|

Repareren heeft een duurzame toekomst

Zaterdag 27 oktober jl. kwamen in het bezoekerscentrum van De Twaalf Ambachten in Boxtel rond de 50 reparateurs uit het hele land bijeen.

De dag was een initiatief van Stichting De Twaalf Ambachten, die zich al 35 jaar inzet voor duurzame techniek, gesteund door Repaircafé Nederland Onder de vijftig deelnemers waren circa 35 reparateurs van Repair Café’s, tekenend voor hun grote opkomst de laatste paar jaar.

Deze studiedag beoogde ondersteuning te bieden bij de steeds moeilijker wordende technische reparaties. De deelnemers kregen informatie over reparaties van huishoudelijke apparaten tot klokken, van fietsen (zelfs elektrische) tot autocomputers, meubels en kunststofvoorwerpen. Zij konden workshops volgen van diverse reparatiedeskundigen, zoals René Kragt (Philips Research), industrieel ontwerper Wim van Overbeeke en Sietz Leeflang, oprichter van De Twaalf Ambachten en uitvinder van onder meer het waterloze composttoilet.

Sietz Leeflang van de Twaalf Ambachten sloot de dag af met een toespraak, waarin hij de hoop uitsprak dat het thema repareren eindelijk eens gaat doordringen in de wereld van ontwerpers. En dat er meer werkgelegenheid komt in de reparatiesector. “Dat zou kunnen door het btw-tarief voor reparateurs te verlagen, of zelfs helemaal geen btw te heffen op reparaties.”

Presentatie en tips reparatie elektrische apparaten

Verreweg het moeilijkst te repareren zijn moderne elektrische en elektronische apparaten in de categorieën witgoed en bruingoed. De deelnemers werden blij verrast door een bijzondere voordracht van ir. René Kragt, lid van adviesraad Twaalf Ambachten en in het dagelijks leven werkzaam in een van de belangrijkste researchcentra van ons land. Zijn inleiding bood vele belangrijke tips voor het veilig repareren van elektrische apparatuur.

Zijn voordracht staat nu op de website van de Twaalf Ambachten: een uit punten en aanwijzingen bestaande presentatie. We wijzen er op, dat de uitgebreide mondelinge toelichting die René erbij gaf hierbij nog niet kon worden weergegeven, maar dat men werkt aan een publicatie waarin die toelichting, waar nodig met extra illustraties, verwerkt wordt. Maar ook zonder toelichting brengt de presentatie een reeks unieke tips! René Kragt hield een diepgaande presentatie over zijn ervaringen en tips met het repareren van elektrische apparaten. Hoe doe je dit veilig? Welk gereedschap heb je minimaal nodig? Wat zijn veel voorkomende problemen en hoe verhelp je die?

Met dank aan:

Repair Café Nederland
Stichting Twaalf Ambachten
en de foto’s van Boyd Noorda, sociamedia.nl

Vergelijkbare berichten