Rocket Stove
|

Verslag Cursus Natuurlijk Moestuinieren Praktijkdag 1

Verslag door Eduard Donners

Het is zaterdag 21 maart 2015 en we hebben onze eerste praktijk dag in de Dobbeltuin te meezenbroek Heerlen.
Leo de Groot begint met een kleine introductie over de Dobbeltuin, de sfeer is weer gezellig en gemoedelijk, wat een heerlijke groep mensen.

Ieder heeft wat lekkers erbij.
Ieder heeft wat lekkers erbij.

Vervolgens gaan we een kleine wandeling maken door de tuin, we beginnen bij de natuurlijke vijver.
De verhoogde bedden zijn zo gemaakt dat regen die valt naar de vijver toe geleid word, super mooi, dit kun je goed zien op de 2 volgende foto’s:

natuurvijver
De natuurvijver, hierop maken we een wilgen bootje die het water zuivert.

Het verhoogde bed gemaakt van wilgentakken, in het midden zie je een bruggetje van steen waar onderdoor het water in de vijver kan vloeien.
Top ontwerp moet ik zeggen, petje af Leo.

Verhoogde bed met afvloeiings geul voor wat
Het verhoogde bed met geul voor afvloeiing water naar de vijver.

We vervolgen onze ronde door de tuin langs verschillende eetbare en bruikbare planten zoals Maria distel, eeuwig moes, zevenblad en veldkers.
Van sommige zoals het zevenblad en de veld kers snoepen we dan ook een beetje, hmmmmmmm.
Het verhaal van de Maria distel vond ik persoonlijk wel heel mooi, de overlevering verteld dat Maria het kindje Jezus de borst gaf, waarna een druppel over de Distel vloeide.
De Maria Distel kreeg hierdoor witte strepen en werd een mooie geneeskrachtige plant.

Maria Distel met haar mooie witte tekening.
Maria Distel met haar mooie witte tekening.

We gaan naar een geheim hoekje oftewel de opslag van hout en gereedschappen, hier staan ook 2 rocket stoves.
Nee je kunt hier geen raketten ofzo mee afschieten maar door aanzuiging lucht door de pijp en er ontstaat soms een geluid dat een beetje lijkt op een raket, wel veel zachter.
Door deze aanzuiging word het hout beter verbrand waardoor het perfect is om buiten te koken, je kunt deze kant en klaar kopen, maar is ook niet te moeilijk zelf te maken.
Hier vind je een video hoe je ene simpel kan maken : https://www.youtube.com/watch?v=gQyU4lokVe4

Rocket Stove
Rocket Stove, ook kleine Fleur vind het reuze interessant.

Tjee wat is er toch veel te zien op deze tuin en vooral ook veel lekkers te eten, hoewel het groei seizoen niet eens begonnen is.
We nemen nu een kijkje bij de composterende wc en het compost gebied. De compost bakken zijn gemaakt van paletten, recycling is het motto in de permacultuur, niks gaat verloren.
De compost plek bestaat dan uit 3 bakken, ene voor vers materiaal dat je naar verloop van tijd omgooit naar de 2de bak, de 3de bak kun je dan als opslag voor compost gebruiken die klaar is.
Zo waait je planten afval niet door de tuin en heb je een mooie plek om van je plantenresten heerlijke voedzame compost te maken, het voedsel voor je plantjes :).

Compost hoek
Compost hoek van oude paletten, met afsluitklep om teveel aan regen tegen te houden.

Zo nu is het tijd om weer aan het werk te gaan, de groep word verdeeld in groepjes. Ik en enkele dames gaan aan de slag met het insecten hotel.
Andere gaan een wilgen bootje maken. Het wilgen bootje zal wortels gaan maken die het water in gaan. Dit zuivert het water, op grotere wilgenbootjes kun je zelfs plantjes zetten.
Ook moeten weer wat dingetjes verplaatst worden en blijken de stengels van de aardperen een mooie iets te zijn voor in het insecten hotel.
Het zit-hoekje krijgt een dak afdekking.
Na het harde werk zijn we natuurlijk heel hongerig en ieder heeft dan ook wat lekkers meegenomen om zo een potluck te maken.
Dit is een gebruik waar ieder iets meeneemt of iets gemaakt heeft om zo een lekkere en met minimale kosten een gezamelijke gevarieerde maaltijd te hebben, ik kan je zeggen dat het heerlijk was.
Zelf gemaakte pesto’s, heerlijk pompoen gebak, lekkere sla hmmmm, de beloning van een dagje tuinwerk, zeer leerzame en gezellige momenten.
Verheug me dan ook weer op de volgende praktijk dag.
Ter afsluiting van dit verslag een foto van onze heerlijke potluck.

Heerlijke potluck .
Heerlijke potluck .

 

Vergelijkbare berichten