| |

Krijtactie tegen Shell bij ABP kantoor Heerlen

Op 27 april heeft de Klimaatcoalitie Parkstad samen met de Fossielvrij-beweging een krijt-actie tegen Shell voor het ABP hoofdkantoor in Heerlen gehouden. ABP is het pensioenfonds, waarbij alle docenten en ambtenaren in Nederland verplicht pensioen opbouwen. Met hun pensioengeld wordt in de fossiele industrie belegd: ABP investeert maar liefst 17,4 miljard euro in de fossiele industrie. Klimaatcoalitie Parkstad eist dat ABP stopt met investeringen die een leefbare wereld nu al in gevaar brengen en roept op, in aanloop naar de aandeelhoudersvergadering aankomende 18 mei, om uit Shell te divesteren.

Op de stoep voor het ABP kantoor zijn met (spuit)krijt “beleg fossielvrij, stem voor Parijs, (S)hell, Another Beleid is Possible” en andere berichtgevingen gekrijt. Woordvoerder Lotte zegt: “Shell steekt jaarlijks 2 miljard in groene energie, maar steekt tegelijkertijd 8 miljard in het zoeken naar nieuwe bronnen van olie en gas. Het is dweilen met de kraan open. Een oliebedrijf als Shell zal nooit duurzaam worden, maar is juist een veroorzaker van klimaatverandering. Het haalt overigens jaarlijks nooit zijn eigen (zwakke) duurzaamheidsdoelen.”

ABP stemt steevast tegen de klimaatresolutie van Follow This, een aandeelhouderscollectief dat eist dat Shell doelen gaat stellen die in lijn zijn met het Parijs-akkoord. Het Parijs-akkoord is onderdeel van een internationaal klimaatverdrag dat in 2015 door 197 landen is ondertekend. ABP heeft als overtuiging dat het verandering van binnenuit kan bewerkstelligen bij bedrijven in de fossiele industrie. Toch laat de praktijk een ander beeld zien: in 79% van de gevallen stemt ABP tegen resoluties waarin een bedrijf wordt gevraagd om doelstellingen na te streven die in lijn zijn met het klimaatakkoord van Parijs¹.

Op 18 mei komt Shell ook met een eigen beleidsplan dat desastreus is voor onze planeet.  Hier mag ABP nu dan wél een keer met volle overtuiging nee op stemmen. Of dat gebeurt? “Ook op 18 mei houden we het ABP goed in de gaten door middel van een protest voor het kantoorgebouw in Heerlen”, aldus een woordvoerder van de klimaatcoalitie. https://gofossilfree.org/nl/abp-stemt-tegen-meeste-klimaatresoluties-bij-fossiele-bedrijven/Vergelijkbare berichten