|

Is Permacultuur Nieuw Voor Jou?

Ter lering uit de “Wekelijkse blogberichten van het Permacultuur Netwerk”

Is Permacultuur Nieuw Voor Jou?

2015-Pc-Cal-LR10-768x543

Permacultuur was een kleine 10 jaar nog heel onbekend. Als je dit woord gebruikte in een zin was de kans heel klein dat je gesprekspartner doorhad wat je bedoelde.

Ondertussen is er al heel veel veranderd en zijn steeds meer mensen op zoek naar een andere manier om dingen te doen, naar een andere manier van leven. Misschien ben jij ook nog maar net op het begrip permacultuur gebotst en weet je nog niet zo goed wat het juist allemaal inhoud.

Of misschien ben je via een natuurlijke manier van tuinieren in contact gekomen met permacultuur, maar weet je niet dat het ook op vele andere (levens-)domeinen van toepassing kan zijn.

Wil je meer leren over wat permacultuur juist is? Lees dan zeker verder :-) !

Weet je al wat permacultuur is?

Toen ik de vraag kreeg om in enkele zinnen uit te leggen wat permacultuur juist is, dan moest ik toch even nadenken. Zo evident is dat niet, want permacultuur omvat vele principes en is eigenlijk een heel ontwerpsysteem.

Ik heb het uitgelegd aan de hand van de tuin, want dat is mijn specialiteit:

Watch the Video

Dat is de korte uitleg, wil je dieper gaan, dan kan ik je nog enkele andere links aanraden.

Maranka Spoor

Op de site van Maranka Spoor staat een hele uitgebreide, toegankelijke uitleg over wat permacultuur is. Omdat er heel uiteenlopende visies en interpretaties zijn, ga je nooit 1 allesomvattende definitie vinden over het begrip permacultuur.

Maar via een hele hoop links en de mogelijkheid om een eboek te downloaden, kom je wel al een heel eind :-) .

Permacultuur Nederland

Op de site permacultuurnederland.org vind je zelfs een heuse permacultuurcursus. Het is een brochure van 53 blz. waarin de verschillende permacultuurprincipes worden uitgelegd.

Daaronder staan ook nog enkele presentaties die je kan bekijken: Brochure en Presentaties.

Lees veel en vorm je eigen idee

Het lijkt op het eerste zicht misschien een nadeel dat het niet vanaf het begin duidelijk is wat permacultuur juist is. Maar eigenlijk is dat een groot voordeel. De ontwerpprincipes kan je op alle domeinen in je leven toepassen.

Er is gigantisch veel informatie te vinden online en in boeken, je kan cursussen volgen, … Heel deze berg informatie zorgt ervoor dat je permacultuur op vele verschillende manieren leert kennen en dat je het zo verinnerlijkt.

Je gaat een eigen visie ontwikkelen op permacultuur die bij je past en waar je jezelf in kan vinden. Zo ga je gemotiveerd zijn om de principes steeds consequenter toe te passen in je eigen leven.

Je kan niemand de principes van permacultuur opdringen, iedereen moet die reis voor zichzelf maken, en deze reis begint met lezen over wat permacultuur juist is :-) .

Veel lees- en kijkplezier!

 

Foto: https://permacultureprinciples.com/

Het bericht Is Permacultuur Nieuw Voor Jou? verscheen eerst op PermacultuurNetwerk.

Vergelijkbare berichten