Verslag Cursus Natuurlijk Moestuinieren Deel 4
Verslag door Eduard Donners
Het is woensdag 11 maart 2015 en alweer de 4de en laatste theorie les van de cursus natuurlijk moestuinieren.
Deze keer word de cursus bijgestaan door Mathieu Wijts van Velt Zuid limburg.
VELT staat voor Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren, een grote organisatie ontstaan in België. Samen met Nederland telt de vereniging inmiddels 14500 leden.
Wil je graag meer weten bezoek dan via deze link de website van VELT of je kunt eens een kijkje nemen op de facebook pagina van Velt Zuidlimburg.
Zeer zeker een goede vereniging waar je veel info kan vinden en ook zeer interessante boeken kan kopen voor de biologische tuinier.
Deze theorie les begint met de huiswerk opdracht, de indeling van je tuin met daarin je teeltplan.
Prachtig wat sommige mensen willen planten en natuurlijk ook weer een inspiratie aangaande gewassen, de tuin lijkt bijna te klein.
De een heeft een hele lijst van gewassen, de ander een korte lijst daar de tuin heel klein is.
We spreken ook af om contact met elkaar te houden wat ik persoonlijk heel fijn vind, je bouwt door je gelijke liefde voor tuinieren toch al snel een band op.
Niet onbelangrijk is de gewas bescherming, je wilt immers wel kunnen oogsten, maar GEEN gif op de plantjes spuiten.
Je heerlijke plantjes zijn ook een genot voor de slakken, woelratten, vogeltjes en andere medebewoners van je tuin.
Zo kun je verschillende gewassen bij je tuin zetten die natuurlijke vijanden aantrekken of plantjes die “indringers” verjagen.
Heb je een eigen tuin dan kun je ook kiezen voor beestjes die je helpen, zo eten Indische loopeenden graag slakken, kippen jagen op insecten.
Ook kun je schuilplekjes maken voor dieren zoals de egel die ook van slakjes kan genieten of een vijvertje voor kikkers/padden.
Laat je je plantjes lang genoeg groeien, bij enkele duurt dit wel 2 jaar dan kun je ook zaad verzamelen en het volgend jaar planten of misschien wel ruilen met bevriende tuiniers.
Ook altijd leuk om bv een zaad dag op je moestuin complex te organiseren. VELT bezoekt ook graag tuintjes, hier kun je dan kennis delen of opdoen.
Ieder plantje heeft ander zaad, de ene grote zaden, een ander plantje weer piepklein. Kijk wel uit met het zaad oogsten, je wil misschien niet dat je tuin volstaat met 1 planten soort.
Let ook goed op welk zaad je aanschaft, je wil natuurlijk geen genetisch gemanipuleerde rotzooi van bedrijven als Monsanto, Bayer, Du Pont, Syngenta etc.
Niet onbelangrijk is zowat het volgende onderwerp, het oogsten en bewaren van je heerlijke BIO-groenten.
Sommige vruchten moet je niet te vroeg oogsten, andere weer niet te laat.
Om te bewaren heb je meerder opties zoals invriezen (kost stroom), inkuilen of het te verwerken in een heerlijke jam, soep.
Natuurlijk zijn er nog meer mogelijkheden maar ik wil niet alles verklappen net als de super verrassing die leraar Leo de Groot voor ons had haha.
Het laatste onderwerp had net zo goed het begin van de cursus kunnen zijn, namelijk onkruid, tuinhelpers en indicator planten.
Als je je tuintje begint of als je bv een overwoekert stuk grond gaat bewerken dan let goed op wat er groeit en bloeit.
Maak er meerdere foto’s van zodat hier later op kunt terug kijken, in de volksmond worden veel planten onkruid genoemd, een foute benaming in mijn ogen, veel van dat onkruid is goed te gebruiken: brandnetels voor in de thee, kaas of andere lekkernijen, hart-stikke gezond.
Wilde rucola maakt kleinere bladeren dan gekweekte rucola maar is heel lekker, smalle weegbree en paardenbloem zijn ook zeer gezond.
Maar het “on”kruid heeft vaak ook uitgebreide wortel systemen die de grond los maken. Je hebt beslist wel eens een distel uit de grond getrokken. Die heeft een wortel in de vorm van een dikke lange punt en groeit goed op hele vaste bodem. Hij groeit diep dus haalt voedingsstoffen uit de diepe bodem omhoog en maakt de vaste aarde goed los.
Ook zijn deze planten goede indicators over de voedingstoestand, de PH-waarde en de algemene bodemgesteldheid.
Zo groeit brandnetel graag op stikstofrijke grond, de overbemesting van landbouw draagt er dan ook bij dat de brandnetel enorm woekert. Schapengras groeit daarentegen weer graag op stikstof arme grond, blauwe bosbes voelt zich goed in zure grond.
Wil je hier meer weten dan kun je dit op zoeken in beschikbare boeken, boeken die ook te koop waren op de cursus.
Heb er zelf al veel maar kon een boek wat ik al een hele tijd wou hebben niet laten liggen. Heerlijk om te lezen en ook een grote inspirator, namelijk Holzer’s Permacultuur. Op deze pagina kun je hem bestellen en natuurlijk nog meer (Permacultuur in je moestuin en het Bodemvoedselweb, ook toppers).
Ook de boeken van VELT zijn een aanrader. Ik zou al bijna zeggen dat het Handboek Ecologisch Tuinieren in de boekenkast van een tuinier thuis hoort, een naslag werk van maar liefst 700 pagina’s boordevol goede info.
Verheug me nu al op onze praktijk dagen, mis de gezellige en leerzame theorie lessen, zou er nog een vervolg zijn dan zou ik die zeker willen doen.
De cursus is dan ook een aanrader met veel nuttige info in 4 kleine boekjes, no nonsense maar direct to the point.