Vrijwilliger RepairCafé GeredGoed ontwerpt handige fietsenstandaard

Wie wel eens fietsen repareert weet: je krijgt al snel pijn aan knieën en rug door het werken op de harde grond. Een van de vrijwilligers van Repair Café Heerlen bedacht daarom speciaal voor het RepairCafé een fietsenstandaard. Door de fiets op deze constructie te plaatsen, kunnen de wielen vrij draaien, terwijl je op stahoogte kunt werken. Lees hier hoe je de standaard zelf kunt bouwen.

fietsstandaard van Remco

Comfortabel werken

Bij Repair Café Gered Goed Heerlen komen regelmatig bezoekers met kapotte fietsen langs. Vrijwilliger Remco Wijckmans: “Na een paar fietsen wordt het vrij ongemakkelijk als je steeds op de grond moet werken. Daarom bedacht ik een hoge constructie, waarmee je comfortabel kunt werken.”

Voor de handige mannen en vrouwen onder ons volgt hieronder een uitleg van Remco over het in elkaar zetten van de fietsenstandaard.

– De basis van de standaard is gemaakt van een bestaande standaard die gebruikt wordt voor bouwlampen.

– Om de fiets op te takelen is een oude ratellier gebruikt en aangepast. Je kunt ook iets anders verzinnen om de fiets gemakkelijk omhoog te krijgen.

– Ik heb een meter meubelbuis gekocht voor de onderbuis en de bovenste uitschuifbuis. De juiste diameters: 35 en 42mm inwendig. De takel-armen zijn gemaakt van 22mm dunwandige gegalvaniseerde verwarmingsbuis, omdat dit makkelijk met een buigijzer te buigen is. In de beide bochten, ter versteviging, een strip plaatijzer inlassen.

– In de uiteinden van de verwarmingsbuis heb ik aan beide zijden een katrol m.b.v. een popnagel vastgemaakt. Het touw gaat door de buis over de katrol. Takelarmen zijn tevens draaibaar waardoor de afstand van fiets tot standaard te wijzigen is.

– Voor het gemak heb ik nog twee steunarmen gemaakt. Deze zijn uitschuifbaar en knikbaar op het eind. Dit maakt dat de fiets niet te erg gaat bewegen bij het repareren. De uitschuifarmen zijn inwendig door een koord beveiligd waardoor ze niet helemaal uit elkaar kunnen vallen.

– De enige maten waaraan je gebonden bent zijn de buismaten van de bouwlampstandaard, verder ben je helemaal vrij om de standaard naar eigen inzicht uit te voeren. Het gebruik van een lasapparaat is nodig.

Kosten waren ongeveer €70,- maar dat komt merendeels omdat ik een ‘verzamelaar’ ben en van alles in opslag heb liggen. Dat spaart dan gauw €50,-, alles nieuw zal +/- €130,- zijn.

Voor vragen kunt u mailen naar t.a.v. Remco Wijckmans.

Vergelijkbare berichten