|

Workshop zuurkool maken op de Dag van de Duurzaamheid

Dag van de Duurzaamheid zondag 15 oktober
Workshop zuurkool maken

van 12.15 uur – 15.15 uur
Door erkend lesgever: Annelies Wijts-Verbocht
Welzijnspraktijk Thanda

Het fermenteren van groenten is weer helemaal hip! Op de Dag van de Duurzaamheid laat ik jullie zien hoe je zelf zuurkool kunt inmaken. Een zinvol en gezond evenement want je gaat na afloop met een voorraad zuurkool naar huis waar je, naargelang de hoeveelheid, in de winter en het voorjaar van kunt genieten.
In tegenstelling tot veel andere geconserveerde producten bevat zuurkool vitamine C. Het werd niet voor niets in de 18e eeuw soms meegenomen op zee om scheurbuik te voorkomen. Daarnaast vind je in zuurkool ook redelijk wat vitamine B, ijzer, calcium en zink.

De gefermenteerde kool is beter verteerbaar dan de oorspronkelijke witte kool. Het wordt daarom goed verdragen door maag- en darmpatiënten en bevordert ook de darmflora en stoelgang. Dit is niet alleen dankzij de melkzuurbacteriën, maar ook door de vezels in zuurkool.

Na deze workshop ga je naar huis met o.a.

  • voldoende kennis over zuurkool, recepten en een pot zelf gemaakte zuurkool
  • weet je waarom zuurkool zo gezond is
  • op welke manier je de kool het beste kunt bereiden
  • welke ingrediënten je kan toevoegen
  • welke kolen het meest geschikt zijn

Zelf meenemen:

  • de voorkeur gaat uit naar een stenen pot daarin maak je de beste en lekkerste zuurkool met het minste risico op bederf
  • verzwaringstenen
  • bij 5 liter 5 kilo kool naar keuze/bij 10 liter 10 kilo kool naar keuze
  • zeezout
  • jeneverbessen
  • schaaf, plank en groot mes
  • schort en theedoeken
  • een grote plastic bak(ken), daarin wordt de kool voorgesneden. Let op dat de bakken geschikt zijn voor voedselconsumptie.

Heb je al meer ervaring in het maken van zuurkool dan kun je in de koollagen naar smaak toevoegen: jeneverbessen, laurier, ui, druiven, appels, korianderzaad, karnemelk, witte wijn.

Kosten: € 10,–

Kolen kunnen op voorhand gezamenlijk worden ingekocht. Betaling kan voldaan worden vooraf aan de workshop. Bij opgave vermelden.

Er kunnen 15 – 20 mensen deelnemen.

Aanmelden vóór 4 oktober bij: Annelies Wijts-Verbocht via e-mail:
info(at)welzijnspraktijk-thanda.nl

Deze activiteit vindt plaats bij:
De Corisberg
Corisbergweg 1
6416 HJ Heerlen

Zie ook:

Vergelijkbare berichten