|

Meest duurzame pizza oven van Limburg staat in de Dobbeltuin

Dinsdag 17 november is de meest duurzame pizza oven van Limburg in de Dobbeltuin in Heerlen geïnstalleerd. Het betreft een zogenaamde rocket-oven. De rocket pizza oven is door Relim gemaakt op vraag van Parksjtad in Transitie.

Een rocket-oven is gemaakt met een naverbranding waardoor er een zeer hoog rendement ontstaat.
B.v. een open haard heeft een rendement van 15%, een traditionele pizza oven heeft een rendement van 45%, terwijl een rocket oven een rendement tot wel 95% kan bereiken. Dat geeft ook een erg schone verbranding.

De oven wordt gestookt met hout, maar door de speciale verbrandingstechniek is er maar heel weinig hout nodig.

“We zijn heel blij dat nu eindelijk de rocket oven in de Dobbeltuin komt. Al vanaf het begin van de tuin was er het idee van een pizza oven. Eerst wilden we een traditionele leem oven maken, totdat op een Australische permacultuur website het idee van een rocket oven langs kwam. Door het hoge rendement van de rocket oven, vonden we dit veel beter op de Dobbeltuin passen. We willen hiermee eens in de maand een pizza middag houden voor de buurt en belangstellenden. Ook kunnen er vlaaien in gebakken worden met biologisch fruit van de eigen tuin. Op deze manier hopen wij meer mensen bij de Dobbeltuin te betrekken”, aldus Leo de Groot, de coördinator van de Dobbeltuin.

“Wij hebben bewust gekozen om Relim te vragen deze rocket oven te maken omdat zij met mensen werken die elders moeilijk aan de slag komen. Dat sociale aspect spreekt ons erg aan. Wij werken ook aan een stadswerkplaats met een hout- en metaal-werkplaats. Helaas gaat het allemaal niet zo snel en dus hebben wij bij Relim aangeklopt” zegt Leo de Groot.

Hier een filmpje van het maken van de rocket oven:

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=GmLq8mtE_O0&width=550&height=309,4[/embedyt]

Vergelijkbare berichten