte verhoogde bedden kan helpen om het bevriezen van de bovenlaag van de aarde te vertragen. Als de bedden gemaakt zijn van organisch materiaal, zal het binnenste gedeelte van het bed langzaam afbreken/composteren. Dit zal warmte vrijlaten, wat op zijn beurt de condities voor ontkiemen en plantgroei verbeterd. Het composteren maakt ook voedingsstoffen dat het mogelijk maakt om veeleisender variëteiten van groenten te verbouwen zonder het gebruik van kunstmest. Het voordeel van een heuvel is dat het groeizaam grondoppervlak een stuk groter is dan in een plat vlak. Op kleine stukken land – zoals stadstuinen – is het verkrijgen van een extra stukje grond bijzonder belangrijk. Tenslotte geeft het bouwen van verhoogde bedden veel spannende mogelijkheden voor tuin en landschap ontwerp.Het opbouwen van een heuvelbed of hügelbeet, kan op verschillende manieren. Aangeraden wordt om materiaal te gebruiken wat voorhanden of makkelijk aan te komen is. Hierboven is een voorbeeld hoe Sepp Holzer het doet. Hieronder zie je een andere mogelijkheid.In Valkenburg is een verhoogd bed in een gedeelte van de voortuin van een huis gemaakt. Hieronder volgt een fotoreportage hoe dat gemaakt is.Op de plaats waar het verhoogde bed moet komen wordt eerst de grond ±25 cm uitgegraven. Dit wordt later weer op het bed aangebracht. Omdat er wortels van zeepkruid (een woekerplant) inzaten, zijn die er zoveel mogelijk uitgehaald.Toevallig was er eerder in het jaar boomstukken opgehaald die nu goed van pas kwamen.Op en rondom de boomstukken worden takken en bladeren aangebracht.In de herfst is er goed aan bladeren te komen.Daarover wordt mergel gestrooid om mogelijke verzuring tegen te gaan. De mergel was reeds aanwezig in de tuin.Dan wordt de aarde erover geschept. Tenslotte is bij het gemeente lager van Maastricht compost gehaald om het geheel af te dekken.En dit is het resultaat in het najaar van 2011. In het voorjaar komt de nieuwe beplanting.

Hier een artikel van de Britse Permaculture Association: The Many Benefits of Hugelkultur.

Vergelijkbare berichten