|

Verslag Cursus Natuurlijk Moestuinieren Deel 3

Verslag door Eduard Donners

Biologisch zaad van het biologisch kruidentuintje
Biologisch zaad van het biologisch kruidentuintje

Het is woensdag 4 maart, tjee wat vliegt de tijd voorbij, we starten met onze 3de les natuurlijk moestuinieren op basis van Permacultuur.
Zoals je misschien al aanvoelt gaat het deze keer vooral over zaaien.
Misschien denk je, hoppa gewoon zaad strooien en klaar. Niks is minder waar, ieder plantje heeft een zaai tijd, de zaadjes kunnen voor gegroeid worden, maar niet alle zaadjes sommige kunnen beter direct in de grond, andere kunnen beter dieper in de grond, andere juist weer ondiep.
Hier een afbeelding van een zaai kalender wil je een duidelijke grote versie dan moet je op de link eronder drukken.

Zaaikalender

Hier kun je het grote formaat van de zaaikalender (op zaaikalender klikken) vinden.

We gaan in groepjes bij elkaar zitten en bespreken wat het beste in je tuin past, wil je 1 jarige planten zaaien of toch liever meerjarige planten?
Misschien wil je ook wel een boom erbij. Deze kun je vaak beter bij een goede kweker halen. Die bomen zijn vaak al 2 of meer jaar oud en kun je vaak direkt genieten van lekkere vruchten.
Houd ook rekening met zon, wind of zelfs andere plantjes, knollen en kolen gedijen ook in de schaduw waar sommige kruiden dit weer niet doen.
Ook helpen plantjes elkaar, bladluis houd niet zo van lavendel , mooi om tussen je rozen (eetbare bestaan ook) te plaatsen, knoflook verdrijft ook beestjes maar is jammer genoeg ook niet goed voor meerdere planten, wel heerlijk voor in het eten.
Zo bestaat er ook plantje waar slakjes niet zo van houden, de naam is Hysop.

Hysop
Hysop , ook wel heilig kruid genoemd.

Uitgebreide info over hysop vind je op deze facebook pagina .

Als laatste spreken we over zaad bewaren, goed zaad is immers het begin van een goede gezonde plant.
Zaad kan piepklein zijn, mint is heel klein, ander zaad is weer groot en moet dan vaak ook dieper gezaaid worden, je kent er beslist enkele zoals pompoenzaad of zonnebloem zaad dat je vaak ook in eten terug vind.
Laat ook een plant of kool doorgroeien, dit kan soms wel meer dan 1 jaar duren, geduld is een schone zaak en je hebt prachtig zaad voor vele nieuwe plantjes of om misschien wel om met iemand te ruilen. Vraag bij ruilen wel of het echt het zaad is dat je wil, niet fijn als je plots “onkruid” hierdoor krijg. Bij zaadjes uit de winkel weet je zeker dat dit niet het geval is, wel goed kopen , niet van bedrijven die genetisch manipuleren !!!

Zooo dat was het weer voor deze week , verheug me al op de 4de maar jammer genoeg laatste theorie les en niet onbelangrijk het experimenteren met verschillende plantjes. Niet ieder plantje wil het doen in je eigen tuintje, misschien is het de grond, misschien wel de plek of natuurlijk de natuurlijke vijanden die je plantje maar al te graag willen eten.

Vergelijkbare berichten