Kort verslag landelijk TT-treffen in Utrecht 2011

Op 15 januari 2011 was er een landelijk Transition Towns treffen in Utrecht voor actieve deelnemers van plaatselijke groepen. Er waren bijna 70 deelnemers/sters uit het hele land aanwezig. Van Transition Town Parksjtad waren we met drie mensen vertegenwoordigd.

Het was een geweldig inspirerende dag waarvan hieronder een video compilatie en een kort verslag van Godelieve Engbersen van TT-Tilburg.

Van driedelig pak tot dreadlocks een (kort) verslag van ons TT Treffen.

Zaterdag 15 januari was het dan zo ver. TT-treffen Nederland!

Vroeg de trein gepakt op weg naar het Emmagebouw in Utrecht om samen met een 70tal betrokkenen te vieren dat Transition Town NL een stichting is geworden, en samen onze ‘best practice’ te delen.
Deze dag was fantastisch. Met een feestelijke afsluiting van een mooi orkestje en onze eigen streetwise raps van Arjan de Vries.

Zeker volgend jaar een tweede TT Treffen!
Via Adri begreep ik dat er geruchten zijn om een 2-daags TT-Zomer-Treffen te organiseren, dit jaar nog …..dat zou misschien in overleg op het Kampeer terrein van Omslag kunnen?
Daar heb ik vorig jaar een mooi kamp meegemaakt.
Of een of ander natuurcamping- we dromen en doen verder- maar een tweedaags treffen zie ik in de zomer wel zitten!

Terug naar 15 januari.
Gewapend met een grote pan soep en wat kranten kwam ik rond 9.45 uur aan in het Emmagebouw. Hier was het al een drukte van belang.
Een feest van herkenning, van mensen die je weleens op een trainingsweekend hebt ontmoet. Ook andere mede reizigers binnen Transition Towners die je alleen via het mail kent.
Leuk om beeld bij geluid te krijgen!

De koffie en theeploeg ontfermt zich onmiddellijk over de bar. Feestslingers worden opgehangen. De ruimtes ingericht. De meegebrachte maaltijden feestelijk gestald in de functionele ruimte.

Om 10.25 uur wandelt de club uit Deventer binnen. We starten de opening. Het programma met de diverse workshops wordt toegelicht. De verschillende workshops te veel om op te noemen! Moeilijk om te kiezen!

Onder een oorverdovend applaus onthullen Paul en Adri dat TT NL nu een ‘heuse’ stichting is geworden. Waarna we dit vieren met taart (dank aan Jan van Arkel-uitgever).
’s Middags werd de nieuwe “Almanak Duurzame Voedselinitiatieven in Nederland” verloot. Hierin staan ook een aantal TT-initiatieven vermeld. Wat is er al veel gerealiseerd-in samenwerking ook met andere bestaande initiatieven.

De sessies van deze dag worden in de schatkist opgeborgen. Wat fantastisch dat we zoveel informatie delen. Dat is ook waarom ik me graag inzet voor Transition Town beweging.

Doel: Evalueren met optimisme

Thema van deze bijeenkomst was om het reilen en zeilen van onze Transition Town Initiatieven te vieren. Het was fantastisch om de “Best Practices” te horen via mensen uit allerlei steden.
Er zijn veel geslaagde projecten die zich gepresenteerd hebben. Zelf ben ik heel erg gecharmeerd van het Repair Café.
Ook de workshop uit Duurzaam Diemen van duurzame buren is zeer aanstekelijk en eenvoudig toe te passen!

Lees meer over het Heerlense Repair Café op:
www.repaircafe.nl/2011/01/17/nu-ook-repair-cafe-in-heerlen/
Tilburg gaat hier zeker ook mee aan de slag.
Zeker een kans voor álle TT initiatieven.

De dag zelf is ook op de transition town wijze georganiseerd. Samen met elkaar, met af en toe een time out om af te stemmen.
Samenwerken hebben we de gehele dag door gedaan.
Korvee draaien, de zaal opruimen, actief deelnemen aan de diverse workshops! stoelen opruimen, de vloer vegen, afwassen, soep maken en samen opruimen.

Na de workshops hebben we in een kring nog even een lekkere ‘opkikker’ gedaan. De 7-sprong. Daarna een fotomoment. Spannend-gaat deze groepsfoto alle transition town flyers opfleuren?

Voor de start van het overvloedige dinner (pot luck door iedereen wat meegenomen) is in de grote zaal een aardemeditatie gedaan.
Adri had een cd meegenomen, met dansmuziek en gesteunde ademhaling.
Het was heerlijk om samen deze aarde meditatie te doen. Adri dank daarvoor.
Iedereen, vrouwen, mannen van driedelig pak tot dreadlocks zochten hun eigen plek in de zaal op en danste mee. We danste zelf en wél samen.
Stemmend en hoopvol, rustig alsook energiek. Heel ontroerend.

“Het zijn niet de plannen op zich die een project doen slagen maar de mensen die het uitvoeren met hart en ziel, op het goede moment en in de juiste omgeving.”
TT NL is zeer geslaagd!

Filmpjes en foto’s
Al binnen het uur stonden er filmpjes (Floris Mokveld – Roermond) en foto’s op internet. Hieronder een paar links. Foto’s: http://twitpic.com/3qbb4w en http://twitpic.com/3qb4p5 en http://twitpic.com/3qb0iw en #transitiontown en http://twitpic.com/3qay0f.
Avondprogramma Transition Town Nederland. Rapper Arjan de Vries.
Middag beëindigd met een lied http://bit.ly/dWoBVj

Vergelijkbare berichten