|

Lokale economie: een aanzet

‘Eco-money’ is een geldsysteem dat lokale duurzaamheid stimuleert

Er is een begin gemaakt met ideeën voor een lokale economie vanuit Transition Town Parksjtad. Zo is er tegelijkertijd met een vacature voor vrijwilligers voor het Reparatie Café, een vacature voor vrijwilligers voor een Lokale diensten en goederen ruilsysteem ingediend bij de vrijwilligerscentrale Parkstad.

Er is wat onderzoek gedaan naar wat er op het ogenblik op dit gebied gaande is en we hebben een pamfletje (zie: Lokale goederen en diensten ruilsysteem in Parksjtad (LETS)) gemaakt dat op kleine schaal verspreid is. De tekst van het pamflet en artikel kan nog mooier gemaakt worden. Het is in ontwikkeling.

Voor mensen die hiermee aan de slag willen, is het zeker niet nodig om ál het onderstaande door te nemen.

Enkele interessante links zijn:

  • http://www.letscontact.nl/ De website van Letscontact Nederland. L.E.T.S. staat voor Local Exchange Trading System. Een lokaal ruilhandelsysteem met een eigen valuta, zonder rente of inflatie. LETScontact is een vereniging van de LETSkringen in het land. LETScontact stimuleert uitwisseling van ervaringen en kennis, staat beginnende groepen met raad en daad terzijde en probeert nieuwe LETSgroepen tot stand te brengen in gebieden waar nog weinig LETSkringen actief zijn.
  • www.spullendelen.nl We hebben allemaal wel spullen op zolder, in de garage of in een boekenkast liggen die we niet zo vaak gebruiken. Vaak hebben we ook dezelfde spullen. Dat kan veel slimmer! Via spullendelen.nl kun je spullen lenen en uitlenen aan je buren, je vrienden, collega’s en bijvoorbeeld je sportclub. Word daarom lid en voeg de spullen toe die je uit wilt lenen, bepaal wie je spullen mogen lenen en begin met delen!
  • http://transitiontowns.nl/de-handen/eigen-geld Transition Towns willen hun lokale economie versterken, bijvoorbeeld door het invoeren van een vorm van lokaal of regionaal geld. Enkele Transition Towns in Groot-Brittannië hebben inmiddels een lokale geldeenheid ingevoerd.
  • http://solidaire-economie.blogspot.com een spirituele visie op Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. “De wereld zal zich niet voorbij zijn huidige crisistoestand kunnen ontwikkelen als we van denkwijzen blijven uitgaan die de crisis juist hebben veroorzaakt” Albert Einstein
  • VPRO TegenlichtTegenlicht: “Binnen het thema Future of Finance is Tegenlicht op zoek naar de betekenis van geld en de systemen eromheen. In deze special spreken we met Valenciaanse ondernemers en Bernard Lietaer over alternatieve geldsystemen.”
  • kleureneconomie.nl De Kleureneconomie probeert de diepe ontwerpfouten in het geldsysteem in één keer op te lossen. We hebben het hier over zo fundamentele blunders in het ontwerp, dat het eigenlijk te gek voor woorden is, dat het niet algemeen bekend is, dat het beter kan.
  • complementaire-economie.startpagina.nl/ Een ander woord is aanvullende-economie.
  • https://parkstad-in-transitie.nl/?page_id=1623 Documentaires over een lokale munt.

Vergelijkbare berichten