Ontwikkelingen Stadswerkplaats Heerlen zelfstandig

De Stadswerkplaats Heerlen is nu zelfstandig

Wij zijn een lange weg gegaan als werkgroep van stichting Parksjtad in Transitie. De Stadswerkplaats begon als een droom: een fysieke werkplaats waar we met nog meer technische mogelijkheden onze reparaties konden uitvoeren en daarnaast een plek waar we met het Windmolen project uit de voeten konden om met onze eigen windmolens te experimenteren en maken.

Het plan was vrij snel geschreven en in 2018 hebben we dit aangemeld bij IBA Parkstad. Via IBA kwamen we in contact met andere mensen die met een soortgelijke droom rondliepen. Dat klikte! Het plan werd aangepast en verder uitgeschreven en fondsen werden aangeschreven. Dit was uiteindelijk succesvol. Toen we zagen dat de fondsen er ook wel brood inzagen werd het tijd om een geschikte ruimte te vinden. Dat leek iets onoverkomelijkst maar resulteerde al snel in een geschikte en gesponsorde ruimte (een voormalige forellen kwekerij ruimte) in het Carbon6 gebouw van World of Walas. Met het fondsengeld zijn we toen “gaan shoppen”. Heel ongemakkelijk om met zo’n grote bedragen af te rekenen. We hebben goed geshopt en een prima machinepark aangeschaft wat voornamelijk toegerust is voor de houtbewerking met een kleine metaalwerkplaats. En in september 2021 zijn we voorzichtig gestart met onze activiteiten.

Vliegende start

Met de opzet en doorontwikkeling van werkgroep de Stadswerkplaats werd het al snel duidelijk dat deze werkgroep qua financiële- en organisatorische middelen de moeder stichting al volledig overschaduwde. Het toenmalige bestuur overzag dit allemaal niet meer en stelde voor om de werkgroep onafhankelijk te maken. Dit werd in begin 2023 in gang gezet door st. Parkstad in Transitie (zonder de “j”) op te richten. Hier werden de werkgroep Permacultuur en Repair Cafe Parkstad in onder gebracht. Werkgroep de Stadswerkplaats bleef achter onder de oude naam (en in de oude stichting) met ook nog het oude bestuur als tijdelijke leiding. Begin dit jaar hebben de oude bestuurders van deze stichting plaats gemaakt voor een nieuw bestuur (de oprichters/coördinatoren van de Stadswerkplaats) om onder een nieuwe naam door te gaan: stichting Stadswerkplaats Heerlen.

Ben je je bureaustoel beu, wil je de handen uit de mouwen steken, creatief aan de slag en de ongekende mogelijkheden van het houtambacht onderzoeken. Dan kom naar de Stadswerkplaats: www.stadswerkplaatsheerlen.nl

Vergelijkbare berichten