Kinder-zelfpluktuin; experiment van burgers
D’r Mücherjaad steekt aan!
Kinder-zelfpluktuin; experiment van burgers
Jeanette Wolters heeft onderstaand artikel voor de stadskrant van Kerkrade gemaakt.
Er is een tuin in Kerkrade – waar je kunt spelen, leren en genieten – met een vijver en een wilgen-iglo, een bonen-tipi en een zandbak. Je hoeft er geen entree te betalen en niemand is de baas. Daar groeien bonen en erwten, naast kamille en klaprozen. Sla staat naast de wilde melde en overal ligt stro. Als je er voor het eerst komt, denk je misschien: “Wat een wildernis!” Maar het is een prachtig stukje natuur dat is ontstaan op een braakliggend terrein waar Land van Rode drie huizenblokken heeft gesloopt en naderhand 19 energie-neutrale woningen wil bouwen. Het ligt in het Mücherveld en de kinder-zelfpluktuin heet daarom dan ook ‘d’r Mücherjaad’.In november 2011 zijn vrijwilligers uit Kerkrade, Heerlen en Voerendaal begonnen met het aanleggen van deze unieke Permacultuurtuin Oostelijke Mijnstreek (POM). Permacultuur is een samentrekking van ‘permanent’ en ‘cultuur’; een vorm van biologische (of liever ecologische) tuinbouw waarbij doorlevende planten worden geteeld in een soort eetbaar bos. Je kijkt naar de natuur en gaat zo smakelijke gewassen telen, zonder kunstmest of gifstoffen. De initiatiefnemers Leo de Groot, Vincent Engelgeer en Jeanette Wolters hebben daarvoor in de afgelopen jaren een opleiding gevolgd en zochten een braakliggend terrein, middenin de stad, waar ze met de omwonenden aan de slag konden gaan. Ons doel is om kinderen te laten zien waar het eten vandaan komt, jong en oud in contact te brengen en technieken te leren waarmee je zelfvoorzienend kunt zijn. Met als overkoepelend motto: zorg voor de aarde, zorg voor de ander, samen delen. In andere delen van Nederland gebeurt dit ook wel, maar niet op een terrein van 5.000 m2 zoals dat in het Mücherveld waar vooral kinderen aan meewerken. De gemeente Kerkrade en de woningvereniging Land van Rode maakten het mogelijk door heel onbureaucratisch toestemming én een budget te geven.
Zo zag het er in oktober 2011 uit:
Dit was het begin in november:
En dit was het plaatje in december:
Maar zo zag het er in juli 2012 uit:
We doen dit allemaal zonder betaling, gewoon vanuit een levensovertuiging. En die steekt aan! Er komen vrijwilligers via de Vrijwilligerscentrale Parkstad, van Rimo, Schoon GMS, de Mondriaan Groep en Adelante. Inmiddels krijgen we ook cliënten doorgestuurd door de afdeling reïntegratie van de Sociale Dienst. Verder kwamen belangstellenden voor permacultuur vanuit Amsterdam, Geleen en zelfs Amerika een kijkje nemen. Studenten van de Hogeschool Zuyd kregen een rondleiding en een hoogleraar van de RWTH uit Aken.
Leo van Transition Towns Parksjtad
Raoul die bij weer en onweer vaak in zijn eentje staat te ‘buttelen’
Ook de volwassenen uit de buurt zijn af en toe van de partij.
Modder = Aarde
Maar de kinderen komen vrijwel dagelijks en zijn onze beste helpers vanaf het eerste uur. Eerst vinden ze dat het ‘modder’ is en zijn ze bang dat ze zich vies maken. Maar na een kwartier hebben ze de geschikte kleren aan en ontdekken ze dat het ‘aarde’ is, die goed aanvoelt en waar van alles groeit en bloeit. We hebben ook veel lol samen en picknicken op het terrein.
Zonder de hulp van buren die ons hun berging, kruiwagen of toilet ter beschikking stelden en af en toe een drankje kwamen brengen, was het allemaal best lastig geworden. Want we hebben geen keetje of ander onderkomen dan een rieten huisje op het terrein. Met name Carin van Noort, de familie Vinders en Gerrie Vinken zijn een onmisbare steunpilaar gebleken. Ook de buren die plantjes en materialen uit hun tuin doneerden, gaven het project een flinke opkikker.
We hopen dat we nog lang mogen blijven op d’r Müchrjaad, maar misschien is het dit jaar alweer einde oefening. Dan zijn er nog vele plekken in Kerkrade waar het nu leeg en mistroostig uitziet en je een hele mooie tuin kunt toveren. Er is een optie op het terrein waar de flats in Bleijerheide zijn gesloopt waar we tot 2012 zouden kunnen blijven. In die acht jaar willen we er een voedselbanktuin van maken en de oogst ook verkopen, want steeds meer mensen raken in financiële problemen en kunnen geen gezond voedsel meer kopen. ..
Maar voor nu kunnen we nog alle handen gebruiken! We zijn er in ieder geval altijd op de woensdag van 10 tot 17 uur, en vaak ook op maandag en donderdag van 12 tot 17 uur.
Inlichtingen: Jeanette Wolters, 06-31920210 of wolters(at)web.nl en informatie op https://parkstad-in-transitie.nl/werkgroepen/werkgroep-permacultuur.
Je hoeft geen kennis of ervaring te hebben om mee te doen, alleen niet bang zijn voor zon, wind of regen en een hoop leuke contacten. Tot ziens in d’r Jaad!
Jeanette Wolters – Permacultuurdesigner en Kirchroädsjer mäedje