| |

Landelijke Genoegdag 15 Maart 2015 te Oss

Wij -Gonnie en ik (Maria)- hadden als Stichting Repair Café een uitnodiging gekregen om naar de Landelijke Genoegdag te komen. Uitgeverij Genoeg heeft een maandblad -genaamd “Genoeg”- en organiseert 1 x per jaar een dag voor belangstellenden. Wij besloten om naar de Genoegdag te gaan en met het boekenweek geschenk konden we die dag gratis reizen. Waar onze interesse natuurlijk naar uitging was de presentatie van het eerste boek van Martine Postma, oprichtster van het Repair Café. Zij heeft het ontstaan en de razendsnelle verspreiding van de Repair Cafés in Nederland gepubliceerd in een boek getiteld “Weggooien? Mooi niet!”. Door de voorzitter van de uitgeverij kreeg Martine haar boek en een mooi boeket bloemen aangeboden.

P1030664

Het was voor ons de eerste keer dat we haar zagen en hoorden spreken en dat was toch wel een leuke ervaring! Ze vertelde over de opzet van Repair Cafés, de Repairbus die door heel Nederland heeft getoerd, de gesprekken met de vele vrijwilligers enz. Martine vertelde nog dat er nu 300(!) Repair Cafés in Nederland zijn. Ze liet ook een filmpje zien waarin een technische reparateur uit Arnhem aan het woord was. Hij vertelde van zijn ontslag en dientengevolge vereenzaming en zich nutteloos voelen, totdat hij via een advertentie terecht kwam bij een Repair Café. Zijn kennis kon hij nu weer gebruiken en tevens een praatje maken met de klanten. Het deed hem zo goed, dat hij nu in 7 Repair Cafés meedraaide!

Na afloop hebben wij in de aula, waar ook gerepareerd werd door mensen van het Landelijke Repair Café, nog gesproken met Wijnand Klaver. Hij was ook met de Repairbus in Heerlen geweest en het was leuk met hem van gedachten te wisselen over de talloze reparaties, tevreden klanten en enthousiaste vrijwilligers. Nieske Kalkman die zorgt voor de landelijke site en waar wij de verslagen naar toe sturen, was ook verheugd om ons te zien. We wilden nog een foto maken van Martine Postma, doch zij was reeds naar huis, daarom hebben we een foto van Nieske genomen. Achteraf hoorde ik dat Martine ook al in de radio-uitzending van Vroege Vogels was geweest.

P1030665

Verder werd er ook het eerste exemplaar van “Eten uit de eerlijke moestuin” van Annemiek van Deursen uitgereikt. Annemiek hield ook een toespraak en vertelde hoe veel moeite het had gekost om haar recepten duidelijk op papier te krijgen. Dit was haar 2de boek. Het eerste heet “De eerlijke moestuin”. Wij kennen haar van ons bezoek van het Repair Café aan het Consuminderhuis in Nieuwenhagen.

Zij gaf ook nog 2 x een workshop van een uur, Gonnie is naar een van die workshops gegaan. Annemiek vertelde enthousiast over haar recepten en hoe ze elke morgen om 6 uur haar tuin in gaat om te kijken wat er die dag gegeten gaat worden. Er waren veel vragen die Annemiek allemaal beantwoordde.
Gonnie ging ook nog naar een workshop over opruimen. Er blijken veel mensen om diverse redenen last te hebben van het geen afstand kunnen doen van dingen. Het was een zeer verhelderende workshop, waar natuurlijk veel werd verteld wat iedereen al wist. Maar toch nog eens goed was om weer te horen.

Ik volgde nog de workshop “Over de datum”. Een voedingsdeskundige legde uit dat we het niet zo nauw met de THT datum moesten nemen. Vooral droge producten in goed gesloten verpakkingen zijn heel lang houdbaar. De TGT datum (te gebruiken tot) zit vaak op verse producten zoals vlees,vis en gesneden groenten, deze moet je wel goed in acht nemen. Schimmels die je ziet op brood en kaas gaan door het product heen, en kun je beter niet eten. Oudere – of zieke mensen zijn ook meer vatbaar voor een bacterie in het voedsel. In Nederland gooien we per persoon 74 kg voedsel per jaar weg!

De 2de workshop had als thema “Een jaar lang geen kleding kopen”. Gemiddeld koopt een vrouw 55 kledingstukken per jaar. Waarom, en heb je het allemaal nodig? Het kwam er op neer dat je je kon aanmelden voor deze challenge. Je krijgt dan advies over combineren, veranderen en ruilen van kleding met anderen.

Al met al was het een bijeenkomst waar zaadjes werden weggegeven, boeken werden gepresenteerd en verkocht, gelukspoppetjes werden gehaakt, met vilt werd gewerkt en…gerepareerd.

Maria

Vergelijkbare berichten