docent Leo de Groot

Verslag Cursus Natuurlijk Moestuinieren Deel 1

docent Leo de Groot
Verslag door Eduard Donners
Het is woensdag 18 Februari 2015 en de cursus start onder leiding van Leo de Groot.

We starten met de kennismaking van elkaar, de “leerling” groep bestaat uit 9 mensen met een interesse en affectie voor eerlijk en vooral natuurlijk moestuinieren.
Het is een gezellige groep waar onder het genot van koffie, thee en koekjes dan ook veel word gelachen maar ook goed geluisterd naar meester Leo.
Er word door iedereen een korte leuke tuin ervaring gedeeld gevolgd door een spel om kennis te maken, welk spel ? kom daar zelf maar eens heen kijken bij een volgende cursus, we willen niet teveel spoilen.

Dan begint uitleg over permacultuur en de ethische principes zorg voor de aarde, zorg voor de mens en het delen van overvloed, gevolgd door de 12 permacultuur principes van David Holmgrem en word gesproken over andere inspirators zoals Sepp Holzer .

Tijd voor een kleine pauze en wederom een spel om de samenhang van de dieren, mensen en leef omgeving visueel vorm te geven.
Denk hierbij aan zon, water, wind, mens, slakjes, heg, boom, bij …..
Natuurlijk verschilt iedere tuin, de 1 heeft zanderige grond direct bij zijn huis, een ander heeft een moestuin met löss of leemgrond op een volkstuin complex (zoals ik zelf), deze zou je dan in zones kunnen indelen, zone 1 dicht bij je huis zet je kruiden of sla die je vaak gebruikt, in de laatste zone zou je bomen of andere planten kunnen zetten die niet veel omkijken nodig hebben.
Misschien wil je ook wel dieren zoals kippen (eieren, mest, natuurlijke tractors die je land omploegen en vrij van “on”kruid en ongedierte maken), eenden eten graag slakjes, heb je een groot gebied dan zijn varkens of schapen ook zeer hulpzaam bij grasvrij maken zonder om te hoeven ploegen, ook bemesten ze gelijk je stukje grond, wel belangrijk dat je ze kunt verplaatsen, het moestuintje van vorig jaar kan de nieuwe plek worden, de oude plek is vrij van onkruiden en al bemest, zo werk je samen met de natuur ipv zoals nu in de mono cultuur gebeurt tegen de natuur.

Als je een nieuwe tuin begint kun je natuurlijk ook omgevings tips zoeken bij je buren, bij andere gebruikers van een tuin complex of op internet zijn ook website’s te vinden waar windrichtingen, temperatuur, zon of neerslag van de afgelopen jaren te vinden zijn.
Maar vergeet zeker niet zelf te observeren  wat je tuin doet, experimenteer hier ook mee, misschien krijg je wel schaduw door een gebouw of boom, zijn er natte plekken in je tuin of plekken die heel droog zijn, hierop kun je je beplanting aanpassen, zelf een natte plek creeëren door een klein vijvertje te maken.

PAS OP SPOILER ALERT !!!

Als afsluiter krijgen we dan ook een leuke doe opdracht.
Maak een plattegrond van je tuin, in tegenstelling tot het gebruikelijke noorden is bovenaan heb ik gekozen voor de compas richting bij de ingang van mijn moestuin, daar het mijn eerste volledige jaar word, staan er nog niet veel plantjes.
Gewapend met een compas en goede zin ga ik naar mijn tuintje, zal hier dan ook wat foto’s van plaatsen en dit in verdere delen van het verslag toevoegen samen met foto’s van de Dobbeltuin te Meezenbroek.
Kijk ook eens op de Faceboek pagina van Parksjtad Transition Town .

Foto 1: De moestuin zoals de er nu bij ligt. Afgelopen jaar stond die vol gras en “on”kruid. Met de kennis van nu zou ik het net iets anders gedaan hebben, bv ipv om te spitten de grond te mulchen …

Moestuin

Foto 2: Het kompas om het oosten (opkomen zon), westen, noord en zuid te bepalen.

kompas

Foto 3: De schets van de Moestuin met aanvullende gegevens zoals dominante windrichting. Deze schets zal later ook als fundering van het ontwerp dienen en aangevuld worden met observaties ter plekke.

tuin schets

Vergelijkbare berichten