| |

Lichtpuntjestocht voor Vrede is de moeite waard

Het Vredesplatform Heerlen heeft met kerstmis (donderdag 24 t/m 28 december) in de buurten Meezenbroek en Palemig een ‘Lichtpuntjestocht voor Vrede’ aangeboden. Er was een route uitgezet met 14 ‘lichtpuntjes’. De posters hiervoor waren op lantaarnpalen bevestigd. Het Vredesplatform heeft in verband met Corona gekozen voor een individuele wandeling die mensen in gezinsverband of hele kleine groepjes zelfstandig en op eigen gelegenheid konden lopen.

De lichtpuntjes bevatten een stukje positief nieuws, een aardige activiteit voor de medemens, een beetje blij makende tekst of gedichtje en een toepasselijk liedje ‘voor onderweg’. Dit is ondersteund door een ‘gids’ via de telefoon met Qr-codes.

De 14 lichtpuntjes zijn deels ‘mondiaal’ en deels ‘dichtbij’. Zo is het Ebo-bos in Kameroen ter grootte van 130.000 ha voorlopig behoed voor kappen, is er toch wereldwijd een forse verschuiving naar schone energie, neemt sinds 1946 het aantal oorlogsdoden af en gaat de Californië als eerste staat vanaf 1935 nieuwe benzineauto’s verbieden. Dichter bij huis presenteerden zich de Dobbeltuin, de initiatieven Heerlen en Kirchroa against Corona, die diverse vormen van hulp aanbieden, de werkgroep Caritas 045 die gratis maaltijden bezorgt bij kwetsbare inwoners van Parkstad en de Stichting Present. Ook waren er enkel gedichtjes van onder andere Toon Hermans.

Voor de wandeling was er via YouTube een divers muziekaanbod: onder andere The Forest van The Cure, Jamie Cullum met Hang Your Lights, Passenger met Scare Away The Dark, Nielson met De kleine dingen, De Soldaat van Nick en Simon, Pink met het Ndlovu Youth Choir: A Milion Dreams (Unicef Changemaker) en Imagine van John Lennon.

De feitelijke deelname is moeilijk in te schatten. Volgens de analyse van de website waren er 31 unieke bezoekers. Aannemelijk is dat de meeste mensen niet alleen hebben gelopen. Daarbij waren er ook nog vijf routebeschrijvingen meegenomen, die bij het startpunt lagen. Verleden jaar namen er 43 mensen deel aan de Lichtjestocht. Waarschijnlijk zijn het er nu dus meer geweest. En daarmee is het Vredesplatform best tevreden en is het ook de moeite waard.

Overigens is de Lichtpuntjestocht nog steeds te lopen, zij het zonder de borden met posters, maar met de routekaart op de website Vredesplatform/home. En voor de mensen die liever met mooi weer wandelen: desgewenst kan men ook de website en de lichtpuntjes gewoon thuis bezoeken.

.

Vergelijkbare berichten