| |

Verslag NLdoet dagen op de Dobbeltuin 2020

Verslag door Leo de Groot

Op 13 en 14 maart waren de NLdoet dagen op de Dobbeltuin. We hadden houtsnippers besteld om de paden van verse houtsnippers te voorzien.

Alles leek erop dat het goede klusdagen zouden worden. Het aangekondigde weer was goed. De catering voor beide dagen was besteld. En er hadden zich mensen opgegeven om uit te helpen. Op vrijdag zouden 6 ambtenaren een steentje bijdragen.

Hierbij was echter geen rekening gehouden met de ernst en de maatregelen van het corona virus.

Op donderdagmiddag 12 maart kreeg ik van 2 mensen een smsje dat het Oranje fonds het advies had gegeven om de NLdoet dagen niet door te laten gaan. De groep ambtenaren zouden in ieder geval niet komen. Thuis gekomen zag ik ook de email van het Oranje fonds met het advies om de NLdoet dagen af te lasten. Dit bracht mij in ernstige twijfel om het door te laten gaan.

Maar toen bedacht ik mij dat de Dobbeltuin zo groot is evenals de picknick tafel waar doorgaans de pauzes worden gehouden, dat het mogelijk is om op veilige afstand van elkaar te blijven. Dit deed mij ertoe besluiten om het door te laten gaan.

Het was een verrassing hoeveel mensen er zouden komen en of er überhaupt iemand zal komen.

Toch kwamen er vrijdag 2 mensen helpen en hebben we genoten van een heerlijke overvloedige catering. Op zaterdag kwamen er 6 mensen verdeeld over de dag helpen, waaronder een gezin met 3 kinderen waarvan er eentje erg enthousiast was. Hij wilde wel vaker komen helpen evenals zijn vader.

Er kwamen ook 3 buurtkinderen op bezoek die met de kinderen van het gezin gingen spelen. Door de gezelligheid kwam er een buurvrouw van de Dobbeltuin met haar zoontje op bezoek. De lente is aan het ontluiken, op straat is het rustig en de vogels fluiten geweldig mooi.

In de week voorafgaand aan de NLdoet dagen hadden we al voorwerk gedaan. Echter het voorwerk ging vrij langzaam.

Even een beschrijving: 2 jaar geleden hadden we in alle paden een laag houtsnippers gelegd. Het jaar daarop is een vrachtwagen natuurcompost op de bedden uitgereden. In de loop van 2 jaar is in de paden wat compost terecht gekomen en zijn de houtsnippers gaan verteren. Dit heeft een heel vruchtbare laag gevormd waar menig plantje zich uitstekend kan handhaven.

In de Dobbeltuin zijn we met zandgrond begonnen en hebben dat in de loop van de jaren verrijkt tot vruchtbare grond. Echter het laagje vruchtbare grond op de bedden is niet zo dik. Door de vruchtbare grond uit de paden op de bedden te scheppen, zou dit flink kunnen bijdragen aan de totale vruchtbaarheid van de Dobbeltuin. Echter die plantjes die in de paden zijn gaan groeien willen we niet allemaal op de bedden hebben. Dus moeten die eerst met wortel en al uit de paden gehaald worden.

De vaste planten in de tuin hebben we met uitzondering van de bomen, tijdelijk opgepot om eerst het bed te verhogen en daarna de planten weer terug te zetten.

Al met al is dit toch een heel karwij dat niet in 2 dagen te klaren is. Gelukkig zijn in de dagen na NLdoet nog een paar mensen komen helpen. Iedereen die geholpen heeft werd hartelijk bedankt voor de inzet.

Voor deze en andere klussen kunnen we nog steeds mensen gebruiken op de Dobbeltuin.

Voedselvoorziening is 1 van de essentiële beroepen, dus tuinwerk kan gewoon doorgaan met de beperkingen die nu ingesteld zijn i.v.m. het corona virus. Er kunnen tot 6 mensen op een veilige afstand werken en pauzeren op de Dobbeltuin. Wie heeft er zin en tijd…………?

Contact: Leo de Groot 06-47311049

Dobbeltuin facebook: https://www.facebook.com/groups/DobbeltuinHeerlen/

Christien heeft voor een heerlijke catering gezorgd op vrijdag en zaterdag.
Het resultaat van de vrijdag: drie paden uitgeschept en van verse houtsnippers voorzien.

 

Na gedane arbeid wordt alles weer opgeruimd.
Mustafa kwam op zaterdag en zondag morgen spontaan uithelpen.

 

Zaterdagmiddag kwam er meer hulp.
Vader Marco en zoon Jamie waren enthousiast over het werk.

 

De kinderen hebben zich heerlijk vermaakt met elkaar.
Altijd leuk zo’n berg met houtsnippers om op te klimmen.

 

De merel vind veel wormen in de verhoogde bedden.

Vergelijkbare berichten