pdf transition town handleiding in het Engels

pdf OndersteBoven van Transition Towns hoe burgers en overheid elkaar kunnen versterken in lokale transitie initiatieven

pdf strengthening the vital transition towns movement

pdf permacultuur – ontwerpen met de natuur (cursus)

pdf het wezen van permacultuur

De schatkist van Transition Towns. Hier vind je een schat aan downloadbare documenten van werkvormen, gereedschappen, films en presentaties zoals die binnen de transitiebeweging gebruikt worden en bij trainingen.

“Kennisdossier: Hulp van een Energiecoach”.  Inwoners die overwegen om een energiecoach in te schakelen, maar nog niet zo goed weten wat zij kunnen verwachten, lezen hier o.a. over:

  • Wat een energiecoach doet en waar hij/zij je mee kan helpen;
  • Hoe een energiecoach precies te werk gaat;
  • En hoe je een gesprek met een energiecoach het beste kan voorbereiden.

Kortom, nuttige informatie voor mensen die op een laagdrempelige manier een stap willen zetten in de ‘groene richting.’

Woonwijzerwinkel Heerlen

De WoonWijzerWinkel Limburg is het officiële Energieloket voor de Parkstad gemeenten. Wij adviseren onafhankelijk, waardoor je kan vertrouwen op betrouwbaar, objectief advies over het verduurzamen van jouw woning.

Hier opgewekt

Hét kennisplatform voor lokale duurzame energie initiatieven.

Hier opgewekt Limburg

Inventarisatie van energie projecten in Limburg.

de windvogel

De windvogel is een coöperatieve vereniging die zich tot doel stelt de opwekking van duurzame energie te bevorderen. Zij draagt daar ook zelf aan bij door de plaatsing en exploitatie van eigen windturbines (oftewel windmolens).

Auto delen: Heerlen

Hoe werkt SnappCar?
In Nederland staan 8 miljoen auto’s gemiddeld 23 uur per dag stil. Onzinnig natuurlijk! Zeker omdat er veel mensen geen auto hebben. SnappCar brengt auto-eigenaren en mensen zonder auto samen.

Hoe werkt SnappCar?

De Wijk van Morgen

De Wijk van Morgen is een innovatief programma waarin de vier O’s (Onderwijs, Onderzoek, Ondernemers en Overheid) samen een inspirerende omgeving creëren voor de transitie naar een duurzaam gebouwde omgeving op het European Science and Business Park Avantis te Heerlen/Aken.

PermacultuurNetwerk

Het PermacultuurNetwerk is ontstaan uit de groeiende vraag naar samenwerking en verbinding tussen de verschillende permacultuur-initiatieven die momenteel werkzaam zijn in Vlaanderen en Nederland.

Permacultuur Magazine

Permacultuur Magazine is in januari 2015 opgericht. Met als kernwaarde ‘ontwerpen voor een veerkrachtige toekomst’ laten we alle aspecten van permacultuur aan bod komen: de eetbare tuin, akker- en tuinbouw, economie, sociale permacultuur, transitie, nieuws, onderzoek, kortom permacultuur in de breedte. We behandelen zowel praktijk als theorie en plaatsen diepteartikelen. Permacultuur Magazine deelt kennis om een steeds breder publiek te enthousiasmeren en schuwt daarbij het debat niet.

leer jezelf ecologisch tuinieren

Een mooi overzicht van combinatieteelt in het wiki-principe (iedereen mag meewerken, zelfcorrigerend)

Tuintopia: De tuin op tafel!

Met Tuintopia leer je spelenderwijs de verbanden in de tuin kennen. Zo levert de pomp water aan de groententuin, en de groententuin weer plantresten aan de composthoop. Maar welke verbinding is er tussen de vijver en het insectenhotel?
Een leuk spel voor wie met zijn tuin aan de slag wil.

Permacultuur Nederland

Op deze site kun je de laatste versie van de cursus ‘Permacultuur, ontwerpen met de natuur’ downloaden. Ook vind je daar de ‘Planten en Paddenstoelen Database’ in digitale boekvorm en de nieuwste versie van ‘Permacultuur, energieproducerende huizen’.

aardehuis

Bouwen, werken, wonen en leven in harmonie met de natuur, in verbondenheid met elkaar en ter inspiratie van de wereld.
Deze vereniging in Oost-Nederland, die in 2006 is opgericht, stelt zich als doel om earthships (aardehuizen) te verwezenlijken.

de twaalf ambachten

Dit  is een technisch centrum waar al vanaf 1976 wordt geëxperimenteerd met ecologische technieken – dat wil zeggen technieken die goed zijn voor mens, dier en milieu.

OWAZE

Stichting OWAZE  werd geregistreerd in 2003 en stelde zich ten doel in Nederland een earthship te realiseren als icoon van klimaatneutraal bouwen.

Urgenda

Urgenda is de actie-organisatie die Nederland sneller duurzaam wil maken, samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren.

Omslag

Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling, brengt mensen bijeen rond de thema’s milieu, vrede, werk, cultuur, economie en solidariteit. Met acties, publicaties en doe-activiteiten werkt Omslag aan een kleurrijke, duurzame samenleving.

Milieu Defensie

Milieudefensie werkt aan een schone en rechtvaardige wereld. Samen laten we overheid en bedrijven andere keuzes maken.

Klimaatverbond

Klimaatverbond Nederland is sinds 1992 actief. Begonnen als een actie van de Europese Milieudefensies om lagere overheden te stimuleren aan Klimaatbeleid te doen, is dit in Nederland snel opgepakt door de lagere overheden en hebben ze in 1992 hun eigen Vereniging opgericht.

Het kan Wel

hetkanWel schrijft hoe jij de wereld groener, eerlijker en leuker kunt maken. Samen met jou en duizenden andere mensen maken we van vele groene druppels een groene golf.

Fossielvrij NL

Fossielvrij NL bestaat uit individuen en lokale groepen die het er allemaal over eens zijn; het divesteren van geld uit de fossiele industrie is een effectieve manier om klimaatverandering aan te pakken en de transitie naar een duurzame economie te versnellen.

ASPO

Assosiation for the study of Peak Oil&Gas. Deze organisatie, die is opgericht door dr. Colin Campbell, bestudeert zoals de naam al doet vermoeden, de afname van de olie- en gasproductie.

post carbon institute

Het post carbon institute (post-olie instituut) neemt het voortouw in de overgang naar een meer veerkrachtige en duurzame wereld.