Repairbus Amsterdam naar Brunssum!

De Repairbus op bezoek in Maastricht

In Woningcorporatie de Wellerij, aan de  Raadhuisstraat 21 B, centrum Brunssum, draait het op zaterdag 26 mei allemaal om repareren. Tussen 13.00 uur en 16.30 uur staat het team van Repaircafé Geredgoed klaar om gratis te helpen bij alle mogelijke reparaties. Gereedschap en materialen nemen de reparateurs zelf mee. Er zijn elektrotechnici, naaisters, iemand voor hout en metaal, een computervraagbaak, fietsenmakers en iemand voor de fijne, kleine klussen! Mensen die het Repaircafé bezoeken, nemen van thuis kapotte spullen mee.
Broodroosters, lampjes, föhns, kleding, fietsen, speelgoed, servies……alles wat het niet meer doet is welkom en maakt kans op een geslaagde reparatie. De vaklui in het Repaircafé weten bijna allemaal raad.
Bent u tevreden over een reparatie, dan zijn we heel blij met een vrijwillige bijdrage.

Precies een jaar geleden mei 2011, startte de Wellerij een duurzaamheidsoffensief om het bewonersgedrag van hun huurders om te buigen naar meer milieubewust handelen. Dat gebeurde als eerste in de hoogbouwflatwijk Achter de Locht. Nu, precies een jaar later zijn we weer uitgenodigd om midden in het centrum van Brunssum in de Wellerij te komen repareren.
Alsof dat niet al genoeg aandacht trekt, – het is dan  markt –  komt die middag ook de landelijke Repairbus uit Amsterdam om ons RepairCafé GeredGoed, aangesloten bij de Stichting Repaircafé, in het zonnetje te zetten!  En om uiteraard aandacht te vragen voor de repareergedachte, die inmiddels internationale bekendheid heeft gekregen in de ons omringende landen en ver daarbuiten tot in de New York Times, zie artikel op www.repaircafe.nl.
Door repareren te promoten, wil RepairCafé GeredGoed bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. Dat is hard nodig, vindt Petra Timmermans. “In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet in het systeem. Met het Repaircafé willen we daar verandering in aanbrengen.

Het Repaircafé is ook bedoeld om buurtbewoners op een nieuwe manier met elkaar in contact te brengen. En te ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in de buurt aanwezig zijn. Samen repareren kan leiden tot leuke contacten in de buurt. Ons devies is: “Wij repareren, maar wij willen het ook ú leren!”

Door kapotte spullen zelf te repareren, werken we mee aan het tegengaan van overproductie, besparen we op kostbare grondstoffen én geld! Tevens beperken we de CO2-uitstoot, want als we oude spullen langer gebruiken, is er minder energie nodig voor het maken van nieuwe producten.
Denkt u dat dit een druppel op een gloeiende plaat is? Nee, hoor! De consument bepaalt en wanneer de consument bewust met zijn leefomgeving omgaat, zal er op den duur wezenlijk iets veranderen.”

Voor wie nog niet eerder van ons gehoord heeft:
Repaircafé GeredGoed is vanuit de Transitiontownsbeweging in november 2010 opgericht in de Luciushof, centrum Heerlen en opereert steeds op de laatste zaterdag van de maand (9 x per jaar). Dit jaar leiden we een zwervend bestaan, omdat wij op verschillende plekken in de Parkstad-gemeenten de repareergedachte willen verbreiden in de hoop dat anderen in hun eigen wijk ook een Repaircafé beginnen.
Gezien de bewustwording op milieu en economisch gebied, kunnen wij ons steeds meer in belangstelling verheugen.

Kom zaterdag 26 mei eerst maar eens kennis maken en kijk thuis eens naar die kapotte spullen die je nog steeds niet hebt willen weggooien, omdat ze je dierbaar zijn en neem ze mee naar het Repaircafé. En hebt u niets te repareren, loop dan eens binnen in de Wellerij voor een kop koffie en een praatje. Ook zal er een leestafel zijn met boeken en informatie die er toe doen.

Ter informatie: De Repair Bus, met aan boord gereedschap en reparatiedeskundigen, rijdt door heel Nederland om overal lokale groepen op weg te helpen of in het zonnetje te zetten. Ze zal op de stoep voor de Wellerij geparkeerd worden.

Hebt u prangende of specifieke vragen vooraf, bel dan naar Petra Timmermans 045 5710055 of mail geredgoed(at)gmail.com.

Vergelijkbare berichten