Boeken en brochures zijn na afspraak op het depot adres te koop (Tilburgstraat 21 Heerlen telefoon 06-47311049 of email: parkstadintransitie(at)gmail.com) en te verkrijgen op de stand van Parkstad in Transitie. 


VERA’S MOESTUIN

Permacultuur van maand tot maand

In Vera’s moestuin  neemt Vera Greutink je van maand tot maand mee in haar eigen permacultuurmoestuin om te laten zien hoe je het hele jaar door, zelfs in de winter, gevarieerd kunt oogsten uit eigen tuin. Gul beschrijft ze haar ervaringen met bekende en minder bekende rassen en variëteiten, en welke het voor welk doeleinde succesvol doen. Ook besteedt ze veel aandacht aan polyculturen (het combineren van groentes, kruiden en bloemen) om efficiënt met je grond om te gaan en je tuin weerbaar te maken.

Ze deelt haar expertise om de oogst te vervroegen en te verlengen. Heldere uitleg over het aanleggen van een aspergebed (lucratief!), het stekken van zoete aardappels, bloemen telen, fruitbomen kiezen, zaden oogsten en de verschillende manieren om je moestuinoogst te bewaren of te verwerken tot eenvoudige smaakvolle gerechten: dit boek barst van de praktijkkennis die je nergens anders zult tegenkomen.

Vera is een ervaren en aandachtige moestuinier. Haar pragmatische tips en fijne kneepjes zijn slimme hulpjes voor de hobbytuinier. Dankzij het inzetten van permacultuurmethodes weet ze het tuinonderhoud tot een minimum te beperken en creëert ze tegelijkertijd een moestuin die weerbaar is tegen klimaatverandering.  Ze zet permacultuurmethodes volop in haar moestuin en laat zien dat permacultuur geordend, strak en moeiteloos kan worden toegepast. Niet voor niets bereikt ze daardoor een groot publiek.

Vera Greutink woont in Twente waar zij haar moestuin, omgeven door een voedselbos, op permacultuurmethodes heeft geënt. Ze is tuinontwerper, geeft cursussen en schrijft voor diverse tuintijdschriften en was hoofdredacteur van De tuin op tafel. In 2022 was ze te gast bij het tv-programma Binnenstebuiten.Van haar vorige boek Tuin Smakelijk zijn inmiddels meer dan 12.000 exemplaren verkocht. Haar tuin kun je zien op www.tuinsmakelijk.nl

Inkijkexemplaar

Artikel in Naober Magazine

Auteur: Vera Greutink
Druk: 2024, druk 1
ISBN: 9789062245611
Pagina’s: 336 | Hardcover
Prijs: € 32,50


Voedselbosrand

Boslandbouw, eetbare bomen en planten in rijen en randen

In voedselbosranden kun je een natuurlijke omgeving combineren met het telen van eetbare gewassen. Voedselbosrand is een inspirerend boek voor iedereen die met de principes van permacultuur en voedselbosbouw aan de slag wil.

Met het bestaande landschap als uitgangspunt laat Madelon Oostwoud de mogelijkheden zien voor voedselbosranden: randen en rijen oogstgevende planten en bomen, met een divers aanbod aan voedsel voor mens en dier. Denk aan hagen van grotere tuinen en perceelafscheidingen van boerenland tussen akkers en weilanden.

In ‘Voedselbosrand’ legt Madelon Oostwoud het verschil in werkwijze uit bij uiteenlopende uitgangssituaties en verschillende soorten bodems. Met voorbeelden van bestaande projecten, toegelicht door de eigenaars en ontwerpers. Oplossingen voor problemen rondom biodiversiteit, CO2-uitstoot en voedselproductie liggen voor het oprapen. De auteur brengt deze oplossingen op een plezierige, heldere en voor iedereen toe te passen manier in kaart. Bij deze publicatie hoort een losse plantenlijst.

Madelon Oostwoud is ontwerper en tuinauteur. Zij kweekt al jaren groenten, fruit en kruiden in de postzegeltuin achter haar huis. Ze heeft een voedselbos in Noord-Holland, geeft lezingen en workshops en schrijft voor tuintijdschriften.

Inspiratie voor aanleg, ontwerp en beheer van voedselbosranden
Bodemzorg, vaste eetbare planten, bosrandecologie
Inclusief losse bijlage met 250 soorten eetbare vaste planten

Lees exemplaar

In de pers

Auteur: Madelon Oostwoud
Druk: 2022, druk 1
Pagina’s: 128 + 68
Formaat: 17 x 21 cm
Uitvoering: gebonden, full colour; inclusief losse bijlage
Verschijningsjaar: 2022
Prijs: € 27,95


Mirabelles Voedselbos cover

Mirabelles Voedselbos

Auteur: Ina Curic | Illustraties: Kelemen Kinga | Vertaling: Louise van Luijk
ISBN 978-90-9033536-0 | Full colour geïllustreerd | Hardcover | 40 pagina’s | € 17,95

Enkele bladzijden zie link.

Dit inspirerende, hedendaagse kinderboek voor jong en oud gaat over het jonge meisje Mirabelle, dat door haar dorp wandelt en zaden, ondersteuning en advies verzamelt voor het voedselbos waar ze van droomt. Een voedselbos voor haarzelf en haar gemeenschap.
Mirabelles Voedselbos is geschreven door de Roemeense schrijfster Ina Curic en vertaald en uitgegeven door Louise van Luijk. Natuurorganisatie IVN is nauw betrokken geweest bij de totstandkoming en zal het boek gebruiken bij hun Tiny Food Forest project.

Naast een prachtig reisverhaal heeft het boek ook een grote didactische waarde vanwege de grote hoeveelheid reflectievragen en educatieve activiteiten. Het boek bevat veel kleurrijke illustraties en gedichten die tot de verbeelding spreken.

Het boek heeft reeds de onderstaande recensies ontvangen!

“Sommige verhalen zijn zo mooi dat we ze sprookjes noemen. Mirabelle’s Voedselbos is zo’n verhaal. Het is bovenal prachtig dat dit sprookje óók de werkelijkheid is. Dit boek biedt dan ook volop inspiratie om te genieten van eetbare natuur.”
Wouter van Eck, boer in Voedselbos Ketelbroek en voorzitter van Stichting Voedselbosbouw

“Ongetwijfeld helpt dit fantasievolle boekje kinderen (en volwassenen!) tot een werkelijke natuurbeleving te komen en hun daarmee verweven dromen te realiseren.
Dat dankzij de unieke kwaliteit van het boekje om met beelden én woorden verschillende typen mensen te bereiken: denkers, doeners en voelers.” Menno Swaak, Permacultuurcentrum Den Haag

“Een voedselbosavontuur zoals Mirabelle meemaakt, dat gun je ieder kind! We hopen dat vele kinderen zich in haar herkennen. Je dromen achterna gaan en de steun van je omgeving krijgen is prachtig. We dragen dit boek, en daarmee ook de vergroening van de omgeving van een kind en het onbezorgd spelen in de natuur een warm hart toe.” Vincent van der Veen, IVN Natuureducatie

“Een heerlijk boek voor kinderen én volwassenen. Het is zo divers als een voedselbos met een combinatie van lezen, kijken, dromen en doen. Een boek om van te smullen!” Rutger Spoelstra, architect en permacultuurontwerper


PRAKTISCH HANDBOEK VOEDSELBOSSEN

Ontwerp, aanleg en onderhoud van een eetbare bostuin

Kijk in het boek

Auteur Martin Crawford
ISBN: 978-90-77463-20-8 | hardcover | gebonden| full colour | rijk geïllustreerd | groot formaat | 384 pagina’s
Prijs: € 49,95

Als ‘voedselbos’ nog een onbekende term voor je is, kun je je inlezen met twee recente Volkskrantartikelen: Herfst en Winter.

Of bekijk de zeer recente video van het voedselbos van Martin Crawford dat – sinds de start van de aanplant in 1994 op een kale akker – een onherkenbare transformatie heeft ondergaan. Hoe trots kun je zijn als je kunt zeggen ‘Dit heb ik – of dit hebben wij – aangeplant!’.

Wij hopen dat dit boek nog veel meer mensen inspireert om percelen klein of groot om te toveren tot een voedselbos, zodat ook de natuur overal in ons land kan herademen.

De term ‘voedselbos’ roept algauw het beeld op van een natuurlijk, dichtbegroeid bos, dit is echter niet het geval: in het voedselbos worden weliswaar de groei-omstandigheden van jong natuurlijk bos nagebootst, maar de kruinlaag (ongeacht hoe hoog deze is) wordt zodanig ontworpen dat deze op de meeste plaatsen voldoende licht doorlaat voor wat eronder groeit.

In een goed ontworpen voedselbos kunnen de natuurlijke processen zich optimaal ontvouwen. De noodzaak tot bodemomkering, wieden of plaagbeheersing is dan minimaal. Er wordt een gezond en veerkrachtig systeem gevormd, waarin het bodemleven zich herstelt en de bodemvruchtbaarheid in stand wordt gehouden. Het is voedend en weldadig als een natuurlijke leefruimte voor mensen, vogels, insecten en andere dieren en bovendien een genot voor alle zintuigen.

De gewassen worden gekozen op grond van de functies waarin ze voorzien, o.m. de functie van voedselvoorziening voor mens, dier en bodem, als windkering, maar ook als bron van hakhout, vlechtmateriaal, verfstoffen, etc. Anders dan bij de gangbare eenjarige voedselteelt groeien er voor het merendeel doorlevende gewassen.

Met ruim twintig jaar ervaring in zijn voedselbos van 0,8 hectare geeft voedselbos pionier Martin Crawford inzicht in de aspecten die van belang zijn om dit complexe zichzelf in stand houdende systeem te doorgronden.
Om enkele daarvan te noemen: het werken met gewassen van diverse hoogtes, het werken met voornamelijk doorlevende gewassen (in tegenstelling tot de gangbare eenjarige voedselteelt), het ervoor zorgen dat er zo weinig mogelijk tot geen externe bemestingsbronnen nodig zijn, het ervoor zorgen dat er gedurende het gehele groeiseizoen voldoende voedselbronnen zijn voor vogels, insecten en kleine dieren die als plaagbestrijders kunnen fungeren, het ervoor zorgen dat het ontwerp zodanig is dat alles elkaar zoveel mogelijk versterkt, en er zo weinig mogelijk onderhoud nodig is.

Als je de samenhang tussen alle in het boek behandelde aspecten eenmaal doorgrondt, heb je voldoende aanknopingspunten om het betreffende terrein te observeren en kun je vervolgens je eigen unieke invulling geven aan je ontwerp.

In Praktisch Handboek Voedselbossen staat alles wat je moet weten, ongeacht of je een kleinere bostuin wilt aanleggen in je achtertuin of een voedselbos tot ontwikkeling wilt brengen op een groot stuk grond. Volgens Martin Crawford heb je voor een ‘echt’ voedselbos, met in de hoogste groeilaag ook bomen van meer dan 10m hoog, minimaal ca. 1000m2 nodig. Met minder grond kun je deze groeilaag weglaten en bestaat de kruinlaag uit lagere bomen, je zult dan meer energie moeten besteden aan plaagbeheersing en onderhoud.


Voedselbos

Inspiratie voor ontwerp en beheer

 • Auteur: Madelon Oostwoud
 • Prijs: € 29,95

Voedselbossen staan volop in de belangstelling, omdat ze bijdragen aan een duurzame voedselproductie. Ze kennen een hoge biodiversiteit en verrijken de bodem; ze zijn volledig zelfvoorzienend en klimaatbestendig. Pioniers op het gebied van voedselbossen toonden al aan dat hun percelen meer gezonde opbrengst leverden tegen lagere kosten. Daarmee vormen voedselbossen een volwaardig alternatief voor gangbare landbouw.

‘Voedselbos’ is de ideale kennis- en inspiratiebron voor ieder die een professioneel voedselbos wil aanleggen. Voor eigenaars en/of beheerders van natuurterreinen of bospercelen, particuliere grond- of landgoedeigenaren, bos- en natuurbeheerders, ambtenaren, boeren, tuinders en permaculturisten is dit boek interessant.

“Iedereen die aan de slag wil in zijn eigen groene terrein heeft met dit boek een prachtige inspiratiebron in handen.“ – Taco Blom, Permacultuur School Nederland

Het boek bevat een schat aan achtergrondinformatie en geeft waardevolle tips op het gebied van ecologie en landschap, dierenleven, beheer, opbrengst en nog veel meer.

 • Brede achtergrondinformatie
 • Ontwerpen, plannen en planten van een voedselbos
 • 18 voorbeeldprojecten inclusief plattegronden en plantenlijsten
 • Met handige lijstjes en tips
 • Met losse plantengids met 250 eetbare soorten
 • Fraai geïllustreerd

“De populariteit van voedselbossen groeit. Ik hoop dan ook dat mijn boek ‘Voedselbos’ velen – waaronder boeren, landgoedeigenaren en beheerders – enthousiast maakt om kennis over deze materie op te doen en ermee aan de slag te gaan.“ – auteur Madelon Oostwoud

Uit de pers

“Erg inspirerend en divers!” – EigenwijsBlij.nl >>

“Handleiding voor de perfecte bostuin: voor iedereen die een bos als achtertuin heeft, of wie gewoon geïnteresseerd is in nieuwe vormen van landbouw of eetbare bostuinen. Goed leesbaar, rijk geïllustreerd en inspirerend” – bionieuws

“Het is een kleine hype aan het worden, de voedselbossen. Lang niet alles dat voedselbos wordt genoemd, is het ook. Madelon Oostwoud heeft nu een prachtig boek gemaakt over het hoe en wat van voedselbossen en beschrijft ook achttien in België en Nederland bestaande voedselbossen. Het is daarmee een waarlijk standaardwerk geworden.” – MergenMetz

“Niet vaak valt de mond open van verbazing als we een boek de eerste keer doorbladeren. Wat een fraai geheel! ‘Voedselbos: inspiratie voor ontwerp en beheer’ is een compleet en uniek overzichtswerk” – MergenMetz

“Voedselbossen hebben veel meer functies dan de heersende monoculturen” – lees het interview met Madelon Oostwoud >>

Madelon Oostwoud is ontwerper en tuin-auteur. Zij kweekt al jaren groenten, fruit en kruiden in de postzegeltuin achter haar huis. Ze heeft een voedselbos in Noord-Holland, geeft lezingen en workshops en schrijft voor tuintijdschriften. Madelon schreef eerder de bestseller ‘Een kleine eetbare tuin met vaste planten’  die genomineerd werd voor de Jan Wolkers Boekenprijs 2016.


Permacultuur in je persoonlijke en sociale leven

INKIJKEXEMPLAAR

2017, 336 p.

incl. 42 oefeningen
ISBN 9789062240289
Auteur: Looby Macnamara
Vertaling Lien De Coster
Prijs: € 24,95

We worden allemaal met onze eigen uitdagingen geconfronteerd en hebben onze eigen beslissingen te nemen. Hoe nemen we die, in harmonie met onszelf, de ander en de Aarde? Looby Macnamara baseert zich op permacultuur. Ingegeven door de natuur en het ritme van de Aarde, baseert permacultuur zich op de zienswijze dat alles met elkaar samenhangt en schept het een denkkader waarmee we dergelijke holistische systemen kunnen weven. Deze permacultuurblik vult zij aan met kennis uit verschillende sociale disciplines als psychologie, communicatie en organisatiekunde, bekijkt de auteur de huidige sociale systemen en neemt ze ons mee op exploratie op zoek naar welbevinden op persoonlijke, sociale en mondiale schaal.

Macnamara levert met deze transdisciplinaire aanpak een origineel geluid om tot een wereld vol overvloed te komen. Het is een inspirerend betoog en tegelijkertijd, met de vele oefeningen, biedt dit boek een spiegel om te reflecteren op je eigen proces in het avontuur op zoek naar een leven in overvloed.

“Alles wat we doen heeft een rimpeleffect, zoals een druppel water in een plas of een steen in een meer. Als we reageren met een notie van hoop en verantwoordelijkheidsgevoel kunnen zulke rimpels enorm en positief zijn.” – Looby Macnamara

Auteur, docent en pionier van sociale permacultuur systemen
Looby Macnamara is docent permacultuur. Ze geeft ontwerp cursussen, cursussen rond zorg voor de mens en is actief bij leraaropleidingen sinds 2002 en maakt deel uit van het samenwerkingsverband Designed Visions. Van 2001 – 2006 was zij als bestuurslid verbonden aan de Engelse Permaculture Association, waarvan twee jaar als voorzitter. Nu steunt zij de vereniging als lid van de werkgroep onderwijs en is zij diploma-mentor.
Afgestudeerd als antropoloog, bezit Looby een rijkdom aan perspectieven die zij in haar theorievorming heeft verwerkt.

Recensie: Permacultuur in je persoonlijke en sociale leven
Permacultuur is meer dan tuinieren. Dat liet het boek van Looby Macnamara People and Permaculture in 2012 al uitschijnen. Permacultuur in je Persoonlijke en Sociale leven is de vertaling ervan door Lien De Coster. Zij herschreef het ook deels naar onze cultuur en weekte voor ons permacultuur los van zijn groene imago. De titel spreekt voor zich: het heeft met relaties te maken, met samenwerken, meewerken, patronen, en dit alles in een holistisch ecosysteem. Meer>>


Handboek ecologisch tuinieren

Het Handboek ecologisch tuinieren is meer dan zomaar een boek vol nuttige moestuintips: het geeft je een complete visie op ecologisch moestuinieren. Zo krijg je inzicht in al wat er leeft in je moestuin en tuinier je als de beste!

Dit boek is het resultaat van jarenlang zoek- en studiewerk van enkele Velt-ingenieurs. Het is een naslagwerk waarin je alle principes en technieken die momenteel in de ecologische teelt bekend zijn kan terugvinden. Daarnaast is het een praktische en overzichtelijke handleiding voor de amateurtuinier die in zijn moestuin biologische, gifvrije groenten wil kweken.

Deze grondig herwerkte editie bevat de nieuwste wetenschappelijke inzichten over bodemleven, bodemzorg, bemesting en gewasbescherming.

Auteurs: Greet Tijskens, Geert Gommers, Lieven David en Frank Petit-Jean
ISBN: 9789081612890
Pagina’s: 700
Gewicht: 2050 gram
Publicatiejaar: 2014
Prijs: € 43,00
Leden VELT prijs: € 29,50


De smaak van wildplukken

Fotografie: Jason Ingram
ISBN: 9789050116909
Druk: 1
Pagina’s: 144
Formaat: 17 x 22,5 cm
integraalband, full colour

Een vrolijke wildplukgids voor het hele gezin

 • Auteur: David Hamilton; fotografie Jason Ingram
 • Prijs: € 19,95

Wildplukken het hele jaar rond …

‘De smaak van wildplukken’ is een rijke inspiratiebron voor elke natuur- en tuinliefhebber en voor fans van eten uit de natuur. Van vogelmuur tot bosaardbei en van hazelnoot tot klaverzuring … Met dit wildplukboek boordevol tips en heerlijke recepten raakt je hele gezin verslaafd aan lekker buiten zijn en samen koken met ingrediënten uit de natuur en de tuin.

Wildplukken is een geweldige manier om samen buiten te zijn en weer in contact te komen met de natuur. Ontdek wat wildplukken zo leuk maakt, van bramen plukken tot bosbessen-pannenkoeken maken.

In elk seizoen zijn eetbare planten te vinden. Je kunt dus het hele jaar rond heerlijke dingen maken, zoals bovist-kebabs, strandbiet-huff-a-puffs, sumak-limonade en zoete aardappel-en-kastanjeburgers. Als je eenmaal ontdekt hebt hoe leuk wildplukken is, dan is er geen houden meer aan.

‘De smaak van wildplukken’

 • Met buitentips: waarop te letten en benodigdheden
 • Beschrijft 30 meest voorkomende eetbare planten: waar te vinden, hoe te herkennen en weetjes
 • Hoe eet je ze: wat te gebruiken en wat te vermijden
 • Met makkelijke, gezonde en lekkere recepten
 • Ingedeeld per seizoen: wildplukken en koken met ingrediënten uit de natuur het hele jaar rond

Uit de pers

“De recepten zijn vindingrijk en verrassend” – kookboekennieuws

“Een hartstikke leuk boek voor wie graag de natuur intrekt om er te oogsten. Leuk ook met kinderen. Alleen al vanwege die overheerlijke kersenlolly’s zou je het boek kopen!” – visdief.nl >>

David Hamilton is een fervente wildplukker, tuinier en tijdschriftjournalist. Hij schreef talloze boeken en geeft al tien jaar wildpluklessen.


Eetbare wilde planten

– 200 soorten herkennen en gebruiken – van auteurs Steffen Guido Fleischhauer, Jurgen Guthman, Roland Spiegelberger.
Alles wat je nodig hebt voor een verantwoorde ontdekkingsreis met eetbare wilde planten.
Compleet, doorwrocht en toch nog compact, met

 • Volop duidelijke foto’s en tekeningen (met beschrijving van de plantkenmerken) om de planten te herkennen,
 • Globale beschrijving waar ze in Nederland en België te vinden zijn,
  Een beschrijving van de inhoudsstoffen,
 • Beschrijving welk deel van de plant je op welk moment kunt eten en hoe (bijv blad van mei tot juni rauw, vanaf juli gestoomd of gestoofd, wortel december, zaad als knabbeltje of kiemgroente) en tips voor welke gerechten ze zich lenen,
 • Indicatie van de smaak,
 • Korte beschrijving van de geneeskrachtige werking,
 • Beschrijving van giftige planten waarmee verwisselingsgevaar bestaat,
 • Overzichtelijke kalender, waarin je kunt aflezen welk deel van welke plant op welk moment te oogsten is.

Volgepakt met informatie, zodanig dat je vol vertrouwen je ontdekkingstocht naar eetbare natuur kunt beginnen of voortzetten, en toch nog handzaam genoeg om onderweg mee te nemen, als je dat zou willen.
Ingenaaid, 248 pags., index, kleurenfoto’s en plantentekeningen.  Kijk hier alvast in het boek.

Kijk hier voor een uitgebreide recensie, met dank aan Norbert Mergen.

full coulour 247 pagina’s
€24,95


Eetbare wilde planten

– essentieel voor de ontgifting
Auteur: Marion de Kort

Over de ontbrekende beschermende voedingsstoffen: supervoeding van eigen bodem

In Eetbare wilde planten – essentieel voor de ontgifting wordt de baanbrekende ontdekking van de ontbrekende beschermende voedingsstoffen, die in eetbare wilde planten nog rijkelijk aanwezig zijn, door Marion de Kort helder uiteengezet. Supervoeding van eigen bodem !
N.B. In dit boek géén illustraties van eetbare wilde planten, zie daarvoor het 200-Eetbare wilde planten boek.

Inhoudsopgave

122 pagina’s
€16,90


Een kleine eetbare tuin

Makkelijk tuinieren voor tuin, balkon en terras van 6 tot 60 vierkante meter
Auteur: Madelon Oostwoud

Met losse Eetbare tuinplanten-lijst met meer dan 200 soorten in tekst en beeld.

Inkijkexemplaar

Genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs 2016
Moestuin en siertuin in één… Genieten van heerlijk fruit, groente, kruiden en eetbare bloemen van ‘eigen grond’ kan ook met een kleine tuin of balkon. Dit boek biedt volop inspiratie voor ontwerp, aanleg en onderhoud van een kleine eetbare tuin met vaste planten. En dat alles zonder veel werk en onderhoud. De vele praktische tips, haalbare voorbeelden en ontwerpen helpen je op weg!

Geurige, kleurige & smaakvolle tuinen
‘Een kleine eetbare tuin’ biedt een verse kijk op tuinaanleg en geeft een 10-tal tot in detail uitgewerkte ontwerpen met bijbehorende plantenlijst.

 • Een eetbare siertuin aanleggen op het balkon, in bakken en in de volle grond
 • Met vaste planten (zonplanten, schaduwplanten, hoog, laag, vast, pot)
 • Inspirerende tips voor tuinaanleg en tuinontwerp
 • Optimale benutting van zonlicht en regenwater
 • Vaste, winterharde, overblijvende en zelf zaaiende planten, dus weinig onderhoud
 • Zaaien, stekken, vermeerderen, scheuren
 • Gereedschappen, harde materialen, steunen van klimplanten
 • Dieren en insecten lokken en afweren, composteren
 • Tips voor oogsten, bewaren en verwerken
 • Met losse plantenlijst als keuzewijzer: meer dan 200 soorten eetbare vaste planten (met informatie over o.a. grondsoort, groeiwijze en toepassing in de keuken)

Een heerlijk creatief boek, ook geschikt voor beginners. Nu ook met leeslint!

Uit de pers
“Eindelijk een Nederlands boek over wat permacultuur nastreeft: samenwerken met de natuur, óók op kleine schaal, in eigen tuin. Met de losse lijst vaste eetbare planten heeft Madelon baanbrekend werk verricht.” Taco Blom Permacultuur School Nederland

“Moestuin en siertuin in één: rabarber en kattenstaart gaan goed samen! Hoe tover je een kleine stadstuin om in een eetbaar paradijs? […] ‘Een kleine eetbare tuin’ vult hét gat tussen gangbare moes- en siertuinboeken” – Aldus: roosgoesgreen.

Radio-interview

“Een verrassend goed en compleet boek” – MergenMetz

Harde kaft, full colour 184 pagina’s
€24,95


TUINSMAKELIJK-coverL

Tuinsmakelijk

Vera Greutink

Inkijkexemplaar

Tuin smakelijk! bevat ontelbare tuintips, technieken, concrete voorbeelden en ervaringen Vera Greutink laat zien hoe je makkelijk en op een natuurlijke manier allerlei eetbare planten kunt telen en toepasbaar op verschillende schalen. Of je nu een tuin in je potten kweekt, eenjarige groente teelt, of een mooie permanente bostuin aanlegt. Vera leert je hoe je op een natuurlijke manier kunt tuinieren, waarin je met de natuur meewerkt. Spuiten hoeft niet, de bodem wordt met respect behandeld, spitten blijft achterwege en eetbare planten worden in kleurrijke polyculturen geteeld. Hierdoor creëer je een gezonde en productieve tuin waarin je bodem en planten een natuurlijk evenwicht vinden, weerbaarder zijn en gezonder blijven. Deze werkbesparende technieken maken tuinieren ook veel plezieriger en ook voor de drukke, moderne mens haalbaar.

Paperback, full colour 240 pagina’s
€27,50


Onkruidboek

Iedere tuinier kent de strijd tegen onkruid. Toch is onkruid veel meer dan een ongewenste gast in je tuin. Dit Onkruidboek zal je blik verruimen. Het leert je niet alleen onkruid te herkennen, maar ook te benutten, en er zelfs van te genieten. Zo kun je van je vijand een vriend maken.

Deze praktische gids bevat karakterschetsen van veelvoorkomende onkruiden en woekerende tuin- en moestuinplanten. Met extra aandacht voor de meest hardnekkige soorten als brandnetel, zevenblad en heermoes. Daarnaast vind je vele bestrijdingstips en recepten.

Dit is ook een boek dat je mee de tuin in neemt om te ontdekken wat je nog niet eerder had gezien. Bovendien is het een inspirerend leesboek vol interviews met bekende en onbekende tuinders, kwekers, koks, kunstenaars en onderzoekers.

Suze Peters, Lotte Stekelenburg en Caroline Zeevat niet ledenprijs €20,00

ledenprijs €16.50 VELT
boekhandelsprijs €19.99
isbn978-90-5908-633-3
blz 192
jaar uitgave 2015


Groenten fermenteren

van seizoen tot seizoen

Ontdek in Groenten fermenteren hoe je eenvoudig en veilig seizoensgroenten fermenteert én hoe je deze fermenten gebruikt als smaakmakers in gerechten.

Groenten, zout en een pot waarin je die ingrediënten verzamelt: meer heb je niet nodig om aan de slag te gaan met fermenteren. Het boek Groenten fermenteren doet glashelder uit de doeken hoe je groenten fermenteert aan de hand van de droge methode en de natte methode. Heb je de basis onder de knie, dan kun je volop spelen met smaak, kleur en textuur. Zo maak je in elk seizoen je eigen unieke fermenten.

Een reeks verrassende recepten toont je vervolgens hoe je deze zelfgemaakte fermenten kunt verwerken. Zo hoeft er nooit een pot onaangeroerd in je koelkast of kelder te blijven staan.

Maak de fermentatiekok in je wakker en dompel je onder in een bruisend keukenavontuur!

Auteurs: Sam Dewilde, Leentje Speybroeck, Emelie Heller
ISBN: 9789492907080
Pagina’s: 96
Publicatiejaar: 2021

Prijs: € 25,00
Ledenprijs VELT: € 20,00


Lang leve de oogst

Lang leven de oogst is een handig doe-boekje vol nuttige informatie en recepten om je oogst lekker te verwerken. Je krijgt een overzicht van allerlei technieken, waaronder steriliseren, drogen en inkuilen.

Of je nu jam en chutney maakt, sap perst of groenten droogt, het resultaat is heerlijk.

Auteur: Emelie Heller
ISBN: 9789081612852                                    Inzien
Pagina’s: 97
Gewicht: 97 gram
Publicatiejaar: 2013

Velt leden prijs: €4,-
Boekhandel prijs: €5,50


hetbodemvoedselweb

HET BODEMVOEDSELWEB

Alle kleine beestjes helpen
Jeff Lowenfels, Wayne Lewis
Vertaling Marc Siepman

Inkijkexemplaar

Slimme tuiniers weten dat de bodem alles behalve een dooie boel is. Een gezonde bodem barst van het leven – niet alleen regenwormen en insecten, maar ook een verbijsterende hoeveelheid bacteriën, schimmels en andere micro-organismen.
Als we kunstmest gebruiken, dan beschadigen we het microbiële bodemleven dat zorg draagt voor gezonde planten en worden we steeds afhankelijker van een arsenaal aan kunstmatige substanties, waarvan er veel giftig zijn voor mensen en andere levensvormen. Maar er is een alternatief voor deze vicieuze cirkel: tuinieren op een manier die het bodemvoedselweb versterkt in plaats van verzwakt. Het bodemvoedselweb is een complexe wereld vol met organismen die door hun interacties een voedende omgeving creëren voor planten. Door jargon te vermijden maken de auteurs de voordelen van zorg voor het bodemvoedselweb voor een groot publiek bereikbaar, van ecologisch tuiniers tot weekendtuiniers die simpelweg gezonde, weelderige planten willen zonder het gebruik van chemicaliën.

Het bodemvoedselweb is de Nederlandse vertaling van Teaming with Microbes, een standaardwerk dat al veel lof heeft mogen oogsten.

“Uitmuntend… Een kort, duidelijk overzicht van wetenschappelijke informatie waarmee elke tuinier bekend zou moeten zijn.” – Monterey Herald

“Dit intense boekje zou de manier waarop je tuiniert zo maar kunnen veranderen.” – St. Louis Post-Dispatch

“Dit boek moet iedere tuinier lezen om een duurzame, gezonde tuin te kunnen creëren zonder chemicaliën te gebruiken.” – Detroit News

“Dit is het meest complete boek dat verkrijgbaar is over ecologisch moestuinieren… Warm aanbevolen aan alle tuiniers, hoveniers en iedereen die voor een gazon of tuin zorgt.” – Nature’s Way Resources

Paperback, full colour 240 pagina’s

€ 24,95


HOLZER’S PERMACULTUUR

Sepp Holzer

Sepp Holzer, een boer uit Oostenrijk nam in 1962 het bedrijf van zijn ouders over en bouwde dat uit tot een succesvol duurzaam boerenbedrijf. Toen Sepp Holzer begon te boeren kwam hij net van de landbouwschool. Al gauw moest hij concluderen dat hij alles wat hij had geleerd, weer moest vergeten. Hij begon zijn bedrijf in harmonie met de natuur te beheren. In zijn ervaring leidt alleen die benadering tot een gezonde planten- en dierenwereld. Waar zijn buren het hoofd niet boven water hielden, creëerde Holzer een waar paradijs. Nu wil iedereen weten ‘hoe hij het doet’. De meest voorkomende vragen beantwoordt hij in dit boek.

Veel van zijn tips zijn direct toepasbaar, ook in ons vlakke land, ook in een kleine tuin. Hij behandelt ondermeer:

 • 1. Landschapsarchitectuur (ecologisch evenwicht, ontwerpideeën, verhoogde bedden, watertuinen).
 • 2. Landbouwmethoden (principes, bodemvruchtbaarheid, probleemplanten, oude plantenrassen, polyculturen, varkens als medewerkers).
 • 3. Fruitlandschappen (aanleg en onderhoud, vraat, (oude) fruitsoorten, enten).
 • 4. Paddestoelen kweken op hout en stro in de tuin of op het balkon.
 • 5. Tuinen (moestuinen, apotheek, bemesting, slakken, wormen, stadstuinen, plantenlijst).

Sepp Holzer brengt hier de waardevolle kennis samen van een leven lang observeren en experimenteren. Wie het leest zal popelen om zelf aan de slag te gaan.

Sepp Holzer’s gevecht met het gevestigde landbouwsysteem bezorgde hem in Oostenrijk de naam ‘boerenrebel’. Hij geeft wereldwijd lezingen en advies. Over hem is de film ‘Der Agrar-Rebell’ gemaakt. Kijk ook op internet. Ik putte ook altijd kracht uit de natuur: wanneer ik weer eens in de clinch lag met de autoriteiten, zwierf ik urenlang over mijn land, terwijl ik zaad verzamelde en op andere plekken verspreidde. Ook haalde ik nieuwe energie uit het observeren van mijn dieren en planten.

Sepp Holzer brengt hier de waardevolle kennis samen van een leven lang observeren en experimenteren. Wie het leest zal popelen om zelf aan de slag te gaan.

Recensie MergenMetz

Permacultuur werkt niet tegen de natuur in, maar met haar samen. Vertaling Marion de Kort, met een voorwoord van Fransjan de Waard.

paperback met foto’s in kleur 320 pagina’s

€19,95


TUINEN VAN OVERVLOED

Fransje de Waard

Permacultuur als duurzame inspiratie voor de leefomgeving.

Eind jaren zeventig ontstond in Australië een aantal nieuwe ideeën over de ontwikkeling van duurzame ecosystemen. De daaruit volgende principes kregen de naam ‘permacultuur’: permanente (agro)cultuur.
Twintig jaar later zijn de toepassingen van dit pakket oersimpele, ecologische principes overal terug te vinden. De tien principes van de permacultuur blijken niet alleen ecologisch van aard, maar bevatten tevens potentieel voor maatschappelijke vernieuwing.
Dit boek zet deze principes voor u op een rijtje en laat zien hoe er overal ter wereld wonderen mee worden verricht. Het boek nodigt u vervolgens uit om zelf aan de slag te gaan.

Het eerste Nederlandstalige boek over permacultuur uit 1996, door Fransje de Waard. Lange tijd was het niet leverbaar maar onlangs werd nog een flinke stapel boeken ontdekt waardoor het nu tijdelijk alsnog verkrijgbaar is!

Paperback 256 pag.
€12,50 UITVERKOCHT

Het was uitverkocht maar in verband met de aanhoudende vraag werd het bijgedrukt. Het boek kreeg een andere omslag, de inhoud is hetzelfde. Het nawerk (nuttige adressen) werd geactualiseerd.

Paperback 240 pag.
€ 14,95


Ecologisch tuinieren voor beginners

Een uitgave van Velt vzw Vereniging voor Ecologische Leef- en Teeltwijze.
Velt is een vereniging zonder winstoogmerk of non-profitorganisatie. We investeren de opbrengst van de productverkoop rechtstreeks in het waarmaken van onze groene droom.

Dat ecologisch tuinieren niet moeilijk is, bewijst Ecologisch tuinieren voor beginners. In dit boekje maak je snel kennis met de basis van het ecologisch tuinieren.

Hoe verzorg je de bodem? Waarom kies je voor vruchtwisseling? En hoe bescherm je je groenten tegen plagen en belagers? Je krijgt ook een overzicht van de tuinactiviteiten, van maand tot maand.

Ecologisch tuinieren voor beginners richt zich tot beginners en gaat uit van een kleine tuin en gemakkelijke teelten. Maar ook voor wie het wat groter of moeilijker ziet, is dit een goede basis voor succes.

Auteurs: Geert Gommers en Greet Tijskens
ISBN: 9789080062672
Pagina’s: 71
Gewicht: 153 gram
Publicatiejaar: 2014

Prijs: € 10,-      Ledenprijs: € 7,-


ECOLOGISCHE TEELT VAN KLEINFRUIT

Een uitgave van Velt vzw Vereniging voor Ecologische Leef- en Teeltwijze.

Wat is er heerlijker dan zomaar fruit te kunnen snoepen, recht van de struik en nog wel op kinderhoogte? Met kleinfruit kan het. Bessen vragen weinig plaats, je hebt er al snel vruchten van en ze zijn gewoon erg lekker. Zelfs in een klein tuintje kan één bessenstruik voor extra tuinplezier zorgen. Of wat dacht je van een vijgenboompje in een pot of van aardbeien in een toren, misschien kies je liever voor originele eetbare bessen in je siertuin? Kortom: met kleinfruit kan je heel veelzijdig aan de slag. Dit boekje geeft je massa’s tips voor geslaagd èn vooral ecologisch tuinplezier. Nieuw in deze tweede druk zijn de hoofdstukken over vijgen en aardbeien. Het hoofdstuk “Bewaren en verwerken” stelt je in staat om langer te genieten van je kleinfruit. En ook het hoofdstuk “Wilde bessen in de siertuin” voegt een bijzondere dimensie toe aan deze editie.

pocket
179 pag.
€7,95