|

Presentatie: Introductie in de Permacultuur

In het kader van de “Gezond verstand avonden” wordt op maandag 1 september een “introductie in de Permacultuur” verzorgt door Leo de Groot, van de werkgroep Permacultuur van Transition Town Parksjtad.
De avond vindt plaats in de zaal van Hoeve De Corisberg, Corisbergweg 1, Heerlen. Aanvang 20.00u, welkom vanaf 19.30u, entree €10,-
Aanmelden: "> telefoon: 06-19404382

Wat is Permacultuur?
De term is afgeleid van het Australische woord permaculture, permanent en (agri)culture.
Het is al heel oud en werd toegepast door de Aboriginals, Indianen en andere natuurvolken over de hele wereld. Permacultuur is in de jaren 70 omschreven in Australië door twee Australische biologen, Bill Mollison en David Holmgren. Door de relaties in de bossen van Tasmanië te onderzoeken en de belangrijkste ecologische principes van dit systeem te achterhalen hebben ze een methode ontwikkeld die mensen in staat stelt zelf een functioneel ecosysteem na te bouwen.
Permacultuur is een ontwerpsysteem, waarmee je een functioneel systeem ontwerpt met de sterkte en de veerkracht van een natuurlijk ecosysteem en dat de mens in al zijn behoeften voorziet in samenwerking met de natuur. Het doel van permacultuur is samenwerking tussen de mens en de natuur, gericht op een lange termijn overleving van beide.
Alhoewel permacultuur als een praktisch ontwerpsysteem werd ontwikkeld, is het meer en meer ook een ‘ethisch’ systeem geworden. Het is een levensfilosofie van samenwerking tussen alle levende wezens en elementen, waarvan de mens er ook één is. Voedsel, bodem, water, energie, huisvesting, sociale en financiële structuren zijn de belangrijkste werkterreinen geworden. De 12 permacultuurprincipes omschreven door David Holmgren, zijn universeel en over de hele wereld toe te passen.

2014.09.01 HEERLEN

Vergelijkbare berichten