|

Week van de Duurzaamheid 2019

Het thema van de week is ‘verklein jouw ecologische voetafdruk’.

Ruim een week lang van 3 oktober tot en met 13 oktober worden allerlei duurzame initiatieven in het voetlicht gezet.

De initiatiefgroep bestaat uit een samenwerking van Parksjtad in Transitie, Heerlen Mondiaal, Carbon 6, enkele bedrijven en betrokken individuen.

De Week van de Duurzaamheid start op donderdag 3 oktober met om 19.00u een Franciscus-viering in de kerk op het Tempsplein met aansluitend om 20.00u een Café Mondiaal over de duurzaamheidsnota van Heerlen in het zaaltje bij de kerk op het Tempsplein 14 in Heerlen. Wethouder van duurzaamheid Charles Claessens zal een inleiding verzorgen.

Duurzaam Diner

Op 4 oktober in Carbon6, Kloosterweg 1 Heerlen, is een duurzaam diner waar extra aandacht wordt besteed aan lokale producten waarmee een duurzame VEGAN maaltijd wordt bereid.

De lokale producten worden geleverd door: de Dobbeltuin Heerlen, Stadslandbouw Heerlen, Tonanzi Vijlen en vegan ijs van Nice Cream uit Heerlen. De maaltijd wordt samengesteld door chefkok Jos Theelen van Jos bezorgt en Aline Ploeg, onze “Vegan Queen” van Heerlen.

Tussen de gangen door krijgen de gasten 4 verschillende sprekers voorgeschoteld die een pitch zullen geven over op welke manier zij hun voetafdruk verkleinen.

Wij presenteren u de volgende sprekers:

  • Samira Alic: de Biologische Kapper, verzorging zonder chemie;
  • Bianca Kruitz en Jeanette Wolters: schoonmakers, alternatieven die biologisch afbreekbaar zijn; (op 9 oktober geven zij een workshop: Duurzaam schoon)
  • Aline Ploeg: Vegetarisch? Veganistisch? Keuze of noodzaak

Wilt u ook deelnemen aan deze speciale gelegenheid, meld u dan vóór 2 oktober 9.00u aan via . De kosten voor de duurzame maaltijd zijn €12,50,- exclusief drank.

Volledig Persbericht Duurzaam Diner

Duurzame markt Carbon6 ‘Verklein je ecologische voetafdruk’.

5 oktober 2019 vindt de Duurzame Markt & Modeshow plaats in Carbon6.

De modeshow met tweedehands van Gaby Heinen bestaande uit top stukken van vervlogen tijdperken. Andessa Art showt haar sprookjesachtige kostuums van gerecyclede materialen, nieuwe ideeën voor Fantasy, Halloween en Carnaval.

Door Nicole Pol worden workshops gegeven over hoe je duurzaam met jezelf kunt zijn. Aline Ploeg presenteert veganistische producten die te proeven en te koop zijn. Binnen bij Chopain kun je naast een lekkere kop koffie kennis maken met vegetarische producten en vegan ijs van Nice Cream. Stadsregio Parkstad en Voltasolar sluiten aan met hun duurzame projecten SUPERLOCAL, PALET en ‘plus-je-huis’.

Kunst en meubels zijn te zien, bij de diverse kunstenaars en Tims Meubels met up-/ gerecyclede meubels en kunst en de expositie van Elfie’s Art “Schaakspel met de aarde”. De ateliers van het creatieve cluster van Carbon6 zijn geopend tijdens de duurzame markt. Met Lex Nelissen en zijn ” Vinyl Express” is de dag compleet met een muzikale omlijsting van plaatjes en praatjes zoals alleen hij dat kan.

De duurzame markt start om 11:00 en duurt tot 16:00.

Dag programma*

11:00 Opening
11:30 Workshops
12:30 Workshops
14:00 Modeshow
15:00 Opening expositie in Parkstad Paviljoen
16:00 Afsluiting

*wijzigingen onder voorbehoud, bij slecht weer wordt alles naar binnen verplaatst

Persbericht Duurzame markt 5 oktober 2019

Lezing inmaken zonder E-nummers en suiker / beginners en gevorderden

zaterdag 5 oktober 2019 – 19:30
Locatie: Bistro Cho Pain in Carbon 6 Adres: Kloosterweg 1 6412CN Heerlen
Velt-groep: Velt Zuid-Limburg
Contactpersoon: Annemarie Hendriks  Telefoon: 0636216026
E-mail contactpersoon:

Prijs (Velt-leden): € 5,00  Prijs (niet Velt-leden): € 7,50
Toegankelijkheid: Rolstoeltoegankelijk

In deze lezing geeft Robert Knops meer uitleg over verschillende inmaakmethodes. Zelf maken hij en zijn vrouw ontzettend veel in (honderden kilo’s per jaar). Dit doen ze zonder e-nummers, gelatine en suiker. Dit betekend dat ze officieel geen jam maar compote maken. Een potje compote is dus 100% fruit, wat bij jam maar plusminus 40% is. Verder drogen ze veel. Hij en zijn vrouw maken ook schnaps, cider, appelsap, vlierbloesemsiroop (op  honing basis), zuurkool, ketchup, chutney, fruitleer, gedroogd fruit en groente, leverworst, bietjes op azijn, augurken op azijn, appel- en perenazijn, kruidenazijn, kruidenolie enzovoorts.

Om alvast in de sfeer te komen, kijk hier de VPRO aflevering

Uitleg over Permacultuur

5 okt zaterdag van 14:00 – 16:00 Hoeve de Ommekeer, Wijstraat 25 Simpelveld door Helmut Steeman.

Permacultuur bevat alles wat met duurzaamheid te maken heeft, niet alleen wat betreft het klimaat, maar ook de samenleving en maatschappij en heeft als doelstelling om ecosystemen te creéren (dus die houden zichzelf in stand). De agenda bestaat uit:
* Wat is permacultuur?
* Eigenschappen & principes
* Moestuinieren & voedselbos
* Duurzaam bouwen
* Waterzuivering
* Energie

Effectieve Micro Organismen

Evenement in Hoeve de Ommekeer Wijnstraat 25 Simpelveld
Georganiseerd door Jeannette Wolters
Zondag 6 oktober 12:00-15:00

Schoonmaken met levende bacteriën en bevordering biodiversiteit. Je maakt er je huis mee schoon, kunt de was ermee doen, goed voor aquarium, in de tuin en de paardenstal, verwijdert vieze geurtjes …. teveel om op te noemen. Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar EM werkt, EM is een mengsel van gewoon in de natuur voorkomende micro-organismen. Het geheim zit hem in de combinatie. Deze maakt EM zo werkzaam en zo breed toepasbaar. EM is een ontdekking van de Japanse landbouwprofessor Teruo Higa. Zie de website van EM: EMinfo.nl. Zelf gemaakt kost het 1 cent per liter. Ik leer je hoe. Als kant-en-klaar product heet het o.a. Wipe & Clean.

Workshop Ecologisch schoonmaken

Wil je ook duurzaam schoonmaken zonder schadelijke stoffen? En wist je dat dit ook nog eens goedkoop en helemaal niet zo moeilijk is om te maken?
Herboriste Bianca Kruitz en permanaut Jeanette Wolters leggen het ons uit. We gaan het hebben over: bicarbonaat, groene zeep, Effectieve Micro-organismen (EM), azijn en andere natuurlijke middeltjes. Samen op weg naar zero-waste!

Woensdagmiddag 9 oktober in Hoeve de Ommekeer, Wijnstraat 25 Simpelveld
Tijd: 14.00 – 16.00 uur   Richtprijs: 20 euro

Opgeven kan tot en met 7 oktober via 

Volledig bericht Workshop Ecologisch schoonmaken

Duurzame fietstocht

Vrijdag 11 oktober; HeerlenMondiaal organiseert dit jaar voor de 6de keer een ‘mondiale fietstocht’, dit keer in samenwerking met Parksjtad in Transitie. We bezoeken organisaties waar aandacht is voor een betere en duurzame wereld. Om 10.00u wordt er gestart op het Pancratiusplein in Heerlen. Van daaruit wordt er gereden naar de Rd4 waar een rondleiding verzorgt wordt. De RD4 haalt niet alleen afval op in een aantal gemeenten in Zuid-Limburg, maar scheidt het, verwerkt het en maakt er weer zoveel mogelijk bruikbare grondstoffen van. Zo helpt de RD4 een circulaire maatschappij dichterbij te brengen.
Verticale tuinen bij Schoon GMS aan de Spoorsingel in Heerlen
Voor verkoeling en zuurstof is groen in de stad erg belangrijk. Soms is daar niet genoeg plaats voor. Verticale tuinen kunnen dan een oplossing zijn. Er zijn in Heerlen verticale tuinen tegen de parkeergarage bij het stadhuis en bij het gebouw van Schoon GMS in de Stationsstraat. We gaan kijken bij Schoon GMS. Mark Schaffrath vertelt er meer over.
Als laatste wordt de Fietstempel Willemstraat bezocht. Een fietsenwinkel/werkplaats van mensen met zelf een passie voor fietsen. Naast nieuw is er aandacht voor reparatie en renovatie van fietsen.

De fietstocht eindigt om 15.00u.

Het belooft weer een interessante en inspirerende tocht te worden. Er zijn soep en brood bij aankomst bij Schoon GMS. Wilt u mee fietsen, geeft u dan uiterlijk 9 oktober op bij Frank Rochette via:

Mondiale fietstocht 2019 11-10 persbericht

Informatiebijeenkomst Brunssum zonnepanelenproject Parkstad

Tijdens de Week van de Duurzaamheid is er zaterdag 12 oktober vanaf 14.00 uur een informatiebijeenkomst voor bewoners van Brunssum over het Zonnepanelenproject Parkstad in de Brikke Oave.

Volledige bericht in de Limburger

Heerlen heeft er een nieuw museum bij, het TREES RUIJS HUIJS.

De expositie EEN FAMILIE IN DE KUNST is de première van het museum. Zowel Trees als haar man Jan Vonk volgden de kunstacademie en 2 van hun kinderen, Maaike en Berend volgden dit pad. Ook de andere kinderen en hun kleinkinderen maakten kunstwerkjes, vaak reagerend op elkaar.

Een aansprekende tentoonstelling met ambachtelijk tot stand gekomen werk(jes), inspirerend, zeker voor jeugdigen in een toenemend virtueel tijdperk.

Jordy Clemens wethouder voor cultuur in Heerlen zal de opening verrichten. De tentoonstelling loopt vanaf 12 oktober t/m eind februari op zaterdagen en zondagen van 12.00 u tot 16.00 u.

Carbon6 Kloosterweg 1 ( 4e verdieping ) 6412 CN Heerlen

Volledig Persbericht Trees Ruijs Huijs Opening

Pompoen parade bij Stadslandbouw Heerlen

12 en 13 oktober van 12.00u tot 17.00u op de hoek van Slotweg/Govert Flinckstraat Heerlen.

Ondanks de droogte afgelopen zomer en het gebrek aan water op het land hebben we ook dit jaar een flinke oogst verschillende soorten pompoenen.
Zoals alle groenten zijn ook de pompoenen bij ons onbespoten.
Zoek je een mooie pompoen om te eten of voor Halloween, kom vooral eens kijken.

Dag van de Duurzaamheid

De afsluiting vind plaats op zondag 13 oktober van 11.00u tot 16.00u op Hoeve Corisberg, Corisbergweg 1 Heerlen. Sinds 2015 vindt op Hoeve Corisberg de Dag van de Duurzaamheid plaats. Dit jaar is dat voor de vijfde keer.
De wijkverenigingen van Heerlerbaan en Douve Weien-Caumerveld organiseren, samen met de Hoeve Corisberg, Parksjtad in Transitie, de Benzenraderhof en gemeente Heerlen, weer de Dag van de Duurzaamheid.

Er is een leuk en informatief programma opgezet voor jong en oud. De wethouder zal om 13;00 uur de officiële opening verrichten.

Een greep uit de activiteiten op deze dag:

Janneke Postulart laat u in haar presentatie zien, hoe je zelf je voetafdruk kunt berekenen en natuurlijk wat je kunt doen om die te verkleinen.
Workshop ‘Gelukkig zijn met minder’ door Lucy Spoelstra
Pascal Braam met “afval voorkomen” (Zero Waste)
De Rd4 komt weer met de grote elektrische vuilniswagen
WML met een ‘kraan’wagen
Rondleidingen op de Boerderij.
Elektrische fietsen van Bike FunMolenberg.
Voor de kinderen is er een puzzelronde, een workshop kaasmaken, voetafdruk maken in waterverf, kratklimmen met de scouting, boogschieten en blikgooien met de Wombats. En er is een prijsuitreiking van de puzzelronde.

Er zijn informatiestands van o.a. Parksjtad in Transitie, Groene Wijk Duurzaam, IVN en SNS.

En natuurlijk is het vooral ook gezellig en zijn er weer hapjes en drankjes te krijgen.

Volledig Persbericht DvdD 2019

Poster Dag van de Duurzaamheid

Poster Week van de Duurzaamheid_2019

Vergelijkbare berichten